Kaip baigus universitetą uždirbti 5000 litų?

2013 m. absolventų karjeros tyrimo duomenys parodė, kad ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto absolventai uždirba vidutiniškai 5000 litų per mėnesį. Daugiau 7000 litų uždirba šeštadalis absolventų, o daugiau nei 3000 litų į rankas gauna 59 proc. bakalauro ar magistro studijas baigusių studentų. Kas penktas (22 proc.) ISM studentas baigia studijas turėdamas savo verslą, o kas dešimtas uždirba daugiau nei 10 000 Lt per mėnesį.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 2, 2014, 12:49 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 7:37 AM

Pasak ISM absolvento, „Strategy Labs“ verslo analitiko Tomo Montvilo, uždirbti orų atlyginimą, vos pabaigus studijas, pasiseka tik itin motyvuotiems studentams, kurie darbo karjerą pradeda dar mokykloje. Anot jo, norint kartu su aukštojo mokslo diplomu į kišenę įsidėti ir kelių tūkstančių litų mėnesinį atlyginimą, domėtis darbo rinka, karjeros galimybėmis, darbdavių reikalavimais verta dar prieš stojant į universitetą.

Gerai mokytis nepakanka

T. Montvilas tikino, kad puikūs brandos egzaminų rezultatai ar nepriekaištingi pažymiai studijų baigimo diplome šiuolaikiniams darbdaviams įspūdžio nedaro. „Siekiant sėkmingos karjeros, studentauti neteks. Pasiryžkite daug ir sunkiai dirbti. Geri mokslo rezultatai dabar – būtinybė, o ne privalumas ar išskirtinumas. Norint įsidarbinti savo svajonių darbe, darbdaviui reiktų akcentuoti lyderystės, darbo komandoje sugebėjimus, organizacinius ir kitus vadybinius įgūdžius. Dera domėtis ne tik Lietuvos, tačiau ir viso pasaulio verslo rinkomis, ne tik žinoti naujienas ir aktualijas, tačiau ir mokėti apie jas diskutuoti, argumentuotai reikšti savo nuomonę ir vertinimus. O svarbiausia, paaiškinti, kokios apčiuopiamos naudos darbdavys gali tikėtis iš jūsų žinių ir kompetencijų“, – sakė T. Montvilas.

Šiuolaikiniai darbdaviai daugiau dėmesio skiria ne darbuotojų žinioms, o motyvacijai. Jie vertina studentų patirtį užklasinėje veikloje, kurioje atsiskleidžia studento asmeninės savybės, motyvacija ir ambicijos. Darbdaviai vertina aktyvius jaunuolius: lankančius debatų klubus, kuriančius savo verslą, dalyvaujančius ne pelno siekiančių organizacijų veikloje, savanoriaujančius, laisvalaikiu atliekančius darbo praktiką. „Domėjimasis įvairiomis veiklomis darbdaviui parodo studento įvairiapusiškumą bei ambicijas tobulėti“, – tvirtino T. Montvilas.

Anksčiau pradėsi – nesigailėsi

Pasak ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto Karjeros centro vadovės Gintarės Aldonytės, daugiau nei kelių tūkstančių litų atlyginimo gali tikėtis tie studentai, kurie dar mokykloje visas jėgas nukreipia reikalingų kompetencijų lavinimui. „Kuo anksčiau įgyjamos kompetencijos, tuo greičiau kylama karjeros laiptais, o atitinkamai didėja ir atlyginimas. Raginčiau studentus drąsiai svajoti, domėtis darbu tarptautinėse kompanijose. Mūsų patirtis rodo, kad motyvuoti studentai vos baigę studijas gali įsidarbinti ir tokiose kompanijose kaip „Philip Morris“, „Xerox“, „American Express“, „Shell International“ visame pasaulyje“, – teigė ji.

G. Aldonytė akcentavo, kad sėkmingai įsidarbinę absolventai ieško ne tik darbo praktikos, tačiau ir užklasinės veiklos, susijusios su trokštama verslo sritimi, kur jie įgyja ne tik žinių, tačiau ir naudingų pažinčių. „Studentams rekomenduojame palaikyti ryšius su universiteto alumnais, kurie mielai padeda jauniesiems kolegoms. Derėtų ne tik lankytis karjeros dienose, tačiau ir dalyvauti universiteto bei verslo partnerių organizuojamuose konkursuose, konferencijose, – patarė G. Aldonytė.

„Dar studijuodamas ISM įkūriau tarptautinį verslumo projektą „Creative Shock“. Šiame projekte studentai sprendžia strateginio valdymo bei marketingo problemas Lietuvos ir pasaulio socialiniams verslams. Veikla su „Creative Shock“ komanda man padėjo pažinti verslo kasdienybę bei įgytas žinais pritaikyti praktikoje. Taip pat dar studijuodamas su kolegomis įkūriau Studentų verslo konsultavimo klubą. Taip susipažinau su verslo konsultacijų rinka, kurioje pradėjau dirbti vos pabaigęs studijas“, – savo istoriją pasakojo T. Montvilas.

Darbą būtina mėgti

Pasak G. Aldonytės, šiuolaikiniai darbdaviai nesibodi ISM absolventams mokėti didesnių nei rinkos vidurkis atlyginimų, jei yra įsitikinę jų kuriama verte, todėl svarbu apčiuopiamų veiklos rezultatų siekti dar studijuojant.

„Studentai, turintys verslo idėjų, mūsų universitete gali jas realizuoti ir net gauti investuotojų paramą. Šiuo metu kas penktas mūsų absolventas turi savo verslą, o kas dešimtas dirba aukščiausio lygio vadovu. Absoliuti dauguma šių absolventų verslo praktikos įgijo studijuodami pirmuosiuose kursuose. Esu įsitikinusi, kad tokia praktika turėti tapti pavyzdžiu ir kitiems sėkmingos karjeros siekiantiems studentams“, – sakė G. Aldonytė.

T. Montvilas antrino, jog svarbu ne tik iš anksto pasiruošti karjerai, tačiau ir mėgti pasirinktą sritį. „Jeigu sritis, kurioje siekiama karjeros, patinka, motyvuoja pati veikla, o ne atlyginimas ar užimamos pareigos, žmogus tobulės greičiau, aplinkiniai jį vertins, o tuomet jį lydės sėkmė ir karjeros kelyje“, – sakė „Strategy Labs“ verslo analitikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.