Įvykiai Rytų Europoje kerta valiutų vertei

Ketvirtadienį investuotojų dėmesys kryps į euro zonos ir Vokietijos preliminarius gamybos užsakymų rodiklius, kurie, kaip prognozuojama, turėtų nežymiai susitraukti. Tačiau, vertinant esamą situaciją – Rusijos susipriešinimą su Europa – būtų nenuostabu, jei pastarieji rodikliai susitrauktų daugiau nei prognozuojama, nes dauguma Europos įmonių turėjo gerai išplėtotą produkcijos paskirstymą Rusijos rinkoje, kuri šiuo metu yra susitraukusi.

Daugiau nuotraukų (1)

Renatas Žeknys

2014-07-24 11:18, atnaujinta 2018-02-11 18:40

JAV rinkoje sulauksime skelbiamo savaitinio bedarbių paraiškų skaičiaus ir naujų būstų pardavimų apimčių. Prognozuojama, kad šie rodikliai turėtų pasikeisti neigiama linkme, o skelbiamas preliminaraus šalies gamybos užsakymų rodiklis turėtų nežymiai pakilti. Bendrai vertinant, tiek JAV, tiek Europoje šiandien turėtų būti jaučiamas permainingos nuotaikos.

Trečiadienį, kaip ir buvo tikėtasi, Europos akcijų rinkų investuotojai trumpam nustūmė į šoną Ukrainoje bei Izraelyje vykstančius įvykius ir atidžiau stebėjo įmonių veiklos rezultatus.

Didieji Europos indeksai Stoxx Europe 600 ir Euro Stoxx 50 pakilo po 0,12 proc., o Vokietijos indekso DAX vertė padidėjo 0,2 procento. Net paskelbtas netikėtai sumažėjęs euro zonoje vartotojų pasitikėjimo indeksas neišsklaidė teigiamų investuotojų nuotaikų, jo vertei susitraukiant nuo -7,5 iki -8,4.

JAV akcijų rinkose nuotaikos buvos skirtingos, indeksams S&P 500 ir Dow Jones Indus. Avg. pasukant skirtingomis linkmėmis: pirmajam pakylant 0,18 proc., o antrajam sumažėjant 0,16 procento. Per trečiadienio prekybą indeksą S&P 500 iki rekordinių aukštumų (1987,01 punktų ribos) stumtelėjo paskelbti džiuginantys technologinių (tarp jų „Facebook“ bei „Apple“) ir sveikatos priežiūros bendrovių veiklos rezultatai. Tuo tarpu Dow Jones Indus. Avg. indekso vertę privertė susitraukti šeštos pagal svorį indekso sudėtyje esančios lėktuvų gamintojos „Boeing“ (-2,34 proc.) prognozių neatitikę veiklos rezultatai.

Trečiadienį euro ir JAV dolerio valiutų kursas ir toliau šturmavo žemumas: vakar santykio vertė pasiekė 1,3455 ribą.

Dauguma investuotojų svarsto, kad šiuo metu vykstantys įvykiai Rytų Europoje gali sutrukdyti ir taip su sunkumais susiduriančios euro zonos ateities ekonomikos augimo perspektyvoms, taip sumažinant euro perkamąją galią prieš kitas pagrindines pasaulio valiutas.

JAV doleris ir toliau yra stumiamas į viršų prieš eurą, investuotojams laukiant Federalinės rezervų sistemos ekonomikos skatinimo pabaigos bei matant, kad šalyje kainų lygis po truputį rodo kilimo tendenciją.

Ketvirtadienio ryte euro ir JAV dolerio valiutų kursas laikosi ties 1,3460 lygiu ir, bendrai žvelgiant į makroekonominius rodiklius, matyti, kad labiau nepalanki situacija susiklostys Europoje. Todėl tikėtina, kad šiandien sulauksime ir toliau silpnėjančio euro.

Trečiadienį aktyvumas Baltijos vertybinių popierių biržoje pasiekiant milijono eurų apyvartą, o indekso Baltic Benchmark vertei pakylant 0,27 proc., buvo didesnis nei įprastai.

Daugiau nei pusė visos apyvartos buvo pasiekta „Aprangos“ vertybiniais popieriais, investuotojams apsikeičiant akcijomis už beveik 580 tūkst. eurų, o akcijos vertei šoktelint 0,74 proc. iki 2,73 euro. Pozicijoje buvo sudarytas vienas tiesioginis sandoris, perleidžiant 200 tūkst. akcijų ir už vieną jų mokant 2,73 euro.

Talino biržoje kiek neįprastu aktyvumu pasižymėjo prekyba „Tallinna Kaubamaja“ akcijomis, jų vertei pakylant 0,2 proc. (5,11 euro už akciją) ir pasiekiant 96,7 tūkst. eurų apyvartą. Šią savaitę iš bendrovės nebuvo sulaukta svarbių pranešimų, todėl tokį investuotojų aktyvumą galima būtų sieti su praeitą savaitę paskelbtais ir šiuo metu gerai įvertintais bendrovės rezultatais.

Ketvirtadienį nenumatoma skelbti svarbių naujienų Baltijos šalių vertybinių popierių biržose, todėl investuotojai, kaip ir vakar dieną, aktyviau reaguos į bendras Europos rinkų tendencijas.

Apžvalgos autorius yra „Swedbank“ makleris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.