„Orlen Lietuva“ darbuotojai kyla į karą - ruošasi streikui

Bendrovės „Orlen Lietuva“ darbuotojų profsąjunga po derybų su „Orlen Lietuva“ vadovybe pasirašė nesutarimų protokolą. Tai reiškia, kad nutraukiama kolektyvinė sutartis. Po šio žingsnio imtasi kitų procedūrų – darbdaviui įteikti reikalavimai dėl darbo užmokesčio, garantijų ir kitų sąlygų užtikrinimo, ir imtasi ruoštis streikui.

Šiemet iš „Orlen Lietuva“ atleista apie 160 darbuotojų.<br>V.Balkūno nuotr.
Šiemet iš „Orlen Lietuva“ atleista apie 160 darbuotojų.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jun 20, 2014, 10:53 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 4:11 PM

Pirmadienį, birželio 23 d., 16 val. profsąjungos atstovai aptarti susidariusios situacijos susitinka su Ministru Pirmininku Algirdu Butkevičiumi.

„Taip blogai Mažeikių naftos perdirbimo įmonėje dar nebuvo. Mes sutikome su darbuotojų mažinimu, sutikome su socialinių garantijų mažinimu. Tačiau įmonės vadovai užsimojo dar plačiau. Todėl pirmą kartą įmonės istorijoje nutraukta kolektyvinė sutartis. Dabar jau galimos labai įvairios protesto akcijos. Kitą penktadienį bus mitingas. Tuo pačiu metu ruošiamės streikui – šiuo metu apklausiame darbuotojus, kokios priemonės ir streiko sąlygos jiems priimtiniausios. Taip pat ruošiamės ir teisminiams procesams.

 Mes privalome apginti savo teises gauti tai, ką uždirbame tokiomis sudėtingomis sąlygomis. O darbdaviai turi pajusi, jog be žmonių gamykla tikrai negali dirbti“,– niūriai ateitį mato „Orlen Lietuva“ darbuotojams atstovaujančios Naftininkų profesinės sąjungos pirmininkė Virginija Vilimienė.

Šiemet iš „Orlen Lietuva“ atleista apie 160 darbuotojų. Iš viso, įmonę perėmus bendrovei „Orlen Lietuva“, iš jos atleista apie 2000 darbuotojų – jiems atėjus buvo apie 3500, dabar liko apie 1400.

„Mažeikiams tai - didžiuliai smūgiai. Kaip ir liekantiems įmonėje – mes dirbame su labai pavojingomis medžiagomis, ir mūsų krūviai negali būti didinami be ribų, nes tai gresia dideliais nemalonumais – dirbant tokioje aplinkoje nuovargis gali tapti rimtų nelaimių priežastimi“,– sako V.Vilimienė.

V.Vilimienė teigė, kad darbuotojų reikalavimai motyvuojami tuo, kad dėl sumažėjusio jų skaičiaus padidėjo darbo krūvis.

„Yra keletas pagrindinių reikalavimų, kuriuos mes norime išsaugoti. Tai būtų 15 proc. priemoka prie atlyginimo, kuri motyvuoja žmones dirbti ir yra priklausoma nuo veiklos rodiklio - jei darbuotojas pasiekia veiklos rodiklius, gauna 15 proc., jei pasiekia dalinai - tai gali gauti 5-10 procentų“, - sakė V.Vilimienė.

Anot jos, taip pat yra keletas kitų smulkesnių reikalavimų, pavyzdžiui, darbuotojų vežimas į darbą bei papildomos išmokos atostogaujantiems darbuotojams.

„Mes anksčiau turėjome tokią išmoką, todėl būtų socialiai neteisinga, kad vieniems buvo išmokėta, o kiti darbuotojai, kurie yra likę toliau dirbti, jie negalėjo būti išleisti atostogų dėl darbų organizavimo, tad jie tos išmokos nebegavo. Mes siūlėme tą išmoką išmokėti iki Naujųjų metų, o po to tartis dėl kitų garantijų peržiūrėjimo. Gal per draudimo kompanijas tai būtų galima daryti, visokių modelių mes kuriame, bet dėl šito nepavyko susitarti“, - kalbėjo profesinės sąjungos pirmininkė.

Jos teigimu, buvo pasiūlyta atsisakyti ar laikinai apriboti kitas smulkesnes socialines garantijas - tai padėtų sumažinti naštą darbdaviui bei sutaupyti lėšų.

„Taip pat labai svarbu padidintos išeitinės išmokos, nes Mažeikių mieste išėjus iš darbo iškart negauni kito darbo, todėl darbuotojai galėtų kurti savo verslą, išlaikyti savo šeimas. Padidintos išmokos kažkiek sumažintų tą riziką ir įtampą“, - sakė V.Vilimienė.

„Orlen Lietuvos“ generalinis direktorius Ireneuszas Fąfara tikina, kad bendrovės valdyba ėmėsi visų priemonių, siekiant išlaikyti veikiančią gamyklą.

„Norėdami padidinti Mažeikių naftos produktų gamyklos šansus išlikti, turime žymiai sumažinti savo veiklos sąnaudas. Todėl jau seniai kreipėmės į savo verslo partnerius, kurie „Orlen Lietuvos“ ir jos darbuotojų sąskaita gauna puikius, vidurkį viršijančius, pelnus“, - sako I.Fąfara.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.