Ar dėl Ukrainos krizės spruks iš Baltijos šalių vokiečiai?

Ukrainos krizė neramina Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje dirbančias Vokietijos įmones. Jau dabar daugelis įmonių iš įvairių verslo sričių praneša apie tiesioginį krizės poveikį verslui, kuris įgyvendinus ekonomines sankcijas Rusijai, turėtų sustiprėti.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 17, 2014, 10:32 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 7:11 PM

Nepaisant to, Vokietijos įmonės lieka ištikimos Baltijos valstybėms ir planuoja toliau dirbti Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje. Tai pagrindinės trumpos įmonių apklausos išvados, kurią 2014 m. birželio mėn. atliko Vokietijos ir Baltijos šalių prekybos rūmai Estijoje, Latvijoje, Lietuvoje (AHK), papildydami savo kasmetinę įmonių apklausą, vykdytą vasario mėn. prieš pat situacijos Ukrainoje paaštrėjimą.1

Ukrainos krizė aiškiai įtakoja įmonių Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje lūkesčius. Tai paaiškėjo po trumpos Vokietijos ir Baltijos šalių prekybos rūmų Estijoje, Latvijoje, Lietuvoje apklausos 2014 m. birželio mėn. pradžioje, kurioje dalyvavo 65 įmonės.

Remiantis šia apklausa bendros ekonominės situacijos pagerėjimo Baltijos valstybėse 2014 metais lyginant su praėjusiais tikisi tik 6 proc. įmonių Latvijoje, 8 proc. – Estijoje ir net 25 proc. apklaustų įmonių Lietuvoje. Didžioji dalis įmonių visų pirma Estijoje ir Latvijoje prognozuoja situacijos pablogėjimą.

Lyginant su AHK įmonių apklausa, daryta vasario mėn., kurioje aktuali ekonominė situacija bei daugumos šiame regione dirbančių Vokietijos įmonių perspektyvos buvo vertinamos gerai, jaučiamas žymus atšalimas.

„Šie rezultatai patvirtina mūsų pokalbius su šiame regione dirbančiomis įmonėmis. Nuotaikos ne tokios pakilios kaip metų pradžioje, tačiau priežasčių panikai taip pat nėra“, – apklausos rezultatus komentavo AHK Baltijos šalyse prezidentas Thomas Schöllkopf'as.

Dauguma Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje dirbančių vokiškų įmonių kasdieninėje veikloje dar nepastebi tiesioginio neigiamo poveikio, tačiau 44 proc. įmonių Estijoje, 31 proc. Latvijoje ir 38 proc. Lietuvoje įvardijo konkrečias Ukrainos krizės pasekmes.

Įmonės, kurių pagrindinės eksporto rinkos yra Rusija ir Ukraina, ypač logistikos ir mašinų gamybos įmonės, praneša apie užsakymų dėl rublio kurso kritimo sumažėjimą ir abiejose šalyse kritusios paklausos. Dauguma įmonių pažymėjo pablogėjusias prekių transporto į Vakarų Europą galimybes dėl mažėjančių atgalinių pervežimų į Rusiją. Turizmo srityje jaučiamas svečių iš už Europos ribų esančių šalių nerimas.

Jeigu galimos ekonominės sankcijos Rusijai būtų įvykdytos, daugiau nei trečdalis Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje dirbančių įmonių tikisi tolimesnių neigiamų pasekmių: bijomasi tiekimo sustabdymo arba kainų kilimo žaliavoms iš Rusijos, planuotų infrastruktūros projektų, skirtų susisiekimui su Rusija gerinti, vykdymo nutraukimo bei nemokumo atvejų. Nepaisant šių aspektų, visos apklausoje dalyvavusios įmonės nurodė, kad tęs savo veiklą Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje. „Vokiškos įmonės Baltijos valstybėse yra labai susirūpinusios, tačiau jų apsisprendimas dirbti šiame regione yra vienareikšmis.

Jis atsispindi visose mūsų vykdytose apklausose per praėjusius dešimt metų, t.y. ir ekonominės krizės metu. Ši nuostata yra pastovi ir dar kartą patvirtina Baltijos valstybių ilgalaikį patrauklumą verslo plėtrai“,– pridūrė AHK prezidentas T.Schöllkopf'as.

* * *

Vokietijos ir Baltijos šalių prekybos rūmai Estijoje, Latvijoje, Lietuvoje (AHK), turintys biurus Vilniuje, Rygoje ir Taline, priklauso pasauliniam Vokietijos užsienio prekybos rūmų tinklui ir yra vieninteliai tarptautiniai rūmai, vienijantys 415 narių trijose Baltijos valstybėse.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.