Izraelio verslininkams Lietuva - lyg tiltas tarp Rytų ir Vakarų

Izraelio verslininkus Lietuva vilioja profesionaliais darbuotojais, nedidelėmis gamybos sąnaudomis ir galimybėmis pasiekti tiek Europos, tiek Rytų rinkas.

Izraelio gamintojų asociacijos prezidentas Z.Orenas (kairėje). Dešinėje - Pramonininkų konfederacijos vadovas R.Dargis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Izraelio gamintojų asociacijos prezidentas Z.Orenas (kairėje). Dešinėje - Pramonininkų konfederacijos vadovas R.Dargis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintarė Rovaitė

Jul 1, 2014, 11:21 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 8:32 AM

Mainais izraeliečiai žada technologines inovacijas tradicinėje pramonėje ir pamokas Lietuvos verslininkams.

„Lietuvos rinka maža, tačiau Izraelio verslininkams patraukli“, – teigė Lietuvos-Izraelio prekybos rūmų pirmininkas Lenas Judesas, šiuo metu viešintis šalyje su Izraelio verslo forumu.

Izraelio verslininkus Lietuva pirmiausia traukia dėl savo geopolitinės padėties ir galimybių verslui iš čia patekti į Europos ir Rytų rinkas. L.Judeso teigimu, verslininkams Lietuva yra tarsi tiltas tiek į buvusias Sovietų Sąjungos šalis, tiek į Europos Sąjungą.

Lietuvos ambasadorius Izraelyje Dariaus Degutis pastebi, kad Rusijos rinkai esant nestabiliai ir sunkiai prognozuojamai, Izraelis Lietuvos verslui gali tapti puikia alternatyva.

„Tai rinka, kurioje yra pusantro milijono išeivių iš buvusios Sovietų Sąjungos, kurie Lietuvą labai gerai žino ir per dvidešimt gyvenimo Izraelyje metų yra išsiilgę lietuviškos duonos, sūrio, majonezo, saldainių, alaus ir kitų gaminių“, – tikino jis.

Siekia modernizuoti tradicinę pramonę

Daugiausia galimybių verslininkai iš Izraelio regi tradiciniuose Lietuvos ūkio sektoriuose: farmacijos, medžio pramonėje, mašinerijoje ir agrokultūroje.

L.Judeso teigimu, Izraelio verslininkams šie sektoriai patrauklūs pirmiausia dėl galimybių į juos integruoti modernias technologijas, taip kuriant pridėtinę vertę.

Jo nuomone, bet kokią agrokultūrą pavertus agrotechnologine, gaunami žymiai geresni rezultatai. Paprasčiausias pavyzdys – Izraelyje karvės duoda daugiausia pieno pasaulyje.

„Viskas tik dėl šiuolaikiškų technologijų. Karvės pas mus nėra kažkokios išskirtinės“, – juokėsi L.Judesas.

Žydai domina ir lietuvių kompanijas, matančias galimybę iš izraeliečių pasisemti patirties.

„Sujungus Lietuvos išvystytą tradicinę pramonę su Izraelio technologiniais laimėjimais, teigiami rezultatai garantuoti“, – tiki L. Judesas.

Finansinė nauda – abipusė

Lietuvos ambasadoriaus Izraelyje D.Degučio teigimu, į mūsų šalį žydų verslininkus traukia tai, kad mes esame Europos Sąjungos nariai.

„Izraelio verslininkus masina Europos Sąjungos projektai ir lėšos, o tam reikia sąjungai priklausančio verslo partnerio“, – mano L.Judesas.

Lietuvos verslininkams taip pat naudinga partnerystė su žydais, nes Izraelis yra pirmaujanti šalis pagal valstybės skiriamas lėšas mokslo tyrimų ir vystymo sektoriui.

Jam Izraelio vyriausybė kasmet skiria 4,5 procento bendrojo vidaus produkto. „Europos Sąjungos vidurkis yra 2,3 proc. BVP, o Lietuvoje mokslo tyrimų ir vystymo sektoriui kasmet skiriama tik po procentą nuo bendrojo vidaus produkto“, – pasakojo D.Degutis.

„Daugiausia finansų Izraelyje skiriama būtent technologijoms ir inovacijoms skatinti, – sakė L.Judesas, – Lietuvos įmonės, bendradarbiaudamos su Izraelio verslininkais, turi galimybę gauti jų lėšų.“

Patogesnis susisiekimas – ir verslui, ir turizmui

Izraelio ir Lietuvos verslininkų bendradarbiavimą skatina ir patogesnis susisiekimas. Spalio mėnesį skrydžių bendrovė „Wizz Air“ pradėjo siūlyti tiesioginį skrydį Vilnius-Tel Avivas, kuriuo Izraelį galima pasiekti per 3 valandas.

„Verslininkai juk skaičiuoja laiką ir pinigus, – teigia D.Degutis, – anksčiau iki Tel Avivo reikėjo keliauti iki 15 valandų, retas verslininkas galėjo sau leisti tokią prabangą“.

Patogesnis susisiekimas davė naudos ir turizmo verslui, kuris tarp Lietuvos ir Izraelio auga labai sparčiai.

„Lėktuvo bilietą į vieną pusę galima nusipirkti už 30 eurų (apie 103 litus) ir po kelių valandų jau mėgausiesi ne tik saule, bet ir vakarietišku Tel Avivu, kuriame galima įdomiai ir prasmingai praleisti laiką“, – sakė Lietuvos ambasadorius Izraelyje.

Izraeliečius Lietuva vilioja dėl panašių priežasčių. Izraelio turistai vasaros metu mielai nuo alinančios saulės pailsėti atvyksta į Druskininkus, Trakus, Lietuvos pajūrį.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.