Šiauliečius maitino kebabais iš pasenusių produktų

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai atlikę patikrinimus, dviem kebabinėm Šiauliuose skyrė griežtas baudas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 25, 2014, 3:57 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 5:45 PM

VMVT specialistai sustabdė Radviliškio gatvėje stovinčios mobilios kebabinės veiklą, nes maistas buvo ruošiamas ir tiekiamas vartotojams, neturint leidimo. Taip pat nebuvo tekančio šalto ir karšto vandens, neįrengta nuotekų sistema, kebabai gaminami iš žaliavų, kurių tinkamumo vartoti terminai pasibaigę.

Kita Šiaulių kebabinė, kurios veikla laikinai sustabdyta, priklauso bendrovei „Elenyra“ (Turgaus a. 13A). Čia VMVT specialistai nustatė, kad kebabai buvo ruošiami ant susidėvėjusios maisto ruošimo įrangos, neužtikrinamas tinkamas maisto produktų atsekamumas. Padažai, naudojami kebabų gaminimui, buvo laikomi +14 laipsnių temperatūroje. Darbuotoja dirbo nepasitikrinusi sveikatos, neišklausiusi higienos žinių kurso, neveikė lankytojams skirtas tualetas.

VMVT inspektoriai visuose Lietuvos miestuose ir miesteliuose reguliariai tikrina kebabines, kurių registruota 540: daugiausia Vilniuje (83), Kaune (73), Klaipėdoje (26), Panevėžyje (25), Šiauliuose (19). Dažniausiai nustatomi bendri higienos pažeidimai – 42 proc., savikontrolės – 22 proc., technologijų – 11 proc., atsekamumo – 8 procentai. Neretai dirbama nešvariose patalpose, naudojami purvini indai, net karštuoju metų laiku produktai laikomi ne šaldytuvuose, kebabai gaminami iš nekokybiškų produktų, kurių tinkamumo vartoti terminai pasibaigę.

Gauti 55 vartotojų skundai dėl kebabinių veiklos parodė, kad vartotojai dažniausiai nepatenkinti patiekalų kokybe.

Paėmus ir laboratorijoje ištyrus 15 mėginių dėl patogeninių mikroorganizmų nė viename bakterinės taršos nenustatyta.

Nustačius pažeidimų, kebabinėse draudžiama gaminti maistą, kol nepašalinami trūkumai.

„Kryžminis maisto užterštumas – viena pagrindinių užteršimo mikroorganizmais priežastis. Tad labai svarbu, kad termiškai neapdoroti pusgaminiai nesiliestų su jau pagamintais patiekalais. Būtina naudoti skirtingus peilius bei lenteles pusgaminiams bei patiekalams pjaustyti. Įrankius reikėtų nuplauti ne tik po naudojimo, bet ir prieš gaminant maistą. Greitai gendančius maisto produktus svarbu laikyti tinkamoje temperatūroje. Nuolat sekti maisto produktų tinkamumo vartoti terminus. Griežtai draudžiama naudoti produktus, kurių tinkamumo vartoti laikas jau pasibaigęs. Karštuoju metų laiku, kai apsinuodijimo maistu rizika didesnė nei rudenį ar žiemą, maisto gamintojai higienai ir patiekalų saugai turėtų skirti dar didesnį dėmesį nei įprastai“, - pabrėžia VMVT Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Asta Maminskienė.

Perkant kebabą, reikėtų kiek įmanoma atidžiau stebėti jo gamybos procesą, atkreipti dėmesį į pardavėjos darbą, patalpų higieną, maisto produktų laikymo sąlygas.

Pastebėję pažeidimus, gyventojai bet kuriuo paros metu gali informuoti VMVT nemokamu numeriu 8 800 40403.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.