„Orlen Lietuva“ darbuotojai užuovėją surado premjero kabinete

Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius priėmė streikuoti besirengiančių „Orlen Lietuva“ profsąjungų atstovus ir su jais aptarė susidariusią padėtį.

Premjeras A.Butkevičius opriėmė profsąjungų lyderius. Anot "Orlen Lietuva" darbuotojų, tokios kritiškos situacijos įmonėje dar nebuvo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Premjeras A.Butkevičius opriėmė profsąjungų lyderius. Anot "Orlen Lietuva" darbuotojų, tokios kritiškos situacijos įmonėje dar nebuvo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA. BNS ir lrytas.lt inf.

Jun 23, 2014, 5:40 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 2:02 PM

Bendrovės „Orlen Lietuva“ darbuotojų profsąjunga po įtemptų derybų su „Orlen Lietuva“ vadovybe pasirašė nesutarimų protokolą ir nutraukė kolektyvinę sutartį. Darbdaviui įteikti reikalavimai dėl darbo užmokesčio, garantijų ir kitų sąlygų užtikrinimo ir rengiamasi streikui.

Pasak darbuotojams atstovaujančios Naftininkų profesinės sąjungos pirmininkės Virginijos Vilimienės, taip blogai Mažeikių naftos perdirbimo įmonėje dar nebuvo.

„Mes sutikome su darbuotojų, socialinių garantijų mažinimu. Tačiau įmonės vadovai užsimojo dar plačiau. Todėl pirmą kartą įmonės istorijoje nutraukta kolektyvinė sutartis. Dabar jau galimos labai įvairios protesto akcijos.

Kitą penktadienį bus mitingas. Tuo pačiu metu ruošiamės streikui. Šiuo metu apklausiame darbuotojus, kokios priemonės ir streiko sąlygos jiems priimtiniausios. Taip pat ruošiamės ir teisminiams procesams“,– sakė V.Vilimienė.

"Orlen Lietuva“ profesinės sąjungos atstovai su premjeru A.Butkevičiumi sutarė tęsti socialinį dialogą.

„Susitikimu likau patenkinta dėl to, kad pirmąkart susitikome pakalbėti apie įmonę akis į akį. Sužinoję daug informacijos, mes susitarėme, kad reikia visiems kartu susitikti, tiek įmonės vadovybei, tiek ministrui pirmininkui, tiek Vyriausybės atstovams, tiek profesinių sąjungų atstovams.

Visiems kartu reikia susitikti ir pakalbėti, ką toliau būtų galima daryti, rasti kompromisą“, - po susitikimo su premjeru V.Vilimienė.

A.Butkevičius taip pat teigė esantis patenkintas susitikimu.

„Norėčiau pasidžiaugti, kad pasikeitėme informacija, nes mano susitikimų Mažeikiuose metu ta informacija, kurią pasiekėme su „Orlen“ vadovais, nebuvo pateikti profsąjungos atstovams.

Šį susitikimą vertinu teigiamai, nes galėjome apsikeisti informacija, pristatyti, kas anksčiau buvo pasiūlyta iš „Orlen Lietuvos“ vadovų pusės“, - teigė premjeras.

Jo teigimu, socialinis dialogas turi tęstis į derybas įtraukiant visas suinteresuotas puses.

Premjero teigimu, profsąjungos atstovams buvo pristatytos „Orlen Lietuvos“ finansinę padėtį pagerinti galinčios priemonės: geležinkelių tarifo sumažinimas, pritarimas produktotiekio projekto įgyvendinimui, aplinkosauginių projektų finansavimas teikiant paraiškas Europos Sąjungos struktūrinei paramai gauti bei paraiškų teikimas inovatyvumo programos lėšoms gauti.

„Galiu pasakyti, kad sudėtinga, pasitelkus tas priemones, per trumpą laiką smarkiai pagerinti finansinę situaciją. Bet ilgalaikiame procese tai būtų tam tikras progresas, pagalba“, - kalbėjo A.Butkevičius. 

V.Vilimienė BNS teigė, kad bendrovės darbuotojai reikalauja išsaugoti 15 proc. priemoką prie atlyginimo, taip pat prašoma garantuoti darbuotojų vėžimą į darbą bei skirti papildomas išmokas atostogaujantiems darbuotojams.

Šiemet iš „Orlen Lietuvos“ jau atleista ar numatoma atleisti iš viso apie 160 darbuotojų, joje tebedirba apie 1400 žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.