Priesakai renkantiems laukinius augalus

Vasara – laukinių augalų žaliavos rinkimo metas. Aplinkosaugininkai primena, kad Lietuvoje nemažai šių augalų yra reti, saugomi, ir juos rinkti griežtai draudžiama. Leidžiama rinkti tik kai kurių saugomų augalų dalis. Pavyzdžiui, galima rinkti pataisų varpeles jas nukerpant ir iš jų gauti sporas.

Renkant medžių bei krūmų uogas ir vaisius ar sėklas, negalima pjaustyti, kapoti, laužyti ar kitaip jų žaloti.<br>V.Balkūno nuotr.
Renkant medžių bei krūmų uogas ir vaisius ar sėklas, negalima pjaustyti, kapoti, laužyti ar kitaip jų žaloti.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-07-03 12:31, atnaujinta 2018-02-12 06:47

Visi renkantieji vaistažoles, uogaujantieji, grybaujantieji privalo laikytis Laukinės augalijos išteklių naudojimo tvarkos reikalavimų. Šie reikalavimai – tai priesakai kiekvienam, susiruošusiam pasinaudoti gamtos turtais. Su jais būtina susipažinti.

Vienas svarbiausių priesakų – negalima rauti, laužyti ar kitaip niokoti augalų, naudoti specialias šukas ir kitas mechanines priemones renkant uogas.

Renkant daugiamečių žolinių augalų ir puskrūmių žolę, lapus, žiedynus, sėklas, draudžiama rauti juos su šaknimis.

Renkant medžių bei krūmų uogas ir vaisius ar sėklas, negalima pjaustyti, kapoti, laužyti ar kitaip žaloti šių medžių ir krūmų. Draudžiama lupti žievę nuo augančių medžių.

Šiuos ir kitus laukinės augalijos naudojimą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimus pažeidusiems fiziniams ir juridiniams asmenims gresia administracinė atsakomybė. Už pažeidimus priklausomai nuo jų pobūdžio gali būti skiriama nuo 100 iki 1000 litų administracinė bauda.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.