ES tampa pirmaujančia maisto prekių eksportuotoja pasaulyje

Europos Sąjunga (ES)

ES aplenkė Jungtines Valstijas ir tapo pirmaujančia pasaulio eksportuotoja žemės ūkio ir maisto prekių srityse.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
ES aplenkė Jungtines Valstijas ir tapo pirmaujančia pasaulio eksportuotoja žemės ūkio ir maisto prekių srityse.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jun 24, 2014, 3:35 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 1:35 PM

ES statistiką pagerino 2013 metais registruoti rekordiniai pardavimai į Kiniją ir kitas besivystančias rinkas, todėl paskaičiuota, kad praėjusiais metais visos 28 ES valstybės narės pardavė į užsienį žemės ūkio ir paisto pramonės produkcijos už 120 mlrd. eurų, t.y. 5,8 proc. daugiau nei 2012-aisiais. Daugiausiai, t.y. beveik dviem trečdaliais rodiklio, prie tokio šuolio prisidėjo padidėjusios grūdinių kultūrų eksporto apimtys.

Žemės ūkio produkcija tarp ES eksportuojamų prekių sudaro vos 9 proc., tačiau laikoma ketvirtąja užsienyje paklausiausių prekių grupe po įrenginių, chemijos ir farmacijos sektorių produkcijos.

Tiesa ir pati ES nemažai importuoja, 500 mln. gyventojų turinti rinka laikoma viena didžiausių pasaulyje gyvulininkystės ūkio ir maisto pramonės produktų importuotojų. 2013 metais, kaip ir 2012-aisiais, buvo įvežta produkcijos už maždaug 101,5 mlrd. eurų.

Tuo tarpu Kinija ketvirtį prekių importuoja iš Jungtinių Valstijų, ES dalis 2013 metais sudarė 9,1 proc. - daugiausiai importuotas salyklo ekstraktas alaus gamybai ir kiauliena.

Paveiktos praūžusios sausros, Jungtinės Valstijos prarado aukščiausias pozicijas, itin smuko sojos pupelių ir medvilnės eksportas. Taip pat prekybos apimtis sumažino ir Kinijoje smukusios kainos, todėl daugiausiai JAV eksportavo į kaimyninę Kanadą.

Žemės ūkio sektorius tampa opiausiu klausimu JAV ir ES laisvosios prekybos derybose, kurias ketinama baigti iki šių metų pabaigos. Tiesa, kai kurie ekspertai teigia, kad paveržusi iš Vašingtono pirmaujančias pozicijas eksporto sektoriuje Europa šių derybų nepalengvins.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.