Moksleiviai į šiukšlių rūšiavimą žvelgė kūrybiškai

Mūsų miestuose it grybai po lietaus išdygę spalvoti šiukšlių rūšiavimo konteineriai kiekvienam primena – šiukšlių rūšiavimas ne tik kiekvieno mūsų pareiga, bet ir viena iš aplinkos taršos mažinimo priemonių.

Kuršėnų „Pavenčių“ mokykloje 6 – 7 klasių mokiniai išklausė paskaitas, po kurių atliko praktines užduotis.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Kuršėnų „Pavenčių“ mokykloje 6 – 7 klasių mokiniai išklausė paskaitas, po kurių atliko praktines užduotis.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 17, 2014, 1:34 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 6:49 PM

Daugelis mūsų prisimename kaip prieš kelis metus prasidėjęs atliekų rūšiavimo bumas daug kam buvo tiesiog mados reikalas. Ir tik dėl visuomeninių iniciatyvų ir projektų ši tendencija išplito ir apima vis daugiau Lietuvos miestų ir miestelių.

Nuo darželinukų iki studentų ir darbdavių, visi yra skatinami rūšiuoti atliekas atsakingai. Norėdami, kad Lietuvoje mažėtų atliekų, patenkančių į sąvartynus ir daugiau atliekų būtų naudojama pakartotinai, turime apie tai kalbėti ir mokyti savo vaikus, nes jie - mūsų ateitis.

O pradėti ugdyti rūšiavimo įgūdžius nuo pat vaikystės yra daug lengviau nei juos keisti vyresniame amžiuje.

VšĮ „DVI Darnaus vystymo iniciatyvos“ ir VšĮ „Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centras“ norėdamos moksleivius „užkrėsti“ rūšiavimu, skatino Šiaulių regione esančias mokyklas dalyvauti projekte „Kur keliauja atliekos? Sužinok ir papasakok!“. Projekto metu pedagogams surengta 14 seminarų, kuriuose įgytas žinias mokytojai panaudoja savo pamokose.

Siekiant, kad moksleiviai patys taptų aktyviais projekto dalyviais, mokyklose buvo rengiamos įvairios akcijos ir konkursai aplinkosauginėmis temomis, o žinios perteikiamos žaidimų, rungčių ir viktorinų forma, demonstruojant mokamąjį filmą. Projekto organizatorius nustebino moksleivių kūrybiškumas: vaikai rengė viktorinas, piešinių parodas, aplinkosauginio švietimo pamokėles, rinko panaudotus galvaninius elementus, sodino medelius.

Visos mokyklos rūšiavo atliekas, ne tik patys tvarkė savo mokyklos aplinką, bet taip skatino tvarkytis ir aplinkinius: draugus, tėvelius, kaimynus.

Projekte išsiskyrė mokyklos, kurios į aplinkos taršos problemą pažiūrėjo itin kūrybiškai. Moksleiviai kartu su mokytoja sukūrė medžiaginius pirkinių maišelius, skatino juos naudoti ir atsisakyti polietileninių.

Mokyklose buvo minimos Žemės diena ir Diena be automobilio, surengtos sporto šventės. Vienos iš mokyklų moksleiviai suprasdami, kad turi ne tik patys keistis, bet ir padėti pasikeisti bendruomenei, pagamino pašluostes ir įteikė jas valytojoms bei valgyklos darbuotojoms.

Labiausiai nustebino moksleivių užsispyrimas ir fantazija gaminant naujus daiktus iš atliekų. Daiktai, kurie galėjo būti išmesti, pavirto gėlėmis, paveikslais, karnavaliniais ir Užgavėnių kostiumais, kaukėmis, drabužiais, dekoracijomis, vazonais, žaislais ir kt.

VšĮ „DVI Darnaus vystymo iniciatyvos“ vadovė Inga Ringailaitė po projekto teigė: „Projektas parodė, kad moksleiviai pasirengę rūšiuoti atliekas, o savo užsidegimu ir idėjomis noriai dalijasi su visa bendruomene. Manau visi turėtume pasimokyti iš jų, kad paprasčiausiomis priemonėmis, medžiaginiais maišeliais, rūšiuodami atliekas ar tiesiog važinėdami daugiau dviračiu nei automobiliu, kiekvienas asmeniškai galime prisidėti prie aplinkos išsaugojimo“, - džiaugėsi vadovė.

Projektas „Kur keliauja atliekos? Sužinok ir papasakok!“ įgyvendintas pasinaudojant Europos regioninės plėtros fondo finansine parama, pagal 2007–2013 m. Sanglaudos skatinimo veiksmų programos priemonę „Visuomenės informavimo ir švietimo apie aplinką priemonių įgyvendinimas“.

Iš viso pagal šią aplinkosauginio švietimo priemonę finansuoti 48 projektai, iš kurių 37 jau baigti. Projektams įgyvendinti iš viso skirta per 13 mln. litų paramos.

Aplinkos ministerija www.am.lt ir ES struktūrinė parama www.esparama.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: prezidento rinkimai – ko nemato Vilniaus burbulas?