Apdraudėte butą, sveikatą. O kapavietę?

Lietuvoje kasdien ar kas antrą dieną apdraudžiama vis po naują kapavietę. Tokiu draudimu dažniausiai pasirūpina moterys, kai sulaukia penkiasdešimties. Anot draudikų, Vakaruose vyresnio amžiaus žmonėms jau tapo įprasta iš anksto pasirūpinti savo paskutine kelione, kad sumažintų šeimai tenkančias išlaidas ir rūpesčius.

Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Zimblienė

Jun 12, 2014, 3:43 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 10:18 PM

Nuo gamtos stichijų, gaisro, medžių užvirtimo, vagysčių, vandalizmo atvejų ar šalčio padarinių savo artimųjų bei giminaičių kapavietes daugiausiai (74 proc.) suskubo drausti 49 – 65 metų amžiaus moterys, o daugiausiai apdraustų paminklų šiuo metu yra Kauno, Palangos, Panevėžio, Vilniaus ir Pasvalio miestuose.

Vienintelė šalyje kapavietes draudžianti draudimo bendrovė „Lietuvos draudimas“ džiaugiasi, kad pernai prieš Vėlines pasiūlyta ši nauja paslauga sparčiai populiarėja.

„Tai paslauga, kurios norėjo mūsų klientai, kadangi jau keletą metų mums apie tai sakė ir tokius pageidavimus reiškė. Daugelyje užsienio šalių paminklų draudimas jau yra įprasta kompleksinio laidotuvių draudimo dalis, jį sudaro kremavimo ar laidojimo, taip pat ilgalaikės kapinių priežiūros paslaugos", - sakė bendrovės „Lietuvos draudimas“ Būsto draudimo portfelio valdytoja Audronė Vaitkevičiūtė.

„Lietuvos draudimas“ siūlo įsigyti kapavietės draudimą draudžiantis savo būstą, namą ar kitą pastatą arba namų turtą.

"Atskirai vien kapavietės nedraudžiame – tai siūlome tik kaip papildomą namų turto ir būsto draudimo dalį.

Gyventojai gali pasirinkti kelis draudimo variantus: nuo minimalaus iki maksimalaus, apimančio visas rizikas.

Už 49 litų metinį mokestį galima apdrausti net tris šeimos narių, artimųjų kapavietes, jos gali būti skirtingose kapinėse“ ,-- kalbėjo A.Vaitkevičiūtė.

Apdraudžiami visi kapavietėje esantys stacionarūs statiniai – paminklai, tvorelės, plytelės ar kt.

Įvykus draudžiamajam įvykiui, draudikai įsipareigoja kompensuoti ne tik analogiško paminklo įsigijimo išlaidas, bet ir jo atstatymo darbų kainą.

Maksimali draudimo suma siekia 5 tūkstančius litų ir ji taikoma kiekvienai iš trijų apdraustų kapaviečių.

„Pavyzdžiui, sausio mėnesį nukentėjo viena kapavietė, kurios nuostolis 5 tūkstančiai litų, gegužę – kita, nuostolis irgi tas pats.

Tai reiškia, kad draudimo išmoka sieks iki 10 tūkstančių litų per visą draudimo laikotarpį“, -- sakė A.Vaitkevičiūtė.

Beje, kapaviečių draudimas negalioja mediniams ir laikiniems paminklams, taip pat paminklams be pamato bei memorialiniams paminklams.

Pasak A.Vaitkevičiūtės, nėra svarbu, ar kapavietė įrengta naujai, ar yra senesnė – nuo to nepriklauso nei draudimo suma, nei kaina.

„Šie veiksniai būtų svarbūs tais atvejais, jei sudarytume kokią išskirtinę draudimo sutartį dėl išskirtinės kapavietės su, pavyzdžiui, labai brangiu paminklu.

Tuomet su klientu individualiai aptartume ir į sutartį įrašytume visas specialias sąlygas.

Iki šiol norinčių išskirtinai drausti kapavietę kol kas neatsirado“, -- sakė pašnekovė.

Pasak jos, žmonės amžinosios poilsio vietos draudimu labiausiai domisi po Vėlinių ir šiltuoju sezonu, kai aplankę kapus, randa apgadintus antkapius ir patiria šimtus ar tūkstančius litų siekiančius nuostolius.

Policija nuolat sulaukia pranešimų apie pavogtus akmeninius paminklus, metalinius kryžius, tvoreles ar bortelius, kitas apdailos detales, dažnai, ypač Vėlinių laikotaroiu, vagys nusitaiko ir į smulkesnį gobį: žvakides, vazas, gėlių puokštes ar krepšelius, žvakes.

Kol bendrovė „Lietuvos draudimas“ žalų, susijusių su kapaviečių draudimu, dar nėra užfiksavę.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.