Los Andželo valdžia siekia nuskalpuoti bankininkus

Didmiestis – prieš stambų banką. Tokią bylą teks narplioti Jungtinių Amerikos Valstijų teisėjams. Los Andželo valdžia kaltina bankininkus, kad jie pelnėsi nepagrįstai pabranginę nekilnojamąjį turtą, rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis „Spiegel.de“ informacija.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 3, 2014, 8:00 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 6:12 AM

Terminas „redlining“ (išvertus iš anglų k. – pažymėta raudona linija) JAV buvo puikiai žinomas dar XX amžiuje.

Ištisus dešimtmečius tokia linija, nors iš tiesų ir nepažymėta, skyrė Amerikos elitą ir mažumas, daugiausia juodaodžius ar bent ne baltuosius.

Atskirtiesiems kai kurių prekių ar paslaugų buvo išvis neįmanoma įsigyti, o jeigu ir buvo leidžiama, tai už gerokai didesnę kainą nei išrinktiesiems.

Atrodo, raudonos linijos nėra išnykusios iki šiol. Mat Los Andželo valdžia nusprendė kreiptis į teismą dėl to, kad vienas didžiausių šios valstybės bankų „JP Morgan“ net pastaraisiais dešimtmečiais galėjo diskriminuoti juodaodžius.

Ieškovai tvirtina, kad dar 2004 metais, o gal ir vėliau šis bankas tamsesnės odos spalvos amerikiečiams arba atsisakydavo suteikti paskolas, arba skolindavo už didesnes palūkanas ir numatydavo įvairių neva neteisėtų mokesčių.

Kuo čia dėtas pats Los Andželo miestas? Pasirodo, dėl tokios banko politikos padaugėjo išvaržomo nekilnojamojo turto, o tai savo ruožtu paveikė jo kainas.

Los Andželo teisininkų nuomone, išnaudodamas mažumas ir miestą „JP Morgan“ stengėsi kaip įmanoma padidinti savo pelną.

Apie ieškinio dydį kol kas nepranešama. Tačiau Los Andželo valdžia dar praėjusių metų gruodį panašiais nusikaltimais apkaltino ir kitus didžiuosius šalies bankus – „Bank of America“, „Citigroup“ ir „Wells Fargo“.

Savaime suprantama, „JP Morgan“ atstovai pareiškė, jog tai nesusipratimas, ir jie pasirengę tai išsiaiškinti teisme. Anot bankininkų, gaila, kad per krizę gerokai nukentėjęs Los Andželas nusprendė kovoti tokiais būdais.

Teismų virtinė

Tai ne vienintelis JAV vykstantis teismo procesas, kuriame kaltinami bankininkai.

Manhatano (Niujorkas) teismas nagrinėja ieškinį tam pačiam „JP Morgan“ ir dar dešimčiai stambių bankų (tarp jų ir Vokietijos „Deutsche Bank“) dėl galimai neteisėtų susitarimų valiutų rinkoje.

Bankų atstovai taip pat dievagojasi esantys nekalti, tačiau į grupę susibūrę ieškovai, tarp kurių – Filadelfijos miestas bei rizikos kapitalo ir pensijų fondai, kaltinimų atsiimti kol kas neketina.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.