Baigėsi vynuoginių sraigių rinkimo sezonas

Nuo liepos 1-osios Lietuvoje

Vynuoginė sraigė yra įrašyta į Europos buveinių direktyvos V priedą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vynuoginė sraigė yra įrašyta į Europos buveinių direktyvos V priedą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 3, 2014, 12:52 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 6:47 AM

Šios sraigės į mūsų šalį buvo atvežtos daugiau kaip prieš 200 metų iš Vakarų Europos ir įkurdintos prie dvarų buvusiuose parkuose. Ilgainiui jos paplito visoje Lietuvos teritorijoje.

Vynuoginių sraigių išteklius aktyviai pradėjome naudoti maždaug prieš 20 metų, tačiau visa surinktų sraigių produkcija eksportuojama. Šių išteklių naudojimą reglamentuoja aplinkos ministro 2007 m. kovo 20 d. patvirtintos Vynuoginių sraigių išteklių naudojimo taisyklės.

Nustatyta, kad leidžiama rinkti tik ne mažesnio kaip 28 mm kiauto skersmens vynuogines sraiges. Taip pat nustatyta, kad šias sraiges galima rinkti ir supirkti nuo jų vegetacijos pradžios iki liepos 1 dienos.

Vynuoginė sraigė yra įrašyta į Europos buveinių direktyvos V priedą. Už sunaikintą vynuoginę sraigę nustatytas 1 Lt bazinis gamtos ištekliams padarytos žalos skaičiavimo įkainis. Pritaikius 2014 m. vartojimo kainų indeksą, už neleistinu laiku surinktą (sunaikintą) sraigę teks mokėti 1,10 Lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.