Verslininkas M.Niparavičius: „Krantinės vamzdį – į metalo laužą“

Vilniečiai šiuo metu renka parašus ragindami Vilniaus miesto savivaldybę į kitą vietą perkelti prie Neries esantį skulptoriaus Vlado Urbanavičiaus kūrinį „Krantinės arka”, dažnai vadinamą „vamzdžiu“, arba miesto politinės kanalizacijos vaizdiniu. 

Daugiau nuotraukų (1)

Eugenija Grižibauskienė

Jul 12, 2014, 12:10 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 1:00 AM

Peticijoje teigiama, kad skulptūra turėjo stovėti tik dvejus metus. Jau praėjo penkeri metai, o ji ir toliau eksploatuojama.

Abejotina vertė   „Ši skulptūra nuo pat jos pastatymo visuomenėje kėlė nepasitenkinimą ir prieštaringus vertinimus dėl abejotinos meninės vertės ir išraiškos, medžiagų parinkimo, dėl derėjimo su aplinka bei dėl tinkamo miesto reprezentavimo. Viešai visada buvo aiškinama, kad šis „projektas“  siejamas tik su Europos kultūros sostinės renginiais, o paskui bus iškeldintas,“ - rašoma peticijoje.

Tarp ją palaikančiųjų yra Nacionalinės premijos laureatas, architektas, restauratorius Napalys Kitkauskas, akademikas Jonas Grigas, sostinės viešbučio „Šarūnas“ vadovas  ir buvęs krepšininkas Matas Niparavičius, teatrologė Gražina Mareckaitė, smuikininkė Raimonda Daunienė, žurnalistė Aldona Žemaitytė-Petrauskienė ir kiti.

Juokina turistus

„Tiek, kiek aš suprantu meną ir kultūrą, tas surūdijęs vamzdis Vilniui grožio neprideda“, - lrytas.lt sakė peticijos iniciatorius M. Niparavičius. Jo nuomone, tokiai skulptūrai netoli pilies esanti Neries krantinė yra visiškai netinkama.

„Mūsų viešbutis yra netoli krantinės, jame apsistoja daug turistų. Turiu puikią galimybę sužinoti ką apie vamzdį mano užsieniečiai. Kai mėginu jiems paaiškinti, kad tai meno kūrinys, jie juokiasi.

„Trečiadienį, kai ruošėmės platinti peticiją, kaip tik važiavau pro vamzdį ir pamačiau grupę turistų iš Graikijos. Specialiai sustojau ir paklausiau, ką apie tą skulptūrą galvoja. Jiems tai priminė kanalizacijos vamzdį. Buvo pasiūlyta kuo greičiau jį pašalinti“, - pasakojo verslininkas.

Į metalo laužą

Peticijos autorius sąžiningai prisipažino, kad tokiai skulptūrai Vilniuje jis nemato vietos.

„Aš balsuočiau, kad atsidurtų metalo lauže. Bet tai tik mano nuomonė. Yra žmonių, kurie galvoja, kad čia meno kūrinys. Jeigu tai tiesa, tada jam tiesiog riekia paieškoti kitos vietos. Juoba, kad šis vamdis vilniečiams įpirštas kaip laikinas statinys“, - įsitikinęs M.Niparavičius.

Jo žodžiais, krantinė yra gražiai sutvarkyta ir ten tikrai būtų galima daug ką nuveikti.Galima paskelbti apklausą ir pakviesti vilniečius teikti pasiūlymus, kaip jie įsivaizduoja tą krantinę. Termino nesilaikė

Skulptūrą, tuometinio savivaldybės administracijos direktoriaus Gintauto Palucko  įsakymu, sostinei vadovaujant merui Juozui Imbrasui, buvo leista pastatyti viešajai įstaigai „Vilnius-Europos kultūros sostinė 2009“. Skulptūros autoriui sumokėjus beveik 100 tūkst. litų, buvo sutarta, kad ji bus eksponuojama metus. Kai sostinei vadovavo meras Vilius Navickas, tuometinio administracijos direktorius Vytauto Milėno įsakymu skulptūrą su autoriaus turtinėmis teisėmis perėmė Vilniaus miesto savivaldybė. Šiame įsakyme nebeliko termino, iki kurio laiko skulptūra turi būti eksponuojama.

Atitinka meno apibrėžimą

Socialdemokratas G. Paluckas tikina, kad tuomet leidimas metams buvo išduotas keturioms skulptūroms, tik vadinamasis vamzdis sukėlė daugiausia aistrų. Jo nuomone, sprendimas pastatyti šį meno kūrinį krantinėje ir leisti su juo susipažinti Vilniaus gyventojams ir svečiams buvo teisingas.

„Meno kūrinius sudėtinga vienareikšmiškai vertinti. Vieni sako, kad menas turi šokiruoti ir kelti diskusijas. Pagal tokius reikalavimus šis vamzdis tikrai atitinka meno apibrėžimą - diskusijos nesiliauna penketą metų. Vieniems tai miesto industrializacijos simbolis, kiti įžvelgia politines potekstes“, - teigė politikas.

Vykusi skulptūra

Anot jo, skulptūros likimą reikia spręsti demokratiniu būdu. Jei vilniečiai pasirašys peticiją ir Vilniaus savivaldybės taryba jai pritars, bus iškeldinta. Pašnekovas priminė, kad panašių diskusijų sulaukė kultūros paveldui priskiriamos Žaliojo tilto skulptūros, vilniečių nuomonės išsiskyrė ir dėl kitų meno kūrinių, kurie patalpinti po sostinės tiltais ir ant jų.

„Diskusijos dėl kitų skulptūrų greit išseko, o pastebimoje vietoje pastatytas vamzdis ir toliau tebekelia įvairiausių asociacijų. Todėl, manau, kaip meno kūrinys ši skulptūra yra labai vykusi, nes ji kelia didesnes diskusijas“, - konstatavo socialdemokratas.

Kandidatas į merus „vamzdį“ paliktų

G.Paluckas, ketinantis kandidatuoti būsimuosiuose sostinės mero rinkimuose, neslepia, kad balsuotų už tai, skulptūra liktų ten, kur buvusi. Jis teigia neįžvelgiantis jokių politinių poteksčių ir nemanantis, kad ji kaip nors gadintų miesto veidą.

„Man tas kūrinys neigiamų asociacijų nesukelia“, - sakė jis.

Peticijos autorių teigimu, pakanka 2 tūkst. parašų, kad siūlymas iškeldinti skulptūrą į kitą vietą, būtų svarstomas savivaldybės taryboje, tačiau jie tikisi, kad vilniečiai bus aktyvesni ir parašų bus surinkta gerokai daugiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.