Išmanioji sistema stebės, kaip juda rūkalai

Lietuva pirmoji Europos Sąjungoje pradeda naudoti akcizinių prekių apskaitai skirtą skaitmeninę sistemą, leisiančią realiu laiku stebėti tabako produktų gamybą, patikrinti tabako gaminių autentiškumą ir prognozuoti biudžeto pajamas.

Tabako gaminiai netrukus bus sekami su skaitmenine sistema.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Tabako gaminiai netrukus bus sekami su skaitmenine sistema.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 25, 2014, 3:56 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 12:46 PM

Atitinkamą susitarimą trečiadienį pasirašė privataus verslo iniciatyva įkurta Skaitmeninio kodavimo ir sekimo asociacija (SKSA) bei Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) prie Finansų ministerijos.

Finansų ministras Rimantas Šadžius pabrėžė, kad moderni akcizinių prekių stebėjimo sistema yra tik pradžia priemonių, kurias ketinama įdiegti gerinant mokesčių administravimą.

„Nauja išmanioji akcizinių prekių apskaitos sistema yra pirma išmaniosios mokesčių administravimo sistemos praktinio įgyvendinimo dalis. Ši skaitmeninė sistema leis tiksliau planuoti pajamas iš akcizinių prekių bei supaprastins akcizinių prekių apskaitos procesą.

Lietuvoje šiuo metu yra naudojama popierinių banderolių sistema, todėl visos šalys yra suinteresuotos susipažinti su alternatyviais sprendimais, kurie galėtų padėti sumažinti šešėlį šalyje“, – komentuoja VMI viršininkas Modestas Kaseliauskas.

Planuojama, kad skaitmeninę sistemą nuo kitų metų pradės taikyti apie 70-80 proc. savo produkciją Lietuvoje platinančių tabako gamintojų. Sistemos techninę priežiūrą atliks IT kompanija „Atos“, o visus su sistema susijusius kaštus padengs SKSA narės.

Lietuvos šešėlinėje rinkoje praėjusiais metais cirkuliavo apie 31 mlrd. litų. Vien dėl nelegalios prekybos tabako gaminiais valstybės biudžetas kasmet praranda 250 mln. litų akcizo ir 69 mln. litų pridėtinės vertės mokesčių.

Tokia sistema įdiegta Šveicarijoje, taip pat iš dalies Vokietijoje, Portugalijoje, Šiaurės Europos šalyse.

SKSA įsteigta keturių kompanijų iniciatyva – „British American Tobacco“, „Imperial Tobacco Group“, „Japan Tobacco International“ ir „Philip Morris International“. Asociacijos skelbiamas tikslas – padėti vyriausybėms kovoti su kontrabanda, klastojimu bei vengimu mokėti mokesčius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.