Prekybininkai nori vienodai reguliuojamų mokesčių

Dauguma prekybininkų nori, kad ES vienodai reguliuotų visų pagrindinių tarptautinių mokėjimo kortelių sistemų mokesčius, rodo apklausa.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jun 30, 2014, 11:00 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 9:23 AM

Šešiose Europos šalyse atliktos apklausos metu prekybininkai išreiškė nuomonę apie šiuo metu ES svarstomą reglamentą, kuris nustatys elektroninių mokėjimų tarpbankinių apsikeitimo mokesčių, prekybininkų mokamų bankui, viršutines ribas.

Didžiosios daugumos prekybininkų (55 proc.) teigimu, šios ribos turėtų būti taikomos tik tuo atveju, jei jos galiotų visiems rinkos žaidėjams, o ne tik „Visa“, „MasterCard“ bei vietinėms kortelių sistemoms, kaip kad siūloma dabartiniame reglamento projekte.

Vadinamosios trijų dalyvių mokėjimo kortelių sistemos, tokios kaip „American Express“ ir „Diners Club“, šiuo metu nepatenka į siūlomo reglamento reguliavimo sritį. Tuo tarpu Europos Komisija pripažįsta, jog šios kortelių sistemos taiko vidinį apsikeitimo mokesčio modelį, panašų į tą, kurį jau kelis dešimtmečius naudoja atviros keturių dalyvių mokėjimo kortelių sistemos, tokios kaip „Visa“ ir „MasterCard“.

Daugiau nei du trečdaliai (69 proc.) apklaustųjų „American Express“ vertina kaip taikančią didelius mokesčius prekybininkams, tuo tarpu tokio požiūrio į „MasterCard“ ir „Visa“ mokesčius laikosi gerokai mažesnė prekybininkų dalis – atitinkamai 47 ir 46 proc. Nepaisant to, prekybininkai teigia esą patenkinti „American Express“ paslaugomis ne daugiau nei kitų mokėjimo kortelių sistemų paslaugomis.

Paklausti, kaip panaudotų sutaupytas lėšas, jei būtų nustatyta viršutinė apsikeitimo mokesčio riba, 56 proc. prekybininkų atsakė, kad pinigus panaudotų investicijoms į savo verslą ir tik 15 proc. prekybininkų dėl to sumažintų kainas pirkėjams parduotuvėse.

„MasterCard Europe“ prezidentas Javieras Perezas teigia vertinąs Europos Komisijos ir Parlamento pastangas skatinti elektroninius atsiskaitymus ir visus mokėjimo kortelių rinkos dalyvius vertinti vienodai, tačiau mano, kad šio reglamento projektas turi būti tobulinamas.

„Palikus reglamentą tokį, kaip yra, rizikuojama suteikti pranašumą ir taip brangiausiems rinkos žaidėjams. O galutinę kainą sumokėtų vartotojai ir prekybininkai“, – sakė J.Perezas.

901 prekybininko apklausą Prancūzijoje, Vokietijoje, Didžiojoje Britanijoje, Italijoje, Lenkijoje ir Ispanijoje „MasterCard Worldwide“ užsakymu atliko tyrimų agentūra „Ipsos Mori“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą