Lietuviai išmoko krizės pamoką - susitaupė juodai dienai

7 iš 10 lietuvių netekę darbo

Dar 2009-aisiais 45 proc. dirbančiųjų teigė be darbo neišsilaikysiantys nė vieno mėnesio.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dar 2009-aisiais 45 proc. dirbančiųjų teigė be darbo neišsilaikysiantys nė vieno mėnesio.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jun 19, 2014, 10:57 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 5:03 PM

Kaip rodo naujausi specialistų paieškos portalo cvmarket.lt duomenys, nuo krizinių 2009 m. besirūpinančiųjų santaupomis juodai dienai padaugėjo 13 proc.

„Šiandien dirbantieji Lietuvoje labiau mąsto apie ateitį ir kaupia nenumatytiems atvejams. Tai lėmė ne tik išgyventa ekonominė krizė, bet ir sugriežtėjusios nedarbo pašalpų sąlygos bei didėjanti pačių dirbančiųjų savimonė. Neatmestina ir pagerėjusi finansinė gyventojų padėtis, kai yra iš ko atidėti „juodai dienai“. Neretai apsidraudžiama šalia pagrindinio darbo turint ir kitų pajamų. Papildomą darbą, cvmarket.lt duomenimis, turi beveik kas ketvirtas dirbantysis. 8 proc. suka nedidelį nuosavą verslą ar uždirba iš turto nuomos, investicijų“, - aiškino cvmarket.lt atstovė Raimonda Tatarėlytė.

Dar 2009-aisiais 45 proc. dirbančiųjų teigė be darbo neišsilaikysiantys nė vieno mėnesio, o daugiau trijų mėnesių žadėjo tverti vos 22 proc. darbo rinkos dalyvių.

Dabar apsirūpinę tiek, kad galėtų išgyventi daugiau nei tris mėnesius ir per tą laiką susirasti naują darbą, teigia jau 35 proc. dirbančiųjų. Atitinkamai sumažėjo ir netaupančių. Jei prieš penkerius metus tokiu buvo vos ne kas antras, tai dabar negalvojantis apie „juodą dieną“ yra tik kas trečias dirbantysis.

„Įdomu, kad daugiausiai darbuotojų tikina galintys be darbo pajamų išsilaikyti daugiau nei ketvirtį metų. 17 proc. teigia be darbo pragyvensiantys daugiausiai vieną, 9 proc. - du ir 6 proc. - tris mėnesius,“ - sako specialistė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.