Keista kaimynystė Kaune: seksas, pica ir karstas

Atrodo, kad Kaunas yra geriausia vieta vesti, užkrimsti picos ir numirti. Versliame mieste po vienu stogu įsikuria skirtingų ir iš pirmo žvilgsnio viena šalia kitos tiesiog negalinčių gyventi paslaugų įmonės.

Šalia proginių drabužių parduotuvės Vytauto pr. buvo įsikūręs laidojimo biuras.<br>M.Patašiaus nuotr.
Šalia proginių drabužių parduotuvės Vytauto pr. buvo įsikūręs laidojimo biuras.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Jun 14, 2014, 9:56 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 8:40 PM

„Gaila, nebeturėsime gerų kaimynų. Tokie ramūs, geri žmonės buvo“, – atsiduso Vytauto prospekto pradžioje, netoli autobusų stoties, įsikūrusio proginių drabužių salono „Regnum“ savininkė Regina Sudakovienė.

Atrodo truputį keista, kad šeimininkė salono, kurio vitrinoje puikuojasi dailios vestuvių suknelės, išgyvena dėl išsikeliančių kaimynų, laidojimo įmonės „Liūdinga“, rašo „Lietuvos ryto" priedas „Laikinoji sostinė".

Maždaug prieš dešimtmetį kaimynus Kaune trikdžiusios sekso reikmenų krautuvėlės persikėlė į prekybos centrus, ir nesusipratimai baigėsi.

Išsikelia į kitą vietą

Jei pasuki iš Karo Ligoninės gatvės į Vytauto prospektą, vitrinoje pamatai baltas vestuvines sukneles. Gretima vitrina pasitinka užrašu „Pervežame mirusiuosius“, taip pat reklamuojami laidojimo reikmenys.

Tiesa, vitrinose karstų nematyti, nes parduotuvė išsikelia į kitą gatvės pusę, baigėsi patalpų nuomos laikas.

Proginių drabužių salono vadovė R.Sudakovienė teigė, jog laidojimo firmos kaimynystė nė kiek nekenkė jos verslui, neatbaidė klientų.

„Nepastebėjau, kad jie vežiotų karstus vidury dienos, elgėsi labai korektiškai. Labiau nerimauju, kad jų vietoje įsikurs sušių baras, gali būti daug alaso, kvapų visokių“, – būgštavo verslininkė.

Toks jau Kauno stoties rajonas. Kvadratinio kilometro plote telpa visas žmogiškasis kosmosas. Laidojimo reikmenų parduotuvės kaimynai iš kitos pusės – vaikų ir suaugusiųjų kirpykla.

Primena Rytų Lenkijos miestus

Iš esmės tame pačiame ilgame pastate, be galimybės iš karto įsigyti ir vestuvinius apdarus, ir įkapes bei apsikirpti, galima pataisyti batus. O kitos durys – sekso reikmenų parduotuvė. Ko ten galima įsigyti, turbūt aiškinti nereikia.

Netikėtų kontrastų puokštė laukia ir K.Baršausko gatvėje. Po „chruščioviniu“ stogu draugiškai susibūrė lošimo namai, vairavimo mokykla, laidojimo reikmenys ir greito maisto užkandinė.

Tarsi kauniečiams būtų siūloma užkąsti picos, išgerti alaus ir sukaupus drąsos pabandyti išlošti pinigų automobiliui. Pasisekė – pasibelsti į gretimas vairavimo mokyklos duris.

Nepasisekė – šalia yra laidojimo paslaugų įmonės durys. Pasisekė išlošti ir įsigyti mašiną, bet kelionė baigėsi liūdnai – tas pačias duris pravers jūsų artimieji.

Miesto centrinėje dalyje šalia pramogai skirtų prekių ar kavinių įsikūrusios laidojimo įmonės, papuošusios savo vitrinas gedulingais kryžiais ir juodomis juostomis, tapo įprastu vaizdu.

Ir, atrodo, tai nieko netrikdo: priminimų apie trapią žmogiškąją būtį vitrinose apstu Žaliakalnyje (Savanorių, Sukilėlių prospektuose) ir net senamiestyje. Šiuo atžvilgiu Kaunas labai primena Rytų Lenkijos miestus, kurių centruose akis bado paminklų gamybos ir laidojimo reikmenų reklamos.

Karsto vaizdas apetito nekelia

Tačiau laidojimo biuro „Gedulas“ direktorius Egidijus Grybas įsitikinęs, jog tai nenormalu.

„Karsto vaizdas tikrai nekelia apetito ir nenuteikia džiugiai. Manau, jog laidojimo reikmenimis nedera prekiauti šalia grožio salonų, maisto prekių parduotuvių, restoranų ar panašių įstaigų. Ypač miesto centre.

Nedaug trūksta, kad centrinėse miesto aikštėse ir parkuose išdygs palapinės, kuriose bus prekiaujama karstais, vainikais ir urnomis“, – niūriai juokavo E.Grybas.

Jis teigė, kad dabar, kai verčiasi ritualinių paslaugų verslu, karstai ir vainikai atrodo įprastos prekės.

„Tačiau įsivaizduoju, kaip jaučiasi žmogus, einantis į parduotuvę pieno ar į kavinę užkąsti, o staiga jam prieš akis gretimoje vitrinoje atsiranda karstas. Vargu ar toks vaizdas jį nuteiks ryžtui gyvenime kalnus nuversti“, – kalbėjo E.Grybas.

Verslininko manymu, laidojimo paslaugų reklama ir pačios įmonės turėtų būti išdėstytos taip, kad žmogus apie jas sužinotų tik iškilus liūdnai būtinybei.

Trikdančios verslo reklamos neliko

Ilgą laiką miesto svečius ir pačius kauniečius trikdė ne tik kvailos socialinės reklamos „Ir Kaune galima gyventi“. Buvo ir verslo reklamų, kurias matydamas nežinojai, verkti ar juoktis.

Viename name Utenos gatvėje buvo įsikūrusi vaikų kirpykla ir laidojimo biuras. Ant šaligatvio vienas šalia kito stovėjo du reklaminiai skydai.

Viename buvo nupieštas kryžius, stambiomis juodomis raidėmis užrašyta: „Laidojimo paslaugos. Dirbame visą parą.“

Greta ant kito stendo buvo pavaizduota žaismingai nusiteikusi mergaitė, kerpanti plaukus berniukui.

Šiuo metu vietoj laidojimo biuro vaikų kirpyklos kaimynystėje jau įsikūrusi juvelyrinių dirbinių parduotuvė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.