Estija atlyžo: vėl įsileis lietuvišką kiaulieną

Po keturias dienas trukusio lietuviškos kiaulienos importo draudimo Estijos veterinarijos ir maisto priežiūros tarnybos pareigūnai savo sprendimą atšaukė. Tiesa, pietiniuose šalies regionuose nustatoma buferinė afrikinio kiaulių maro (AKM) zona, turinti neleisti plisti ligos užkratui.

Estijos gurmanai vėl galės mėgautis lietuviška kiauliena.<br>M.Patašiaus nuotr.
Estijos gurmanai vėl galės mėgautis lietuviška kiauliena.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jul 29, 2014, 4:13 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 4:08 PM

Apie tai praneša portalas "news.err.ee".

Po to, kai pirmasis AKM atvejis buvo užregistruotas Lenkijoje, o šalies kaimynėse saugos sumetimais paskersti galimai užkratą nešioję gyvuliai, liepos 24 d. Estijos veterinarijos ir maisto priežiūros tarnyba paskelbė apie pradėtas taikyti laikinąsias apsaugos priemones.

Pirmadienį užtikrinus, kad importuojama į šalį mėsa yra švari, ir tiekėjai turi nedaug produkcijos iš Lietuvos, draudimas buvo atšauktas.

Dauguma Estijos prekybos centrų pranešė turintys vos kelis galimai liga užkrėstus produktus ir jų dar nepradėjusios naikinti - laukiama atitinkamo Europos Sąjungos (ES) sprendimo.

Kol kas Estijos teritorijoje nėra pranešama apie galimus AKM židinius. Latvijoje, netoli pasienio su Estijos Valgos miestu, užregistravus nugaišusį apkrėstą šerną, Valgos ir Viljandi regionuose nustatoma buferinė zona.

"Tokios priemonės reiškia, kad kiaulės, išvežamos iš zonos, turi būti papildomai tikrinamos", - antradienį nurodė tarnybos vadovas Agas Partelis.

Anot pareigūno, kiaulės iki išvežant negalėjo būti perkeliamos iš vienos fermos į kitą bent 30 dienų, be to, likus bent 15-ai dienų iki išvežimo, joms turi būti atliekamas laboratorinis tyrimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.