Latvijoje nustatyti afrikinio kiaulių maro židiniai

Latvijoje nustatyti nauji

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2014-06-26 20:33, atnaujinta 2018-02-12 11:36

Pagal Latvijos atsakingos institucijos pateiktą informaciją, AKM virusas išskirtas ištyrus 3 nugaišusių šernų, bei viename kiaulių ūkyje laikomų 3 kiaulių mėginius.

Atsižvelgus į šią informaciją, VMVT direktoriaus įsakymu laikinai uždraudžiama iš Latvijos Respublikos įvežti į Lietuvos Respubliką afrikiniam kiaulių marui imlius kiaulinių šeimos gyvūnus (kiaules ir šernus) ir jų genetinius produktus (spermą, kiaušialąstes ir embrionus), visus gyvūninius produktus, šalutinius gyvūninius produktus, pašarines žaliavas, pašarus ir jų priedus, cukraus gamybos metu susidariusius produktus, skirtus gyvūnams šerti, bei aliejinių augalų išspaudas ir aliejų.

Latvijos pranešime informuojama, kad 3 nugaišę šernai rasti Dienvidlatgalės regiono Karslavos rajone, besiribojančiame su Baltarusijos Respublikos Verchnedvinsko rajonu. Karslavos rajonas jau nuo 2012 metų yra paskelbtas užkrėsta klasikinio kiaulių maro teritorija, todėl jame vykdoma intensyvi šernų ir kiaulių stebėsena. Nugaišusių šernų mėginius ištyrusi Latvijos Nacionalinė referentinė laboratorija nustatė, kad šernai krito nuo afrikinio kiaulių maro.

Tame pačiame rajone vykdant kiaulių ūkių stebėseną, afrikinio kiaulių maro virusas nustatytas ir nedideliame ūkyje laikomų kiaulių mėginiuose. Šis ūkis pateko į 3 kilometrų sustiprintos kontrolės zoną, nustatytą apie vietovę, kurioje buvo surasti nugaišę šernai. Latvijos veterinarijos pareigūnai informavo, kad minėtame ūkyje buvo laikomos 3 kiaulės, kurios, patvirtinus afrikinio kiaulių maro diagnozę, buvo nedelsiant paskerstos, o jų skerdienos sunaikintos.

Galutiniam diagnozės patvirtinimui ir viruso tipo nustatymui visi kiaulių ir šernų mėginiai išsiųsti į Europos Sąjungos AKM Referentinę laboratoriją Ispanijoje.

VMVT primena, kad Latvijoje praėjusią savaitę buvo nustatyti ir nauji klasikinio kiaulių maro (KKM) protrūkiai kiaulių ūkyje ir šernuose,o Baltarusijos ir Rusijos žiniasklaida išplatino informaciją apie įtarimus, jog nauji AKM protrūkiai nustatyti kiaulių ūkiuose Baltarusijoje, Vitebsko srityje, Verchnedvinsko bei Astravo rajonuose. Pažymėtina, kad atsakingos Baltarusijos institucijos šių žiniasklaidos pranešimų nepatvirtino, oficialių žinių apie naujus AKM protrūkius Baltarusijoje nėra gavusi nei Pasaulio gyvūnų sveikatos organizacija, nei Europos Komisija ar kaimyninės šalys.

VMVT primena, kad radus nugaišusį laukinį gyvūną ar esant įtarimui, kad laikomos kiaulės serga ar esant padidėjusiam gaišimui, privalu nedelsiant informuoti teritorinį Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos padalinį. Rastas laukinis gyvūnas neturi būti judinamas, kol jo neapžiūrės veterinarijos specialistai ir nepaims mėginių tyrimams dėl užkrečiamųjų ligų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.