Lietuviškuose baravykuose rado arseno

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba pradėjo skubų tyrimą dėl penktadienį Skubių pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema RASFF gautos informacijos, kad lietuviškų džiovintų šilo baravykų siuntoje rasto arseno.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jun 13, 2014, 5:57 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 9:26 PM

Skubų pranešimą pateikusi Lenkijos kompetentinga institucija informuoja, kad teršalo džiovintų baravykų siuntoje rasta atlikus laboratorinius tyrimus. Šių tyrimų rezultatai parodė, kad arseno koncentracija grybuose yra 110 +/- 19 mg/kg.

Pirminio tyrimo metu nustatyta, kad 177 kg nesaugių baravykų į Lenkiją dar 2012 m. įvežė Lietuvos įmonė UAB „Ekoratas“ iš Varėnos.

Varėnos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai nedelsdami pradėjo patikrinimą įmonėje. Tikrinamos visos įmonės džiovintų baravykų pardavimų suingtos nuo 2012-ųjų.

Siekiama išsiaiškinti, ar nesaugių grybų siunta galėjo patekti ir į Lietuvos rinką. Pagal įmonės pateiktą informaciją, minėtos siuntos produktų vartojimo terminas jau yra pasibaigęs, tačiau inspektoriai toliau aiškinasi galimus šio produkto likučius.

Arsenas ir kadmis – metalai, natūraliai randami dirvožemyje, gruntiniame vandenyje. Taip jie patenka į augalus, o per juos ir į maisto produktus. Dėl džiovinimo šių medžiagų koncentracija produkte gali padidėti net keletą kartų. Šiuo atveju metalo koncentracija yra labai didelė, todėl nedelsiant buvo pradėtas skubus tyrimas“,– pabrėžė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausias specialistas Donatas Valavičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.