Šiauliečiai rado schemą, kaip lengvai pasiimti milijoną litų

Pamojavo mėnesį kūju griuvėsiuose ir gavo milijoną litų. Šiaulių menų inkubatoriaus projektas pavirto aukso kasyklomis į skolas įklimpusiai statybų bendrovei. Tik ne jos darbuotojams, rašo "Lietuvos rytas".

Šiauliuose kylančio Menų inkubatoriaus patiems menininkams nereikia, tačiau statybininkams jis - lyg aukso gysla.<br>G.Šiupario nuotr.
Šiauliuose kylančio Menų inkubatoriaus patiems menininkams nereikia, tačiau statybininkams jis - lyg aukso gysla.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys

Jul 20, 2014, 12:12 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 8:47 PM

Gegužės pabaigoje į griūvantį pastatą įžengusi saujelė bendrovės „Meba“ darbininkų mėnesį kuopė griuvėsius, kūjais ardė sienas ir pertvaras.

Birželio pabaigoje įmonės pateikta sąskaita Lietuvos verslo paramos agentūrai (LVPA) buvo daugiau nei pribloškianti – beveik 1,2 milijono litų.

Nepaisant to, pinigai statybos įmonei atseikėti iškart. Tiesa, kilus triukšmui LVPA vadovai atsiuntė specialistų grupę patikrinti, kaip vyksta darbai.

Nustatyta tik tiek, kad dokumentai tvarkingi.

Darbininkai pamiršo algas

Žinia apie ES fondų pinigus žarstančią LVPA turėjo nustebinti bendrovės „Meba“ darbuotojus. Mat jiems atlyginimai vėluoja jau net nebe kelis mėnesius.

Apie laiku neišmokamas algas darbuotojai pastaruosius porą metų guodžiasi ne tik duomenis apie įmonių patikimumą, skolas ir kreditingumą skelbiančiame tinklalapyje.

Menų inkubatoriaus pastate triūsiantys statybininkai irgi aiškino kol kas nieko neuždirbę. Ypač nepatenkinti buvo vasarai įsidarbinę studentai – juos gąsdino netesimi pažadai.

Vėluoti – įprastas reiškinys

Ta pati Šiaulių įmonė stato kolumbariumą Ginkūnų kapinėse. Darbai ten sustoję, nes neva nerandama gamintojo, kuris tiektų gelžbetonines detales nišoms tvirtinti.

Bendrovei „Meba“ buvo patikėta sutvarkyti aikštę prie Šiaurės Lietuvos kolegijos. Darbai turėjo būti užbaigti pernai gruodį, bet užtruko dukart ilgiau – iki šių metų kovo. Negana to, naudotos ne tokios medžiagos, kokios numatytos projekte.

Laisvydos Matusevičienės vadovaujama bendrovė rekonstruoja ir Šiaulių fotografijos muziejų. Jo įkurtuvės buvo numatytos pernai spalį, bet kol kas apie jas galima tik pasvajoti.

Užtat LVPA nesidomi nei bendrovės „Meba“ finansine padėtimi, nei įstrigusiais projektais. „Mes projekto finansavimo ir administravimo sutartį pasirašėme su Šiaulių regiono plėtros agentūra (ŠRPA)“, – sakė LVPA Komunikacijos skyriaus vedėja Eglė Žemaitienė.

Jau išbandyta schema

Šiauliečiai išties sukūrė unikalią schemą: projektas patikėtas įgyvendinti viešajai įstaigai ŠRPA, kuri už nieką neatsako, o pinigus sumoka ES ir Šiaulių mokesčių mokėtojai.

Negana to, Menų inkubatoriui griuvėsius nupirkusi savivaldybė juos perdavė ŠRPA pagal panaudos sutartį. Tai reiškia, kad po 15 metų viešoji įstaiga galės miestui grąžinti tokios pat avarinės būklės pastatą.

Užbaigę statybas ŠRPA vadovai rengiasi iškart nusikratyti atsakomybės – ketinama ieškoti operatoriaus, administruosiančio šį vaiduoklį. Tam jau gautas leidimas iš Ūkio ministerijos.

Bet operatorius pasmerktas nesėkmei, nes, pagal finansavimo sąlygas, Menų inkubatorius privalo išsilaikyti pats, o pusvelčiui nuomojamų patalpų mieste netrūksta.

Jei Šiauliams reikės finansiškai prisidėti prie naujos įstaigos išlaikymo, teks grąžinti ir europinę paramą.

Beje, dviejų viešųjų įstaigų modelis Šiauliuose jau buvo naudotas. Pasaulio mėgėjų sporto žaidynėms surengti ta pati ŠRPA įsteigė įmonę, kuri paliko milijoninę skolų kuprą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.