Baltarusiai ėmė medžioti automobilių pardavėjus iš Lietuvos

Kaimynams įgriso mašinas atgabenantys, bet mokesčius mokėti vengiantys lietuviai. Todėl baltarusiai jiems ėmė masiškai kelti baudžiamąsias bylas, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

2014-06-05 06:41, atnaujinta 2018-02-13 04:24

Baltarusiai paskelbė automobiliais į šalį atvykusių ir iš ten namo traukiniais grįžusių lietuvių medžioklę.

Per tris šių metų mėnesius tokiems apsukruoliams iškelta tris kartus daugiau baudžiamųjų bylų nei pernai per visus metus.

Siūlo 300 litų

„Tu niekuo nerizikuoji, perveži mašiną, atiduodi, kam reikia, ir keliauji laisvas namo traukiniu. Apmokame visą kelionę, vizą ir gauni 300 litų“, – taip „Lietuvos ryto“ korespondentui sakė vienas skelbimo internete autorius.

Skelbimų svetainėse apstu pasiūlymų gabenti automobilius į Baltarusiją. Nors uždarbis ir nėra didelis, tačiau ir sugaišti daug nereikia – pasiekti Minską, o kai kada ir dar artimesnį tašką.

Skelbimo autorius neslėpė, kad studentui tai puiki galimybė lengvai užsidirbti. Tereikia turėti vairuotojo pažymėjimą ir pasą. Tiesa, reikia leisti ir įregistruoti automobilį tavo vardu.

Nori išvengti mokesčių

Taip prekeiviai, gabendami automobilius į Baltarusiją, bando išvengti importo mokesčių. Kaimyninė šalis yra Muitų sąjungos narė, todėl iš ES gabenamoms mašinoms taikomi nemaži mokesčiai. Tačiau juk gali Baltarusijoje palikti „sugedusią“ mašiną.

Todėl visi, įvažiuojantys į Baltarusiją ir iš jos išvažiuojantys, muitinėje turi deklaruoti, kad atvyko ir išvyko automobiliu. Jei to nepadarei, lauk bėdų.

Išradingi ir rizikuoti linkę lietuviai nugabena mašiną, o grįžta traukiniu arba autobusu. Jei pasienyje jų paklausia, kur automobilis, paprastai aiškinama, kad jis sugedo, tad tenka skubėti namo, nes baigiasi trumpalaikė viza.

Baudos milijardinės

Tokie prekeiviai kaimynams jau įgriso.

Todėl pasienyje vis dažniau įkliūva Lietuvos gyventojai, kurie kažkada kirto sieną automobiliu, bet namo grįžo jau be jo.

Baltarusių pareigūnai neabejoja, kad tokie verteivos – ne užuomaršos, o vengia susimokėti mokesčius.

Pernai Baltarusijoje lietuviams buvo iškeltos 8 baudžiamosios bylos už tai, kad tokiu būdu bandė išsisukti. Jiems apskaičiuota sumokėti 3 milijardus Baltarusijos rublių (750 tūkst. litų).

Šįmet per tris mėnesius jau įkliuvo 65 lietuviai, iškeltos net 23 bylos. Baltarusijos tarnybos jiems per tris mėnesius apskaičiavo jau 6,43 milijardo baltarusiškų rublių mokesčių.

Negana to, Baltarusijos pareigūnai Lietuvos muitinės departamentui atsiuntė grėsmingą laišką, kuriame perspėja, kad prasižengėliai bus baudžiami itin griežtai – iki 3 metų kalėjimo.

Randa tik numerius

Lietuvos muitinės departamentas savo ruožtu įspėjo, kad susivilioję lengvu uždarbiu gali turėti bėdų kaimyninėje šalyje.

„Iš tiesų jie pradėjo griežčiau kontroliuoti automobilių įvežimą. Todėl padaugėjo ir bylų. Baltarusiai teigė garažuose randantys daug lietuviškų registracijos numerių“, – „Lietuvos rytui“ sakė Lietuvos muitinės departamento generalinio direktoriaus pavaduotojas Jonas Miškinis.

Mašinų pirkėjai Baltarusijoje irgi stengiasi, kad Lietuvoje registruotas automobilis greitai taptų vietinis. Pavyzdžiui, perkalami kėbulo numeriai, mašinos tyčia sudaužomos.

Anot J.Miškinio, skelbimo autorius internete neteisus dėl rizikos. „Mašina atvažiavęs ir ten ją palikęs lietuvis yra įtraukiamas į duomenų bazes.

Kai jis vėl atvyks į Baltarusiją, iš šalies nebus išleistas tol, kol nesusimokės mokesčių. Taigi toje šalyje turės didelių bėdų“, – atkreipė dėmesį Muitinės departamento atstovas.

Tiesa, taip mašinas į kaimyninę šalį gabenantys lietuviai interneto pokalbių svetainėse tvirtino, kad įvažiavus pro kitą pasienio punktą nebūna jokių kliūčių. Tačiau J.Miškinis tuo tikėti nelinkęs: anot jo, kaimynai taip pat kompiuterizuoja visus duomenis.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.