Nauji draudimai Rusijoje kelia nerimą tabako gamybos milžinėms

Nauja griežta rūkymą reguliuojanti tvarka, sekmadienį įsigaliojanti Rusijoje, kelia nerimą cigarečių gamintojams, patiriantiems mažėjančius pardavimus ir griežtesnę savo pramonės kontrolę.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

May 31, 2014, 12:00 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 8:13 AM

Rusija anksčiau buvo laikoma svarbia augančia rinka tabako pramonei: šalyje buvo daug rūkančiųjų, linkusių pereiti prie vakarietiškų rūkalų vartojimo, bet nuo birželio 1-osios šioje šalyje bus uždrausta rūkyti restoranuose, kavinėse ir viešbučiuose.

Per pirmąjį šio proceso etapą Rusija pernai uždraudė rūkyti viešajame transporte, taip pat viešose erdvėse – mokyklose, administracijos pastatuose, ligoninėse.

Griežtas naujas įstatymas taip pat draudžia bet kokią tabako reklamą ir reikalauja, kad cigarečių pakeliai būtų paslėpti nuo pirkėjų prekybos vietose. Rūkantieji turės rinkti iš prekinių ženklų sąrašo be paveikslėlių arba logotipo.

„Šis įstatymas prieš rūkymą yra vienas griežčiausių pasaulyje“, – sakė Aleksandras Liutyj, bendrovės „British American Tobacco“ (BAT) viešųjų ryšių direktorius Rusijoje.

Kaip rodo valstybinės statistikos agentūros „Rosstat“ duomenys, 143 mln. gyventojų turinčioje Rusijoje rūkančiųjų yra apie 40 mln., šis skaičius nepakito nuo 2010 metų.

Šioje šalyje kasmet apie 400 tūkst. žmonių miršta nuo ligų, susijusių su rūkymu.

Tačiau rūkymo mastai Rusijoje laipsniškai mažėja. Tik 19 proc. rūkalių suvartoja daugiau nei vieną pakelį cigarečių per dieną – perpus mažiau negu prieš septynerius metus, rodo viešosios nuomonės tyrimo agentūros VTsIOM apklausų rezultatai.

2013 metais tabako rinka Rusijoje susitraukė 7,5 proc., nurodė A.Liutyj.

Viena pagrindinių šio proceso priežasčių – brangstantys rūkalai dėl didinamo tabako apmokestinimo.

„Per pastaruosius penkerius metus akcizas už cigaretes išaugo 25 proc.“ – aiškino A.Liutyj. Cigarečių pakelis, 2010-asiais kainavęs apie 25 rublius, dabar kainuoja 59 rublius (4,3 lito).

Tokia kaina vis dar atrodo juokinga vakarų europiečiams, tačiau rusai, kurių perkamoji galia gerokai mažesnė, jau pradeda ieškoti pigesnių alternatyvų.

Tačiau naujosios priemonės nedaro įspūdžio 42 metų Irinai Stoniakinai, kuri gausiai rūkė pastaruosius 20 metų.

„Mieliau taupysiu maistui skiriamus pinigus, o ne mesiu rūkyti – net jeigu pakelis pabrangtų penkeriopai“, – sakė ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.