Euras ateina: verslininkai raginami neparduoti sąžinės

Ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius ragina verslininkus laikytis sąžiningo kainų perskaičiavimo principo ir nepagrįstai nedidinti kainų Lietuvai įsivedant eurą. Tai Vyriausybės vadovas pareiškė susitikęs su šalies prekybos ir paslaugų teikėjais.

Pirkėjams pravartu įprasti prie prekių kainų, nurodytų ne tik litais, bet ir eurais.<br>V.Balkūno nuotr.
Pirkėjams pravartu įprasti prie prekių kainų, nurodytų ne tik litais, bet ir eurais.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt inf.

Jun 18, 2014, 5:24 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 5:30 PM

„Kreipiausi į prekybos ir paslaugų įmones, kad jos jau dabar kainas nurodytų litais ir, adekvačiai, eurais. Ir nepagrįstai nedidintų kainų nei laukiant euro, nei jį įsivedus“, – sakė premjeras.

Anot Ministro Pirmininko, ambicingas Vyriausybės siekis įsivesti eurą tampa realus – Europos Komisija ir Europos Centrinis Bankas pateikė teigiamus konvergencijos vertinimus, prieš porą dienų Lietuvos monetų kalykloje pradėtos kaldinti euro monetos, auga visuomenės palaikymas eurui.

„Tačiau noriu atkreipti dėmesį, kad nemaža visuomenės dalis dar turi baimių, dvejonių ir įtarimų: „vis tiek apgaus“, „vis tiek kainos augs“, „kainas jau dabar didina“. Suprantama, kad dvejones geriausiai skaido jas neigianti praktika. Ir čia mes kartu galime patikinti, ir ne tik patikinti, bet ir įgyvendinti patikinimą, kad kainos nebus didinamos nei dabar, nei nuo sausio 1d. Jei to susitarimo laikysimės, padidinsime visuomenės pasitikėjimą“, – kalbėjo premjeras A. Butkevičius.

Euro įvedimo Lietuvoje Įstatymas numato, jog netinkamai perskaičiavus prekių ar paslaugų vertes iš litų į eurus ar nesilaikant kitų įstatymo reikalavimų yra taikomi įspėjimai ir baudos. Juridinių asmenų vadovams ar jų įgaliotiems asmenims – įspėjimas arba bauda iki 1 tūkst. Lt. Už pakartotinį įstatymo pažeidimą fiziniams asmenims skiriama bauda iki 5 tūkst. litų, juridinių asmenų vadovams ar jų įgaliotiems asmenims bauda iki 10 tūkst. Lt.

Statistikos departamentas, remiantis visuomenės apklausos rezultatais, jau sudarė 100 pagrindinių vienarūšių vartojimo prekių ir paslaugų sąrašą kainoms stebėti. Pirmąją statistinę informaciją apie 100 pagrindinių vienarūšių vartojimo prekių ir paslaugų vidutines mėnesines mažmenines kainas litais numatoma paskelbti 2014 m. rugpjūčio 12 d., o apie jų kainų pokyčius – rugsėjo 10 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.