Užmiršta gatvė sostinės centre sulaukė dėmesio

Vilniečiai jau seniai stebisi: kodėl gatvė pačioje miesto širdyje tokia apleista – šaligatviai duobėti ir gali koją nusilaužti, o grindinys banguoja kaip jūra? Ilgai tik pažadus žarsčiusi miesto savivaldybė pagaliau ryžosi Vilniaus gatvę remontuoti.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Jun 1, 2014, 2:22 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 7:31 AM

Vilniaus gatvė nebebus podukros vietoje. Anksčiau aplink remontuojant kitas gatves, jai vis sužibdavo viltis, tačiau netrukus ji užgesdavo. Ir nuo sovietmečio rimčiau netvarkyta gatvė likdavo apšiurusi, rašo „Lietuvos rytas“.

Savivaldybė užsimojo 1,2 kilometro ilgio Vilniaus gatvės rekonstrukcijos darbus pradėti dar šiemet.

Ilgiau delsti nebegalima, nes šioje gatvėje įsikūrus daugybei įvairių užeigų gyvenimas verda ir dieną, ir naktį, bet kuriuo metų laiku gausu turistų.

Žada ir naujus šviestuvus

Vilniaus gatvėje darbus planuojama pradėti rugpjūčio 1-ąją. Čia bus remontuojami ne tik grindinys ir šaligatviai, bet ir požeminiai tinklai.

„Bus atnaujinti buitinių nuotekų išvadai, lietaus nuotekų, elektros tinklai, perkloti vandentiekio vamzdžiai, įrengtas naujas gatvių apšvietimo tinklas“, – pasakojo savivaldybės Statinių skyriaus vedėjo pavaduotojas Gintautas Kazimieras Niaura.

Savivaldybė taip pat pasiryžusi sutvarkyti privažiavimus prie gatvės, atnaujinti automobilių statymo vietas, sutvarkyti ir atnaujinti šviestuvus.

Dar viena naujovė Vilniaus gatvėje – hidrauliniai eismo ribojimo įrenginiai. Jais įvairių renginių metu bus patogiau riboti eismą. G.K.Niauros žodžiais, per artimiausias savaites turėtų paaiškėti, ar Vilniaus gatvėje darbus pavyks pradėti suplanuotu metu.

Paknopstomis ieško pinigų

Didžiausias valdininkų galvos skausmas – kur rasti lėšų Vilniaus gatvei rekonstruoti. Kelių priežiūros ir plėtros programoje šiai gatvei šiemet pinigų neskirta, nors visų kitų gatvių remontui miestas sugebėjo sukrapštyti 25 mln. litų.

Baisiausiai atrodo vidurinė Vilniaus gatvės dalis, kur daugiausia pėsčiųjų – nuo Radvilų rūmų iki sankirtos su Gedimino prospektu.

Vokiečių gatvės ir Žaliojo tilto link Vilniaus gatvės būklė kiek geresnė.

Vilniaus bendrajame plane iki 2015 metų užsimenama, kad būtina pagerinti pėsčiųjų eismą Vilniaus gatvėje.

Dokumente taip pat yra užuominų apie transporto eismo ribojimą šioje gatvėje, jo srauto mažinimą mokamu įvažiavimu ir automobilių stovėjimu.

Priklijavo linksmų lipdukų

Prie Vilniaus turizmo informacijos centro (VTIC) šaligatvis – pats tragiškiausias. Keliose vietose į gilias duobes įmesti plytgaliai. Viena tokių vietų – prie pat VTIC durų.

„Iš užsienio turistų neteko girdėti priekaištų dėl šaligatvio. Jiems, iš toli atvažiavusiems, turbūt ne tai rūpi. O lietuviai šaligatviu baisėjosi ne kartą“, – pripažino VTIC darbuotoja Danguolė Kamarauskaitė.

Ypač sunku praeiviams būna žiemą, nes šaligatvis duobėtas, išsiklaipęs, tad kiemsargiai net ir norėdami jo negali gerai nuvalyti.

Neseniai praeiviams šypseną kėlė prie VTIC priklijuoti netoli esančios odontologijos klinikos „Denticija“ lipdukai „Jei tai būtų dantis, mes sutvarkytume“.

„Pagalvojome, kad šioje vietoje lipdukai labai tinka“, – šypsojosi D.Kamarauskaitė.

Darbuotojai sulaužė ranką

VTIC direktorės pavaduotoja Jurgita Stasaitytė prisiminė, kaip Vilniaus gatvėje vieną kolegę partrenkė dviratininkas.

Susidūrimas moteriai baigėsi rankos lūžiu.

Prie VTIC šaligatvis siauras, čia visada daug žmonių. Pėstiesiems kelią apsunkina lauko kavinių baldai, prie barų susirinkę lankytojai.

Be to, ant šaligatvių mėgsta sustoti krovinius atvežančių automobilių vairuotojai.

„Sužalota kolegė buvo ištikta šoko, ji neprisiminė, kur stovėjo prieš nelaimę – ant šaligatvio ar buvo užmynusi ant dviračių tako“, – pasakojo J.Stasaitytė.

Milijonas – Žvejų gatvei

Didžiausi rekonstrukcijos darbai miesto centre šiuo metu vyksta Žvejų, Vasario 16-osios ir Šermukšnių gatvėse.

Žvejų gatvės kapitaliniam remontui iš Kelių priežiūros ir plėtros programos lėšų skirta 1,1 mln. litų. Vasario 16-osios gatvę ketinama suremontuoti už 800 tūkst. litų.

Tvarkant šias gatves, bus pakeista ne tik kelio danga, bet ir atnaujinti pėsčiųjų šaligatviai, įrengtas apšvietimas, suolai, o Žvejų gatvėje – naujas dviračių takas.

Jau spėjo sugadinti dangą

Žvejų gatvėje vietoj iškirstų pavojų kėlusių tuopų bus pasodintos liepos. O Šermukšnių gatvėje vietoj liepų augs 30 šermukšnių.

Želdynų specialistai nustatė, kad šioje gatvėje augančios liepos kadaise buvo netinkamai nugenėtos, tarp jų buvo statomi automobiliai, todėl yra žievės pažeidimų.

Bendrovė „Vilniaus energija“ Šermukšnių gatvėje neseniai pradėjo šilumos trasos keitimo darbus. Avarinės būklės, susidėvėjusi, nuolat remontuota daugiau nei 30 metų šilumos trasa bus pakeista nauja.

Šilumos trasos keitimo darbus planuojama baigti per tris mėnesius, o rudenį pasodinti medžius.

Beje, vilniečiai spėjo pastebėti, kad keičiant šilumos trasą ties Lukiškių aikšte sudarkytas asfaltas, kuris buvo paklotas praėjusiais metais, prieš Lietuvai perimant pirmininkavimą ES Tarybai.

Anksčiau sostinės valdžia tvirtino, kad išasfaltavus gatves danga nebus gadinama bent keletą metų.

Mieste žadama daugiau dviračių takų

Savivaldybės taryba šią savaitę patvirtino specialųjį dviračių takų plėtros planą. Pagal jį iki 2020 metų Vilniuje bus nutiesta beveik 150 kilometrų dviračių takų, sujungsiančių atokiausius sostinės kampelius.

Pirmiausia planuojama nutiesti dviračių takų atkarpas nuo Žvėryno tilto iki Gedimino prospekto ir nuo Baltojo iki Karaliaus Mindaugo tilto. Šis projektas bus įgyvendintas per ateinančius metus.

Iki 2020 metų 24 dviračių trasos sujungs Trakų Vokę ir Europos parką, Valakampius ir Vingio parką, Žvėryną ir Tarandę, miesto centrą ir Santariškes.

Šitaip dviračių takai, kurių bendras ilgis pasieks 233 kilometrus, galės būti naudojami kelionėms į darbą, mokymosi vietas ir aptarnavimo objektus, kurie sukoncentruoti miesto branduolyje.

Taip pat specialiajame plane šalia dviračių takų numatoma įrengti automobilių stovėjimo aikšteles, kad žmogus, palikęs transporto priemonę, galėtų kelionę tęsti dviračiu, planuojama automatinės dviračių nuomos sistemos plėtra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.