Mokesčių surinkimą privalo kontroliuoti valstybės institucijos

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) posėdyje verslininkai išsakė savo abejones dėl planuojamų priimti įstatymo pataisų, kurios numatytų solidarią įmonių atsakomybę už pridėtinės vertės mokesčio (PVM) mokėjimą. Numatoma, kad už PVM mokestį bus atsakingi ne tik prekės ar paslaugos pirkėjai. Atsakingais bus laikomi ir prekės ar paslaugos pardavėjai, kurie žinojo ar privalėjo žinoti, kad už sandorį reikia mokėti PVM.

Lietuvos verslo konfederacijos (LVK) prezidentas Valdas Sutkus.
Lietuvos verslo konfederacijos (LVK) prezidentas Valdas Sutkus.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 25, 2014, 11:41 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 12:26 PM

Lietuvos verslo konfederacijos (LVK) prezidentas Valdas Sutkus mano, kad įstatymo pataisomis mokesčių administratoriaus funkciją bandoma perkelti verslui: „ Jokia įmonė neturi jokių poveikio priemonių  kitai įmonei, kad ši sumokėtų PVM. Perkeldamos šią prievolę verslui, valstybės institucijos tokiu būdu tiesiog nusišalintų nuo mokesčių mokėjimo kontrolės ir nebeatliktų įstatymo joms numatytų funkcijų“.

LVK prezidentas įsitikinęs, kad vasarį pateiktos VMI rekomendacijos dėl būsimų verslo partnerių patikimumo patikrinimo įmones apkraus papildomomis išlaidomis. Be to, įstatymo formuluotėje kalbama ne tik apie sukčiavimo atvejus, bet ir atvejus, kai PVM nėra sumokamas dėl finansinių problemų.

„Jeigu įmonės vadovausis VMI pateiktomis rekomendacijomis, jos bus apkrautos papildomomis išlaidomis. Reikės surinkti informaciją apie tą partnerį, turėti to partnerio dosjė. Tai trukdys verslo plėtrai. Esant tokioms aplinkybėms, bus sudėtinga surasti naujų partnerių. Jeigu susirasi naują verslo partnerį ir vėliau pasirodys, kad jis nemoka pridėtinės vertės mokesčio, tave už tai nubaus. Tai yra rimta rizika. Tokiu būdu verslo plėtra bus apsunkinama, o tuo pačiu mažės konkurencija ir, tikėtina, didės kainos galutiniams prekių ir paslaugų vartotojams“, -- pabrėžė V.Sutkus.

Jo teigimu, projekte yra numatytos itin abstrakčios ir subjektyvios aplinkybės, kurioms esant būtų taikoma solidari atsakomybė: „Iš principo bus neįmanoma objektyviai įvertinti, ar apmokestinamasis asmuo, kuriam taikoma solidari atsakomybė, žinojo, kad dalyvauja sandoriuose su nesąžiningu PVM mokėtoju, ir ar iš anksto žinojo, kad šis verslo partneris nesumokės PVM ar jo dalies. Tai sudarys visiškai nepagrįstas galimybes valdininkams  „žinojimą“ arba „turėjimą žinoti“ nustatyti subjektyviai ir interpretuoti nepalankiai įmonėms“.

Marius Dubnikovas,  LVK Mokesčių komisijos pirmininkas, sako, kad šie projektai taps papildoma našta verslui, nepagerins mokesčių administravimo ir surinkimo: „Bus apsunkinta prekyba ir sandorių sudarymas, nes verslui bus uždėta perteklinė našta ir prievolė, kurios įmonės  realiai įgyvendinti negali, - patikrinti savo sandorio partnerio ketinimų“.  „PVM nesumokėjimas gali būti ir ne sukčiavimo atvejis. Taigi, nieko blogo nepadariusi bendrovė gali pakliūti į naujojo „solidariojo“ mokesčio pinkles, kadangi gali tekti mokėti mokesčius už partnerį, kuris turi laikinų mokumo problemų ir negali atsiskaityti su valstybe“, - sakė M.Dubnikovas.

BFK pirmininkas Bronius Bradauskas teigė, kad prieš keičiant įstatymus būtina atsižvelgti į sąžiningo verslo interesus: „Turime padėti sąžiningam verslui, o ne prieš jį kovoti, tačiau prieš tuos, kurie veikia nesąžiningai, privalome rasti tinkamas priemones. Todėl reikia tokių pataisų, kurios atsijotų sąžiningus verslininkus nuo nesąžiningų“.

B.Bradauskas teigė, kad bus padaryta kelių savaičių pertrauka Seime svarstant bei priimant PVM ir Mokesčių administravimo įstatymo pataisas. Per tą laiką bus laukiama naujų pasiūlymų, kaip išspręsti solidarios atsakomybės už PVM mokėjimą ir nepriemokų išieškojimo klausimus.

Mėnesio pradžioje už Vyriausybės siūlomas įstatymo pataisas Seime balsavo 48 parlamentarai, prieš – 38 bei 8 susilaikė. Kad įsigaliotų nauja įstatymo redakcija, Seimas turės balsuoti dar kartą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.