Nauja idėja - daržo nuoma miestiečiams

Kodėl neišnuomojus kaime vieno ar kito aro, kad miestiečiai užsiaugintų daržovių? Tokia idėja kilo ne vienai jaunai šeimai, tačiau visos kol kas nudegė.

Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbailienė

2014-06-14 06:00, atnaujinta 2018-02-12 21:05

Paruošti žemę, suskirstyti į nedidelius aro dydžio sklypus ir ją išnuomoti mieste gyvenantiems žmonėms. Tokia mintis kilo kelioms tarpusavyje nepažįstamoms šeimoms. Antai Neries regioniniame parke, netoli Kernavės, gyvenanti Ieva Šidlaitė su vyru Mindaugu ėmėsi kurti „Slėnio“ projektą, kurio viena edukacinių programų buvo skirta daržininkystei. Tai – daržo nuoma, rašo dienraštis „Lietuvos rytas". 

Moteris troško miesto tėvams sudaryti sąlygas, kad jie rodytų vaikams, kaip iš sėklos išauginti maistą, išmokytų juos rūpintis augalais.

Buvo numačiusi ir lysvės nuomos kainą: mėnesiui – 50 litų, visam sezonui – 250 litų.

„Programą sukūriau pavasariop. Gal per vėlai, nes iškart neatsirado norinčių joje dalyvauti.

Pastaruoju metu žmonės jau pradėjo smalsauti, kaip galėtų tai padaryti, bet sėti daržoves jau per vėlu, todėl programą atidėjau kitiems metams“, – sakė ir du sūnus, ir daržoves auginanti Ieva.

Viena lysvių nuomos entuziasčių buvo ir Lina Bėrontaitė, gyvenusi Rokiškio rajone ir besivertusi daržininkyste.

Jos šeima jau buvo parengusi sklypo planą, suformavusi lysves, tačiau mažame provincijos mieste neatsirado nuomininkų.

Dabar į Švenčionių rajoną jau persikrausčiusi moteris pasakojo, kad miestiečiai labiau mėgsta pirkti daržoves: „Sukraudavome į dešimtį krepšelių ir kas savaitę nuveždavome į Vilnių. Taip daržovėmis, o kartu ir vaistažolėmis aprūpindavome 10 šeimų.“

Netoli Vilniaus, Daučionių kaime, ūkininkaujantis Marius Ivanickas pavasarį entuziastingai pasakojo apie savo projektą „Daržų nuoma“, tačiau dabar nuleido rankas.

„Atsirado vos vienas kitas daržovių užsiauginti norintis žmogus. Domėjosi, bet nesugebėjo apsispręsti, ar tikrai tai darys.

Todėl mano šeima toliau augina daržoves ir pagal užsakymą jas išvežioja vilniečiams arba kauniečiams“, – pasakojo M.Ivanickas. Jis buvo apskaičiavęs, kad sezonui – 7 mėnesiams nuo balandžio iki spalio pabaigos – aro sklypo nuoma kas mėnesį kainuos 60 litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.