Įmones vėl išsuko nuo baudų už teršiamą gamtą

Pataisoms pasipriešino Žemės ūkio ministerija.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jun 18, 2014, 6:56 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 5:25 PM

Aplinkos ministerija yra parengusi pataisas, kurios nustato atsakomybę juridiniams asmenims už aplinkos teršimą, neteisėtą gamtos išteklių naudojimą, klaidinančios aplinkosauginės informacijos pateikimą, saugomų teritorijų, vandens telkinių apsaugos pažeidimus ir kitas veiklas.

Kaip aiškina ministerija, šiuo metu juridinių asmenų pareigų, susijusių su aplinkos apsauga ir racionaliu gamtos išteklių naudojimu, vykdymo kontrolė užtikrinama per baudžiamosios atsakomybes taikymą ir fizinių asmenų, veikiančių juridinio asmens vardu (vadovų ar darbuotojų) administracines atsakomybes taikymą (išskyrus statybos ir klimato kaitos sritis).

Tačiau tai esą neefektyvu, nes neužtikrinamas tiesioginis poveikis visai juridinio asmens organizacinei struktūrai.

Pataisoms pasipriešino Žemės ūkio ministerija.

„Kalbame apie gyvulininkystės plėtrą, tai turime pagalvoti, kaip neuždėti apribojimų didesnių“, - Vyriausybės posėdyje sakė žemės ūkio ministras Vigilijus Jukna, pažymėjęs, kad „mėšlas nėra tarša“.

Žemės ūkio ministerija nesutinka, kad juridiniams asmenims už mėšlo ir srutų tvarkymo pažeidimus siūlomos didesnės baudos nei gresia fiziniams asmenims pagal Administracinių teisės pažeidimų kodeksą (ATPK).

„Manytume, kad nepriklausomai nuo asmens juridinio statuso turėtų būti adekvačios sankcijos už tuos pačius pažeidimus, nes daroma žada yra visiškai vienoda“, - sakė ministras.

Aplinkos viceministro Almanto Petkaus teigimu, didesnes baudas juridinams nei fiziniams asmenims numatančioms pataisoms turėtų būti pritarta.

„Mes dabar diskutuojame tik apie žemės ūkį, bet šitie įstatymai apima visą ūkinę veiklą ir visus aplinkosauginius pažeidimus. Būdavo tokia situacija, kad apsimokėdavo ūkio subjektams duoti savo kažkokį vadovaujantį darbuotoją, kuris susimokėtų nedidelę sąlyginai baudą kaip fizinis asmuo pagal ATPK ir toliau tęsti pažeidimus. Esmė visų šitų įstatymo pakeitimų - kad būtų baudžiamas pats juridinis asmuo ir nekiltų toliau galimybė mokėti mažas baudas“, - posėdyje dėstė A.Petkus.

Premjeras Algirdas Butkevičius įpareigojo ministerijas rasti kompromisą.

„Dar padirbėkite savaitę, kol surasite kompromisinį variantą“, - sakė premjeras.

Aplinkos ministerijos siūlymu, didžiausios baudos juridiniams asmenims būtų skiriamos už atitinkamoms kategorijoms priskiriamų teršalų išmetimą: nuo 10 iki 100 tūkst. litų. Taip pat – už aplinkos taršą pavojingomis atliekomis: nuo 6 iki 500 tūkst. litų.

Už taršą deginant nenupjautus ar nesugrėbtus augalus būtų skiriamos baudos nuo 1 iki 20 tūkst. litų, už pavojingų atliekų gabenimą be leidimo – nuo 1 iki 100 tūkst. litų, už jų apdorojimą neturint tam teisės – nuo 2 iki 200 tūkst. litų, už neteisėtą naudingųjų iškasenų naudojimą ar gavybą – nuo 3 iki 500 tūkst. litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.