Europos Sąjungos paramos priemonės regionams stiprinti

Verslas – tai regionų gyvybės šaltinis. Lietuvoje jis sukoncentruotas didžiuosiuose miestuose: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, todėl norėdami ekonomiškai ir socialiai vystyti regionus, didinti jų potencialą, stabdyti emigraciją, privalome juose įžiebti stipresnę verslumo ugnį. Viena iš ES paramos priemonių, „Invest LT-2“, būtent ir prisideda prie uždavinio – padidinti įmonių produktyvumą – įgyvendinimo.

Anykščiuose naujai atsidaręs "SPA Vilnius Anykščiai" šiuolaikiškas ir modernus sveikatingumo ir gydomasis SPA centras.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Anykščiuose naujai atsidaręs "SPA Vilnius Anykščiai" šiuolaikiškas ir modernus sveikatingumo ir gydomasis SPA centras.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 30, 2014, 2:40 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 9:06 AM

„Invest LT-2“ tikslas yra skatinti tiesiogines vidaus investicijas ir naujų darbo vietų kūrimą. Priemonė pasižymi tuo, kad paraiškas gali teikti tik mažesniųjų miestų ir miestelių įmonės, t.y. nedalyvauja didieji miestai – Vilnius, Kaunas, Klaipėda. Tokiu būdu norima sukurti daugiau darbo vietų ten, kur dažniausiai jų pristinga – provincijose.

Įgyvendintas projektas jau skaičiuoja naudą

Iš viso pagal šią priemonę finansavimo buvo prašyta net 118 projektų, iš jų lėšos skirtos 51(daugiau kaip 564 mln. Lt). Kol kas pagal šią priemonę yra baigtas įgyvendinti tik vienas projektas.

Panevėžio mieste įsikūrusi UAB Metalistas LT, užsiimanti metalo apdirbimu ir gaminantis tvirtinimo detales, yra viena sėkmingiausių ir seniausių įmonių Lietuvoje.

Kadangi didžiąją savo produkcijos dalį eksportuoja į Europos, Afrikos ir Rytų šalis, augantys užsakovų kokybės standartai bei kontraktai su pirmaujančiais pasaulinio lygio koncernais reikalauja nuolat investuoti į gamybos produktyvumo didinimą įsigyjant našią bei modernią įrangą.

Pateikus projektą pagal priemonę „Invest LT-2“ ir gavus finansavimą, įmonė siekė įsigyti naujos kartos technologinius įrengimus bei sukurti naujų darbo vietų.

Įmonės finansų direktorius Alvydas Pilipūnas po priemonės įgyvendinimo teigia: „Per tris metus esame įsipareigoję sukurti 20 naujų darbo vietų, šiai dienai turime jų jau 11. Iš projekto lėšų įsigyta moderni įranga padidino mūsų darbo našumą dvigubai. Tai reiškia, kad galime atitikti klientų reikalavimus, ir užtikrinti savo gaminių kokybę pagal jų keliamas standartus“ – vardijo priemonės naudą įmonei finansų vadovas.

Birštono kraštui – net keli ES projektai

Viena iš įmonių gavusių ES paramą pagal priemonę „Invest LT-2“ finansavimą yra UAB „Namita“, kuri siekia įgyvendinti „Gydymo paskirties sanatorinio gydyklų komplekso statyba Birštono mieste“ projektą, kuriam iš ES fondų skirtas beveik 9 mln. Lt finansavimas.

Šiame sanatorinio gydymo komplekse bus teikiamos aukščiausios kokybės gydymo, reabilitacijos ir sveikatinimo paslaugos, skatinamas vietos ir atvykstamasis turizmas, tinkamai išnaudojant gamtos išteklius.

UAB „Namita“ direktorė pakalbinta atskleidžia: „Birštono kurortas, kuriame bus įkurta sanatorija, yra vienoje iš unikaliausių Lietuvos vietų, garsėjančiu savo kraštovaizdžiu ir gamtiniais ištekliais. Čia įkurtas kurortas padės tiems, kuriems reikia reabilitacijos po sunkių traumų ir ligų, taip pat ir visiems, kurie nori poilsio ir ramybės“, – kurorto privalumus įvardijo direktorė.

Kadangi vienas iš priemonės „Invest LT-2“ tikslų yra naujų darbo vietų kūrimas, minėtoji įmonė ketina jų sukurti 77, kai bus baigtas projekto įgyvendinimas.

Paklausus kuo projektas būtų kitoks, jei parama visgi nebūtų suteikta, UAB „Namita“ direktorė atviravo: „Be ES paramos projektas butų įgyvendintas mažesne apimtimi, būtų sukurta mažiau darbo vietų, mažiau kurorto svečiams ir gyventojams suteikiama paslaugų (mažinant paslaugų spektrą, kokybę)“, – konkrečiai įvardijo direktorė.

Be šio projekto Birštono mieste, pasinaudojus ES struktūrinių fondų lėšomis bus atlikta dviejų nuo tarybinių laikų nenaudojamų pastatų rekonstrukcija, po kurios juose įsikurs sanatorinio gydymo kompleksai. Nors Birštonas visada garsėjo savo gydyklomis, tačiau vis dar atsilieka nuo kitų Lietuvos kurortų atvykstančių turistų skaičiumi.

Norint, kad šis atotrūkis sumažėtų, kurortas deda dideles pastangas kurdamas naują sveikatingumo įstaigų infrastruktūrą, kurios dėka mieste turinčios atsirasti sanatorijos taps traukos centrais norintiems išgyti po patirtį traumų.

Sukurtoje infrastruktūroje numatoma vykdyti žmonių sveikatos priežiūros veiklą ir teikti reabilitacijos bei diagnostikos paslaugas. Kuriama infrastruktūra bus pritaikyta skirtingiems vartotojų segmentams ir jų poreikių tenkinimui.

Įgyvendinant projektą būtų didinamas Lietuvos medicinos eksporto potencialas ir kuriama kokybiškų paslaugų pasiūla. Taip pat skatinamas naujų verslų bei netiesioginių darbo vietų kūrimasis ir viso regiono vystymasis.

Anykščiai ES paramos pagalba sieks susitapatinti su Vakarais

Tuo tarpu Anykščiai, kurie dar visai nesenai gavo kurorto statusą yra pasiruošę tapti traukos centru, kuris garsėja šiuolaikiniu sveikatingumo ir gydomuoju SPA centru.

Anykščiuose esanti įmonė UAB „Anšilas“, gavusi 2,57 mln. Lt finansavimą, teikė projektą, siekdamas sukurti pirmą Anykščiuose šiuolaikinį sveikatingumo ir gydomąjį SPA centrą, atitinkantį tarptautinius SPA klasifikacijos standartus ir galintį konkuruoti su Vidurio ir Rytų Europos SPA centrais. Šis centras veikia nuo šių metų vasario mėnesio.

Ir nors skaičiuoja dar tik savo gyvavimo pirmuosius mėnesius, tačiau jau dabar yra vertinamas turistų ir vietinių gyventojų.

Centro „SPA Vilnius“ Anykščiai vadovo ir SPA Vilnius įkūrėjo Valdo Trinkūno nuomone, veiklos pradžios rezultatai nuteikia optimistiškai: „Vidutinis mėnesio užimtumas jau artėja prie 50 proc. ir tai džiugina, nes toki kiekį planavome tik po pusmečio, arba šių metų pabaigoje.“

Šio centro naudą visam Anykščių miestui galėjo pajausti ir jo gyventojai, ne tik dėl papildomai sukurtų darbo vietų, bet dėl išaugusio turistų skaičiaus, kurie laiką leidžia ne tik SPA centre, bet intensyviai lankosi muziejuose, koncertuose, kavinėse ir kt. vietose.

„Anykščių miestui tai papildomi 500-700 svečių, kurie aplanko mūsų centrą per mėnesį ir kurie Anykščiuose praleidžia vidutiniškai po 3-4 dienas“, – pasakojo V. Trinkūnas.

Šis projektas neabejotinai prisidės prie darbo vietų ir regiono ekonominė gerovės kūrimo. Šiuo metu SPA centre jau dirba apie 70 darbuotojų. Iki metų pabaigos dar planuojame įdarbinti 4-5 darbuotojus, o jeigu užimtumas bus geras, tikėtina, kad turėsime apie 80 darbuotoju.

Taigi, vystant projektus ne tik didžiuosiuose Lietuvos miestuose, bet didelį dėmesį skiriant mažesniųjų miestų infrastruktūros gerinimui ir naujų darbo vietų kūrimui, tikimasi, kad Lietuvos regionai taps patrauklesni vietos gyventojams, kurie norės likti, kurti ir gyventi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.