Turguje – pirmieji grybai ir paskutinės braškės

Litras mėlynių – dešimt litų, litras voveraičių – tiek pat, lietuviškos braškės – po septynis ir aštuonis litus už kilogramą. Šeštadienio rytas turgaus prieigose, kur savo daržo gėrybes pardavinėja močiutės ir ūkininkai, grybautojai ir uogautojai vasaros metu būna pilnutėlis.

Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Vilčinskienė (jonavoszinios.lt)

Jun 28, 2014, 12:36 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 10:19 AM

Į turgų skuba visi, kurie dar nori įsigyti jau beveik paskutinių braškių, o taip pat tie, kurie išsiilgę „miško prekių“ – uogų ir grybų.

„Už litrą voveraičių – dešimt litų, o už dviejų litrų indelį – aštuoniolika“, - vardija prekybininkė Inga. Tačiau nemažas kiekis voveraičių surinktas ne Jonavos, o Varėnos miškuose. Ten, sako Inga, jų greičiausiai daugiau, todėl grybai vežami ir į kitus Lietuvos miestus.

Tuo tarpu tos moterys, kurios grybauja pačios, dideliu kiekiu pirmųjų vasaros grybų pasigirti negali – ant prekystalių savo valgytojų laukia penki-šeši litrai voveraičių.

„Kol kas grybų nėra daug. Naktys jiems augti per šaltos“, - kalbėjo prekybininkai.

Ruklos gyventoja Marija į turgų šeštadienio rytą atsivežė mėlynių. Miškai šiemet uogomis nėra dosnūs.  Marija kartu su namiškiais pririnko tik vieną kibirą mėlynių, kai tuo tarpu ankstesniais metais tokį kiekį uogų per pusdienį drąsiai prirenka vienas žmogus.

Todėl, spėja prekybininkai, uogos šiemet bus brangios ir jų kaina greičiausiai nekris.

„Ir patys žmonės uogynus niokoja. Atvažiuoja su „šukomis“, ir šukuoja, o tai daryti draudžiama. Kiek kartų grasinome gamtos apsaugą iškviesti“, - pasakojo Marija.

Marija pirkėjams siūlė indelį kazlėkų, kelis raudonviršius  ir šiek tiek voveraičių. Pasak moters, Rukloje grybų dabar mažai. Poligonas, kuriame jie augo, nuo nuolatinių karinių pratybų jau nebėra toks gausus grybais: „Nėra ten grybų“.

Stiklinė žemuogių Jonavos turguje šeštadienį kainavo keturis litus. Jų, kaip ir mėlynių, šiemet taip pat nėra daug.

Brangios šiais metais ir braškės. Kilogramas lietuviškų braškių kainuoja septynis-aštuonis litus. Ūkininkai iš Batėgalos sako, kad braškių derlius jau netrukus baigsis, todėl pirkėjai paskutines uogas graibstyte graibsto. Jau daug metų braškėmis prekiaujantys batėgališkiai turi ir savo nuolatinių pirkėjų ratą, kurie jų braškes vertina kaip skanias ir kokybiškas.

„Kai manęs klausia, ar braškės lietuviškos, parodau savo rankas. Jos nuo darbo braškyne nenusiplauna“, - pasakojo ūkininkė Danguolė.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.