„Orlen Lietuva“ pati skęsta ir kitus skandina

Sudėtinga „Orlen Lietuva“ padėtis smogė su ja dirbančioms bendrovėms. Nuo įmonės užsakymų priklausomi verslininkai jau priversti atleidinėti žmones.

Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Jul 2, 2014, 10:21 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 7:49 AM

Naftos perdirbimo įmonės bėdos jau paveikė jai priklausančias arba aptarnaujančias bendroves, rašo "Lietuvos rytas".

Kai kurioms jų Mažeikių gamykla yra vienintelė užsakovė ir didžiausias darbdavys rajone. Darbuotojai jau skundžiasi savaitėmis trunkančiomis prastovomis.

Bijo bankroto

Remonto, priežiūros ir montavimo paslaugas teikiančioje bendrovėje „Emas“ – itin niūrios nuotaikos. Mažeikių bendrovėje dirba per šimtą specialistų ir jų ateitis neaiški.

„Emas“ yra antrinė „Orlen Lietuva“ įmonė. Negana to, tai viena didžiausių bendrovių Mažeikiuose. Vakar su „Orlen Lietuva“ profsąjunga susitikę „Emo“ darbuotojai neslėpė, kad įmonė gali nebeišlikti.

„Darbuotojai priversti savaitėmis kęsti prastovas. Jei tokia padėtis tęsis dar kelias savaites, bendrovė gali bankrutuoti“, – „Lietuvos rytui“ sakė „Orlen Lietuva“ profsąjungos lyderė Virginija Vilimienė.

Siūlo mažinti priemokas

Vakar V.Vilimienė „Emo“ inžinieriams nieko paguodžiamo negalėjo pasakyti. Pastarieji su profsąjunga tarėsi, ar sutikti su pasiūlymu mažinti priemokas.

„Vargu ar tai kuo nors padės. Po ilgų prastovų padėtis gali būti dar blogesnė“, – įspėjo V.Vilimienė.

Jeigu „Emui“ būtų paskelbtas bankrotas, tai skaudžiai atsilieptų ne tik Mažeikiams. Bendrovės specialistai prižiūri „Orlen Lietuva“ technologijas.

Įmonė buvo įkurta 2009 metais, siekiant atskirti su tuomete „Mažeikių nafta“ nesusijusias veiklas.

Siūlė žmones atleisti

Bendrovė skelbiasi turinti 185 kvalifikuotus darbuotojus. „Emo“ vadovas Andrius Griškevičius neslėpė, kad „Orlen Lietuva“ bėdos atsiliepė ir antrinėms įmonėms. Tačiau jis nei patvirtino, nei paneigė, kad darbuotojai yra verčiami kęsti prastovas.

Beje, dar pernai „Orlen Lietuva“ vadovybės susitikime su darbuotojais buvo konstatuota, kad „Emo“ efektyvumas nėra toks, kokio norėtųsi. Todėl svarstyta, kad bendrovei reikia ieškoti papildomų rinkų.

Pagal konsultantų parengtą optimizavimo planą, numatyta palikti 108 žmones. Tačiau šiais metais vis didėjančios problemos Mažeikių gamykloje atleidžiamų žmonių skaičių gali dar labiau padidinti.

„Šiuo metu vyrauja slogios nuotaikos, visi klausinėja, kokia bendrovės ateitis. Svarbiausia dabar – išlikti“, – teigė „Orlen Lietuva“ profesinės sąjungos vadovė V.Vilimienė.

Grėsmė 40 įmonių

Menkstantys Mažeikių naftos perdirbimo gamyklos užsakymai daro neigiamą įtaką dešimtims bendrovių. Bendrovę „Orlen Lietuva“ aptarnauja apie 40 įmonių, kai kurios jų yra svarbios rajono darbdavės.

Beveik šimtą darbuotojų turinti „Orlen Lietuva“ antrinė įmonė „Paslaugos tau“, kuri užsiima valymo ir tvarkymo darbais, irgi priversta mažinti darbuotojų skaičių.

„Užsakymų smarkiai sumažėjo, tad po truputį atleidžiame žmones“, – neslėpė bendrovės „Paslaugos tau“ vadovė Dalia Poliakaitė.

Pasak jos, „Orlen Lietuva“ – didžiulis paslaugų užsakovas daugumai miesto bendrovių.

„Kiek žinau, įjungtas taupymo režimas ir visi patiria nuostolių“, – sakė D.Poliakaitė, kuri yra ir Mažeikių verslininkų asociacijos vadovė.

Miesto ir rajono bendrovės stengiasi ieškoti naujų užsakovų, persvarsto sutartis, atleidžia žmones. Tačiau visi laukia žinių iš „Orlen Lietuva“ ir tikisi, kad ji išliks.

Darbuotojai jau mitingavo dėl atlyginimų

Mažeikiuose praėjusį penktadienį mitingavę „Orlen Lietuva“ darbuotojai teigia sukilę prieš atlyginimų mažinimą ir socialinių garantijų atėmimą. Jų kolektyvinė sutartis nustojo galioti birželio 13 d.

Darbuotojai neteko garantijų, susijusių su išmokomis nelaimės atveju, papildomų laisvadienių ir jubiliejinių išmokų už darbo stažą, pavėžėjimu į darbą.

Šiemet iš „Orlen Lietuva“ buvo atleista apie 160 darbuotojų. Iš viso Mažeikių gamyklą perėmus Lenkijos bendrovei „PKN Orlen“ buvo atleista apie 2000 darbuotojų, jų šiuo metu likę apie 1400.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.