Indiškose sezamo sėklose – salmonelės, pistacijose – nuodai

Berti sezamų sėklų ant kepinių ar ne? Bent jau kol kas užrašus ant sezamų pakuočių reikia skaityti atidžiau. Ir žvilgtelėti, iš kur jos importuotos. Anot Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnybos, bendrovės „Arimex“ į Lietuvą iš Indijos importuotose sezamų sėklose rasta patogeninių salmonelių, sukeliančių žarnyno infekcijas. Į prekybos vietas šios nesaugios sėklos nebuvo išvežiotos, tad ant vartotojų stalo kol kas nepateko.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 23, 2014, 3:04 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 2:12 PM

Salmonelių sezamų sėklose rasta, kai Vilniaus valstybinė maisto ir veterinarijos (VMVT) tarnyba, vykdydama pasienio valstybinę maisto kontrolę, iš bendrovės „Arimex“  sandėlio atrinko 5 mėginius mikrobiologiškai ištirti. Jie paimti iš trečiųjų šalių importuotos 19 t sezamų sėklų siuntos. Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos instituto specialistams atlikus tyrimus paaiškėjo, kad viename mėginyje yra patogeninių salmonelių (Salmonella mbandaka).

Šios nesaugios lukštentos sezamų sėklos vartotojų nepasiekė. Įmonei „Arimex“ nurodyta jas saugiai sunaikinti arba grąžinti tiekėjui.

Standartinė procedūra

Pasak bendrovės "Arimex“ direktoriaus Audriaus Janiūno, VMVT tyrimas yra standartinė procedūram – iš tiekėjų gautų produktų  siuntos nuolat yra tikrinamos.

"Tirti produktų mėginius Nacionaliniam maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutui reguliariai atiduodame ir patys. Esame suinteresuoti prekiauti tik visus kokybės reikalavimus atitinkančia produkcija, tad produktus platiname tik gavę patvirtinimą, kad jie yra tinkami vartoti. Tai patvirtina ir 2013 m. įmonei suteiktas aukščiausio lygio sertifikatas, reiškiantis, kad „Arimex“ produkcija atitinka „BRC Food“ standarto reikalavimus, apimančius griežtą žaliavų įsigijimo kontrolę, gamybos procesą, produktų sandėliavimą. Tad  užtikriname, kad vartotojus pasiekia tik saugūs „Arimex“ produktai", - aiškino A.Janiūnas.  

Pistacijose - vėžį sukeliančios medžiagos

Vilniaus VMVT tikrino ir bendrovę „Dipas“, kurios importuotose sūdytose pistacijose kancerogeninių medžiagų aflatoksinų koncentracija didžiausią leistiną kiekį viršijo net keturis kartus.  

Įmonė tokių pistacijų atsigabeno apie  5,5 tonos. 

Aflatoksiną gamina pelėsiai, kurie randami dirvoje, pūvančioje augalijoje, šiene, pūvančiuose grūduose, riešutuose. Aflatoksinus, kurie nustatomi įvairiuose riešutuose bei kituose produktuose, išskiria mikroskopinis pelėsinis grybas Aspergillus flavus.  

Šie pelėsiai sparčiai dauginasi drėgnoje aplinkoje, kur gana aukšta temperatūra, netinkama ventiliacija. Aflatoksinai kelia pavojų žmonių sveikatai, jie priskiriami prie stipriausių natūraliai atsirandančių kancerogeninių medžiagų.  

Tad įmonės „Dipas“ iš Irano importuotos sūdytos pistacijos pripažintos nesaugiomis ir netinkamomis vartoti, jas uždrausta platinti rinkoje. Importavusiai bendrovei nurodyta visą sūdytų pistacijų siuntą saugiai sunaikinti arba grąžinti tiekėjui.  

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba skubių pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema RASFF apie šį atvejį informavo Europos Komisiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.