Siūlo leisti pinigus iš turistų lupti ne tik kurortams

Siūloma leisti ne tik kurortų ar kurorto statusą turinčioms gyvenamosioms vietovėms, bet ir kitoms savivaldybėms, nustatyti vietos turisto rinkliavą.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jul 4, 2014, 11:33 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 6:05 AM

Rinkliavų įstatymo pataisas Seimo posėdžių sekretoriate įregistravęs Seimo narys socialdemokratas Juras Požela siūlo įteisinti, kad tokia rinkliava būtų imama už „turistų, išskyrus vaikus iki 7 metų, naudojimąsi gyvenamųjų vietovių viešąja turizmo ir poilsio infrastruktūra“.

„Lietuvos kurortuose (Druskininkuose, Palangoje) nustatytos rinkliavos už nakvynes viešbučiuose, todėl Rinkliavų įstatymo taikymas kitoms savivaldybėms neturėtų sukelti didesnių neigiamų pasekmių. Tai įprasta praktika daugelyje užsienio valstybių, todėl atvykstantiems turistams neturėtų sukelti nepatogumų“,– mano J.Požela.

Projekto priėmimas sumažins, jo nuomone, dėl nepakankamo finansavimo turizmo sektoriui kylančias grėsmes bei sukurs finansinį pagrindą turizmo plėtojimui.

Pasak J.Poželos, projekte siūlomos vietinės rinkliavos įvedimas būtų svarbus turizmo plėtojimo įrankis savivaldybėms, kuris itin aktualus Lietuvos didžiųjų miestų savivaldybėms – Vilniui, Kaunui, Klaipėdai – investuojančioms nemažas lėšas į turizmo plėtotę.

Parlamentaras pažymi, kad visuose Lietuvos viešbučiuose 2013 metais buvo apsistoję 1,2 mln. užsienio turistų, iš jų daugiau nei 70 procentų buvo apsistoję Vilniaus apgyvendinimo įstaigose.

„Turizmo industrijai Baltijos šalyse augant, Vilniui tenka konkuruoti su kitomis Baltijos šalių sostinėmis ir kitais Europos miestais – Praha, Budapeštu, Krokuva, Helsinkiu ir t. t. Vilnius turizmo rinkodarai skiria mažiau lėšų nei užsienio miestai, kurių konkurencijos zonoje jis atsiduria. Vilniaus miesto savivaldybės turizmo plėtrai 2013 m. skiriamos lėšos sudarė 2,2 mln. litų, o tai yra trečdaliu mažiau negu buvo skiriama 2007 m“,– sako J.Požela.

Parlamentaro teigimu, preliminariai skaičiuojama, kad Vilniuje miesto savivaldybėje nustačius 2 litų dydžio turisto rinkliavą planuojamos pajamos per metus sudarytų beveik 2 mln. litų.

Siūloma, kad įstatymo pataisos įsigaliotų 2015 m. sausio 1 d.

J.Poželos duomenimis, užsienio valstybėse yra įprasta, kai iš turisto už nakvynę viešbutyje yra imamas nedidelis papildomas 1-2 eurų arba 2-3 proc. nakvynės kainos mokestis.

Šiuo metu pagal Rinkliavų įstatymą, vietos rinkliavą galima nustatyti tik už naudojimąsi gyvenamųjų vietovių, turinčių kurorto ar kurortinės teritorijos statusą, viešąja infrastruktūra.

Lietuvos turizmo rūmų prezidentė Žydrė Gavelienė tokį parlamentaro siūlymą laiko pozityviu žingsniu. Ji žiūri į Lietuvos statistikos departamento 2013 m. atvykstamojo turizmo statistiką, pagal kurią matyti, jog populiariausios užsienio turistų lankytos vietovės yra Vilnius, Kaunas ir Klaipėda – miestai, neturintys kurorto statuso.

„Vis dėlto surinkti mokesčius – tik pirmas žingsnis. Daug svarbiau yra tai, kam bus leidžiamos gautos pajamos. Pagal šiuo metu galiojančius teisės aktus, tai – kiekvienos savivaldybės kompetencija“, - teigė Ž.Gavelienė.

Ji mano, jog surinktos „turisto mokesčio“ lėšos turėtų būti skiriamos išimtinai investicijoms į turizmą finansuoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.