Futbolininkus apdraudusioms kompanijoms - nerimo dienos

Fabio Coentrao ar Hugo Almeidos gautos traumos įvarė baimės ne tik nesėkmingai pasaulio futbolo pirmenybes pradėjusios Portugalijos rinktinės gerbėjams. Galima lažintis, kad virptelėjo ir šiuos futbolininkus apdraudusių kompanijų vadovų širdys.

Pagal draudimo sumas brangiausia šįmetėse pirmenybėse – Vokietijos rinktinė.<br>AP nuotr.
Pagal draudimo sumas brangiausia šįmetėse pirmenybėse – Vokietijos rinktinė.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Wsj.de, lrytas.lt

Jun 21, 2014, 6:00 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 3:22 PM

Draudikai įdėmiai seka ir įvykius aikštėje, ir už jos ribų – ypač jeigu žaidėjas į rūbinę išgabenamas ant neštuvų.

Mat daugelis futbolininkų yra sudarę draudimo sutartis, pagal kurias gavus traumą jiems būtų atseikėjamos nemenkos išmokos.

Žvaigždėms jos siektų dešimtis milijonų eurų, jei dėl sužeidimo nutrūktų karjera.

Apdraudžia savo pajamas

Paprastai draudikai su futbolininkais sudaro trejų metų trukmės sutartis, bet itin skaudžios traumos atveju pastariesiems priklauso iki 5 metų atlyginimo siekianti suma.

Pavyzdžiui, jei pirma laiko su sportu tektų atsisveikinti Vokietijos rinktinės lyderiams Philippui Lahmui ar Bastianui Schwein-steigeriui, kuriems jų darbdavys Miuncheno „Bayern“ per metus pakloja po 10 milijonų eurų, jie galėtų pretenduoti net į 50 milijonų eurų sumą.

Pasaulyje šio verslo lydere laikoma anglų bendrovė „Lloyd‘s of London“, užsiimanti šia išskirtine draudimo rūšimi.

Laikoma išskirtine dėl to, kad čia negalioja jokios standartinės sutartys: kiekvienam aukštesnio lygio futbolininkui parengiamos individualios.

Be to, riziką prisiima išsyk net kelios draudimos kompanijos. Jos pasidalija įmoką, o nelaimės atveju bendrai susimeta išmokai.

Kaina ne tokia menka. Jaunam žaidėjui įmoka paprastai siekia 0,8 proc. draudimo sumos per metus. Dvidešimtmečiui – jau apie 1,2 proc. Jeigu futbolininkų metų alga, tarkime, 10 mln. eurų, vien draudimui tenka atseikėti per 100 tūkst. eurų.

Ką ir kalbėti apie tuos, kurie yra patyrę sunkių traumų: jiems įmokos padidėja kelis kartus.

Lyderiai – vokiečiai

JAV žurnalo „Forbes“ duomenimis, daugiausia uždirba portugalas Cristiano Ronaldo – per metus jo pajamos iš įvairių šaltinių siekia 60 mln. eurų.

Tačiau pati Portugalijos rinktinė draudimo požiūriu toli gražu nėra brangiausia. Viršūnėje – Vokietija.

„Lloyd‘s“ apskaičiavo, kad visiems vokiečiams gavus traumas, dėl kurių tektų baigti karjerą, riziką prisiėmusios draudimo kompanijos turėtų pakloti ne ką mažiau kaip po gero žemės drebėjimo tirštai apgyvendintoje šalyje: net 795 mln. eurų.

Antroje vietoje – jau nukarūnuoti pasaulio čempionai ispanai (732 mln. eurų), trečioje – anglai (682 mln. eurų), ketvirti – brazilai (556 mln. eurų).

Lemia žaidėjų amžius

Vokiečiai pirmauja dėl dviejų priežasčių: žaidėjų pajamos ir dabar yra nemenkos, o rinktinės vidutinis amžius – 26,3 metų, tad daugeliui karjeros viršūnė dar tik prieš akis. Didesni pinigai – taip pat.

Anglai tarp lyderių atsidūrė irgi neatsitiktinai: dauguma jų žaidžia „Premier“ lygoje, kurios klubai vieni dosniausių žaidėjams. Todėl vidutinė Anglijos rinktinės vieno futbolininko draudimo suma didesnė nei, pavyzdžiui, visos Kosta Rikos komandos.

Bendrovė „Lloyd‘s“ savo analizėje apžvelgė ne tiktai Brazilijoje žaidžiančias komandas, bet ir žaidėjų pozicijas.

Didžiausia draudimo suma vertinami puolėjai – vidutiniškai 14,6 milijono eurų. Vartininkų ir gynėjų vidurkis – 7,7 milijono, saugų – 11,7 mln. eurų.

Pareikalavo kompensacijos

Poreikis futbolininkams draustis kilo prieš ketvertą metų, kai po 2010-ųjų pasaulio futbolo čempionato Miuncheno „Bayern“ vadovai apkaltino Olandijos futbolo federaciją dėl dviem mėnesiams iš rikiuotės iškritusio Arjeno Robbeno traumos ir pareikalavo kompensacijos.

Tie žaidėjai, kurie su rinktine vyksta į čempionatą traumuoti, turi būti iki turnyro pradžios dar kartą patikrinami.

Taip siekiama išvengti ginčų, kas vėliau turi padengti galimą žalą. („Wsj.de“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.