Verslių vilniečių rytai – be tinginystės

Kaip sostinės verslininkai pradeda rytą, kad vėliau visą dieną jaustųsi žvalūs, darbingi ir kūrybingi? Kol vieni rytais energijos semiasi sportuodami ar vedžiodami šunį, kiti tiesiog medituoja tyloje.

Daugiau nuotraukų (1)

Eugenija Grižibauskienė

Jun 1, 2014, 9:52 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 7:46 AM

„Idealus rytas prasideda nuo vakaro. Kuo anksčiau guliesi, tuo mažiau streso hormonų prisigamina, – pataria Verslo angelų fondo partneris 48 metų Algimantas Variakojis. – Paprastai stengiuosi eiti miegoti apie 22 valandą. Tada galiu be streso atsikelti 6 valandą ryto ir daug nuveikti.“

Rytais Algimantas peržiūri spaudą, naujienas internete, ramiai pasiruošia dienai, papusryčiauja ir iš užmiesčio veža sūnų į mokyklą Vilniuje.

Kartais po greta esantį mišką pavedžioja šunį, bet šiaip už augintinį atsakingas sūnus.

Dieną pradeda sporto klube

Jei neturi reikalų, kurių neįmanoma sutvarkyti telefonu, rytą vyras važiuoja į sporto klubą.

„Tai – ideali mano dienos pradžia. Į sporto klubą atvykstu apie pusę devynių. Man tai parankiausias metas sportuoti.

Be to, tai ne tik sporto klubas, bet ir susitikimų vieta. Rytą gali sutikti daug sportuojančių žmonių, su kuriais turi bendrų reikalų, pabendrauti, susitarti dėl susitikimo per pietus ar vakare“, – dėstė pašnekovas.

Tiesa, A.Variakojis prisipažįsta, kad ne visi rytai būna tokie idealūs. „Kai eini miegoti po vidurnakčio, nes reikia nudirbti daug darbų, ir ryte šoki iš lovos lyg įgeltas, nes turi laiku nuvežti vaiką į mokyklą“, – vyras pripažino, kad jam pažįstama rytinė skuba.

Vasarą Algimanto darbotvarkė kinta, tampa daug laisvesnė: „Tada galiu darbus pradėti ir 7 valandą ryto. Stengiuosi miestą pasiekti anksčiau, kad išvengčiau automobilių spūsčių.“

Mėgsta geras naujienas

A.Variakojis turi visas reikalingas darbo priemones, todėl gali puikiai darbuotis namuose, terasoje ar prie židinio.

„Jei gali nevažiuoti ir veltui nešvaistyti laiko, tai ir nevažiuok. Kartais nutinka priešingai. Mano partneriai dažnai sako: „Gal geriau mes pas tave atvažiuojame.“ Susėdame terasoje ir tvarkome reikalus“, – pasakojo verslininkas.

Geros nuotaikos ir energijos Verslo angelų fondo partneris teigia pasisemiantis iš žmonių, su kuriais tenka bendrauti. Energijos užtaisas yra ir gamta, kuri supa namus.

Algimantas yra uolus spaudos skaitytojas. Geriems darbams ir aktyviai veiklai jį įkvepia pozityvūs straipsniai, kurie, tiesa, nėra labai dažni.

„Esu girdėjęs, jog per sunkmetį kai kuriose kompanijose buvo draudžiama skaityti spaudą, kad krizės užguitas žmogus nekauptų papildomos neigiamos energijos“, – sakė vyras.

Negali sau leisti tinginiauti

O štai Grigiškių popieriaus fabriko vadovui 53 metų Gintautui Pangoniui 6 valanda ryto neatrodo ankstyvas metas.

Su mankšta verslininkas nedraugauja, pakirdęs išgeria arbatos, tradiciškai suvalgo vieną sumuštinį.

Pusryčiaudamas dar žinias pasižiūri.

Kelionė į darbą iš namų Vilniuje trunka pusvalandį. Popieriaus fabriko vadovas darbą įmonėje pradeda pusę aštuonių.

„Man, kaip ir kiekvienam žmogui, būna dienų, kai nesinori keltis. Norisi pagulėti, patinginiauti, – dėstė pašnekovas. – Tokios mintys dažniausiai užplūsta rytais, kai po kokios nors komandiruotės namus pasieki jau po vidurnakčio.

Atrodo, būtų galima ir daugiau pailsėti, bet laikausi taisyklės: reikia keltis ir važiuoti. Atsigriebiu savaitgaliais.“

Savaitgalio pramogas verslininkas renkasi, nelygu sezonas: žiemą į rankas ima šautuvą ir traukia į medžioklę, o orams atšilus jį vilioja žūklė. Mėgsta savaitgalį atsipūsti ir prie jūros.

Pasiruošia iš vakaro

Su paukščiais bunda ir draudimo įmonės „Aviva Lietuva“ vadovė 46-erių Asta Grabinskė.

„Jau kelerius metus rytais porą kartų per savaitę lankau pilatesą ir jogą.

Keliuosi anksti, todėl iš vakaro stengiuosi viską apgalvoti, pasiruošti drabužius kitai darbo dienai, nes išsyk po treniruotės reikia skubėti į darbą. Darbo aplinka įpareigoja, negali atvažiuoti suplukusi ar nepasiruošusi“, – apie dienos pradžią pasakojo moteris.

Jai labai patinka tokia darbo dienos pradžia.

„Sportas duoda daug naudos ir savijautai, ir nusiteikimui. Ir kūnui, ir sielai. Gauni geros energijos užtaisą, be to, lieka laisvas vakaras.

Rytais, kai nesportuoju, einu pasivaikščioti su šunimi. Gyvenu prie miško, tad paklausau paukščių arba pasimėgauju tyla. Tam skiriu 30–40 min. Tada namuose lengvai pasimankštinu ir, žvelgdama pro langą, pasilepinu kava bei lengvais pusryčiais“, – dėstė A.Grabinskė.

Savaitgaliai – be žadintuvo

Anksčiau ji mėgdavo rytą pradėti su muzika, žiniomis, tačiau pastaruoju metu labiau pradėjo patikti tyla. Kompiuterio stengiasi nejungti. Ir vakarais darbo į namus nesineša.

Verslininkė pripažįsta, kad nėra lengva ankstų rytą išlipti iš lovos, tačiau darbo dienomis net minties nekyla patinginiauti: „Šoki iš lovos, „baterijas įsikrauni“ ir pirmyn. Miego visada trūksta, todėl savaitgaliais gyvenu be žadintuvo.“

Dviračių sportas – dar viena Astos aistra. Ji stengiasi nepraleisti dviratininkų žygių, maratonų. Dviratį mina ir vakarais bei savaitgaliais. „Tik į darbą juo nevažiuoju“, – juokėsi moteris.

Nuotaika visada puiki

Geru humoro jausmu ir energija aplinkinius stebinantis ilgametis „Audėjo“ vadovas 76 metų Jonas Karčiauskas ir šį kartą leido sau pašmaikštauti: „Pasiimu ryte brendžio butelį, įkalu, ir darbai eina kaip iš pypkės.“

Ir čia pat suskubo patikinti, kad jo rytas būna iš vakaro gerai suplanuotas.

„Keliuosi anksti. Norėtųsi ilgiau lovoje pasivartyti, pamiegoti, bet įprotis daro savo įtaką. Padarau mankštą, paneriu į baseiną“, – pasakojo verslininkas.

Tokios pramogos J.Karčiauskui toli ieškoti nereikia, nes baseinas įrengtas jo namuose.

Po baseino pasiruošia, išgeria arbatos ir keliauja į darbą.

10 valandą ryto padaro kavos pertraukėlę.

Energiją ir sveikatą sako iš tėvų paveldėjęs, o ir Dievas nepagailėjo. „Darbas – geriausias energijos, geros nuotaikos ir sveikatos šaltinis.

Vos atsistojau ant dviejų kojų, tėvai prie darbų pristatė. Nuo to laiko kitaip ir neįsivaizduoju savo gyvenimo“, – teigė „Audėjo“ vadovas.

Kas lemia, kad verslininkas visada trykšta gera nuotaika, kas ją pakelia?

„Man jos ir kelti nereikia. Saulė šviečia, paukščiai čiulba, ko daugiau norėti? Nereikia man jokių psichologų. Žinau viena: jei nuolat kriuksėsi, laikui bėgant pavirsi kiaule. Tai, va, aš nekriuksiu ir man nepatinka, kai kiti tai daro“, – savo gyvenimo nuostatas išdėstė „Audėjo“ vadovas J.Karčiauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.