Miško uogų derlius liūdina, vilčių teikia grybai

Miško uogas mėgstantiems lietuviams šįmet neteks jų prisivalgyti iki soties. Besniegė žiema ir pavasarinės šalnos pakenkė žemuogių ir mėlynių derliui.

Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

Jun 26, 2014, 6:00 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 12:21 PM

„Žemuogių sezonas jau įpusėjo, tačiau šių uogų šiemet gerokai mažiau nei pernai. Praėjusiais metais per dieną nesunkiai pririnkdavau po 10 litrų žemuogių. Šiemet kone perpus mažiau. Mėlynių Šimonių girioje visai nėra. Tai besniegės žiemos ir stiprių pavasario šalnų padariniai“, – sakė Kupiškio rajone, Kinderių kaime, gyvenanti Laima Bražienė.

Iš karto po Joninių Panevėžio turguje miško gėrybėmis prekiaujančios moterys stiklinę žemuogių siūlė pirkti už 5 litus, o litrą mėlynių buvo įkainojusios 12 litų.

L.Bražienė su šeima verčiasi rinkdama ir pardavinėdama miško gėrybes. Motinai padeda jau suaugęs sūnus ir jauniausioji dvylikametė duktė.

Šeima vieną dieną renka miško gėrybes, kitą dieną veža jas į Panevėžio turgų parduoti, rašo "Lietuvos rytas".

„Kartais per savaitę už parduotus grybus ir uogas pasiseka gauti iki 1000 litų. Bet jeigu žmonės prastai perka, tuomet miško derlių patys užsišaldome“, – sakė L.Bražienė.

Jai vilčių teikia prasidedantis grybų sezonas. Voveraičių Šimonių girioje netrūksta. Moteris litrą ankstyvųjų voveraičių vakar pardavinėjo po 9–10 litų.

Kita Panevėžio turguje mėlynėmis prekiavusi panevėžietė Nijolė Pagareckienė pasakojo, kad per Jonines su dukra uogavo Molėtų apylinkėse.

„Ten mėlynių šiek tiek yra, bet labai nedaug, palyginti su pernykšte vasara. Kur tai matyta, dviese per visą dieną net po kibirą nepririnkome“, – sakė prekiautoja.

Miško gėrybių supirkimu besiverčiančios bendrovės kol kas dar tik ruošiasi mėlynių supirkimo sezonui.

„Mano žiniomis, šiais metais Lietuvos miškuose bus tik koks penktadalis praėjusių metų mėlynių derliaus“, – sakė bendrovės „Tandemus“ komercijos direktorius Vidmantas Budrikis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.