Valdininkai siautėja: siūlančių pigesnes paslaugas neįsileidžia

Panevėžio savivaldybė siekia toliau pati skirti daugiabučių administratorius ir neįsileidžia pigesnes paslaugas siūlančių įmonių. Maža to, savo veiksmais valdininkai atvirai tyčiojasi iš Vyriausybės priimtų nutarimų, rašo „Lietuvos rytas“.

Panevėžio savivaldybėje dabar galioja kitokia tvarka nei visoje Lietuvoje.
Panevėžio savivaldybėje dabar galioja kitokia tvarka nei visoje Lietuvoje.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 3, 2014, 8:00 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 7:04 AM

Šiuo metu Panevėžyje yra apie šimtą daugiabučių namų, kurie nėra prižiūrimi nei bendrijų pirmininkų, nei pagal jungtinės veiklos sutartį.

Todėl nuo liepos 1 dienos visos savivaldybės privalo parinkti administratorius namams, kuriuose nėra bendrijų.

Neįtiko deklaracijos forma

Buvo specialiai išleistas Vyriausybės nutarimas, pagal kurį savivaldybėms būsimieji administratoriai turėjo pateikti deklaracijas.

Remdamasi nutarimu, tokią deklaraciją Panevėžio savivaldybei pateikė ir daugiabučius mieste prižiūrinti bendrovė „Aukštaitijos būstas“.

Tačiau savivaldybė nagrinėti įmonės deklaraciją atsisakė: neva bendrovė ją užpildė ne pagal savivaldybės pateiktą formą.

„Mums keista, kad Panevėžio savivaldybė atvirai spjauna į Vyriausybės nurodymus ir elgiasi taip, tarsi galėtų priimti sprendimus viena. Mes kelis kartus pakartojome, kad užpildėme deklaraciją pagal Vyriausybės patvirtintą formą, tačiau mums buvo atšauta, jog ji netinkama.

Nejaugi savivaldybės įstatai svaresni už Vyriausybės nutarimus? Susidaro įspūdis, jog tokiais veiksmais miesto valdžia atvirai tyčiojasi iš Vyriausybės, tiksliau – iš ministro pirmininko įsakymų“, – teigė bendrovės „Aukštaitijos būstas“ direktoriaus pavaduotojas Matas Jakubonis.

Panevėžys – išskirtinis

Įmonės vadovui pritarė Respublikinių būsto valdymo ir priežiūros rūmų prezidentas Juozas Antanaitis. Jo nuomone, tokia Panevėžio savivaldybės klerkų savivalė kertasi ne tik su sveika logika, bet ir šiurkščiai pažeidžia galiojančius įstatymus.

„Savivaldybei niekas nesuteikė teisės savavaliauti ir keisti Vyriausybės patvirtintos deklaracijos formos arba įvesti papildomus reikalavimus.

Tai tikrai šiurkštus pažeidimas, todėl būtina reikalauti iš savivaldybės pasiaiškinimų ir toliau spręsti, kokių veiksmų imtis miesto valdžios atžvilgiu“, – kalbėjo J.Antanaitis. Anot jo, kitose savivaldybėse nieko panašaus nėra.

Kituose miestuose administratorių registracija vyksta skaidriai ir be jokių kliūčių.

Mėgaujasi monopoliu

Šiuo metu Panevėžyje daugiabučių namų priežiūros rinka iš esmės yra monopolininko rankose: apie 80 proc. namų prižiūri savivaldybei priklausančios įmonės „Panevėžio būstas“ ir „Panevėžio butų ūkis“.

Neoficialiai kalbama, jog savivaldybė tyčia nepatvirtino „Aukštaitijos būsto“ deklaracijos, kad pavyktų išvengti konkurencijos. Juolab kad pastaroji įmonė siūlė gyventojams mažesnius administravimo tarifus negu savivaldybės įmonės.

„Po tokių savivaldybės veiksmų kyla įvairiausių įtarimų. Kas gali paneigti, kad mūsų bendrovės bandoma atsikratyti tiktai todėl, kad sudarytume rimtą konkurenciją?

Juk šiuo metu Panevėžyje beveik visi daugiabučiai prižiūrimi savivaldybės įmonių, gyventojai neturi iš ko pasirinkti.

Jei būtų konkurencija, sumažėtų administravimo įkainiai. Mes jau dabar už kokybišką namo priežiūrą siūlome gyventojams mokėti mažiau, nei žmonės suploja savivaldybės įmonėms“, – aiškino M.Jakubonis.

Jis neneigė, jog savivaldybės priimtas sprendimas neįtraukti bendrovės „Aukštaitijos būsto“ į administratorių sąrašą bus skundžiamas teismui. (LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.