Lietuvą užplūs lenkiškos daržovės?

Rusijai uždraudus nuo rugpjūčio 1-osios Lenkijai importuoti vaisius ir daržoves, dėl ko sunerimti turi ir Lietuvos sodininkystės ir daržininkystės ūkiai. Jei kaimynų užaugintos gėrybės plūstelės į Lietuvos parduotuves ir turgavietes, kris paklausa ir kainos.

Daugiau nuotraukų (1)

Gražina Vincel

Aug 1, 2014, 9:41 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 2:43 PM

Pirkėjus galimi kainų pokyčiai turėtų džiuginti, tačiau prekybininkai sako, kad lietuviai labiau linkę prie vietinės produkcijos, tad vargu ar atsisakys lietuviškų vaisių ar daržovių, rašo „Lietuvos rytas“.

Lenkiškų daržovių ir vaisių turėtų padaugėti turgavietėse. Šitaip mano Lietuvos daržovių augintojų asociacijos vadovė Zofija Cironkienė. Pasak jos, daugiau lenkiškos produkcijos į Lietuvą pateks ir per viešuosius pirkimus: į ligonines, mokyklas, senelių namus.

Turės konkuruoti kaina

„Kol kas Lietuvos augintojai, kurie dirba su prekybos tinklais, nepajuto pokyčių, bet dirbantys su perpardavinėtojais, didmeninėmis bazėmis jau jaučia, kad lietuviška produkcija jiems yra per brangi ir nepaklausi“, – sakė Z.Cironkienė.

Ji mano, kad jeigu Lietuvos augintojams teks smarkiai konkuruoti su lenkiška produkcija vidaus rinkoje, vaisių ir daržovių kainos turėtų kristi.

„Jei lyginsime su praėjusiais metais, kai Lietuvoje ir Lenkijoje išaugintų kopūstų, morkų ar bulvių kaina buvo didelė, kainų skirtumas gali būti ir perpus mažesnis. Bet jei palyginsime su vidutine pastarųjų penkerių metų kaina, šiais metais lietuviška produkcija galbūt bus pigesnė vidutiniškai 20 proc.“, – sakė ji.

Obelis kankino šalna

Kad lenkiškų daržovių ir vaisių srautas gali būti nemenkas, mano ir bendrovės Dembavos medelyno, auginančio vaismedžius, vaiskrūmius, vadovė Vitalija Kuliešienė: „Yra buvę tokių metų, kad kai tik uždaromas kelias į Rusiją, visi obuoliai atvežami į Lietuvą. Bet prognozuoti labai sunku – gali būti, kad lenkai obuolius išveš kitur.“

V.Kuliešienės teigimu, obuolių kainos turėtų mažėti, tačiau kiek tiksliai, ji nespėliojo: „Lenkijoje kainos visą laiką būna šiek tiek mažesnės, nes Lenkijoje pridėtinės vertės mokestis yra 5, o Lietuvoje – 21 procentas.“

Dembavos medelyno vadovė apgailestavo, kad šie metai mūsų šalies sodininkams bus sunkūs. Ir ne tik dėl Rusijos draudimų Lenkijai. Obuolių derlių apkarpė ir šiemetinės šalnos, rašo „Lietuvos rytas“.

Poveikis – po metų

Bendrovės „Kietaviškių gausa“, Lietuvoje auginančios agurkus, pomidorus ir salotas, vadovas Mindaugas Pupienis sako, kad kol kas bendrovė jokių pojūčių nepajuto, mat šiuo metu daržovių perkama mažiau – žmonės patys jų užsiaugino savo daržuose ar šiltnamiuose.

Kokią įtaką Lietuvai turės Rusijos draudimas lenkams importuoti vaisius ir daržoves, D.Pupienis kol kas nesiima prognozuoti, tačiau jis spėja, kad mūsų šalies vaisių ir daržovių augintojai tai gali pajusti kitą sezoną.

„Tada visi pamatys, ar tikrai Lenkijos kelias į Rusiją uždarytas 100 procentų, ar yra galimybių apeinant tam tikrus draudimus galbūt netiesiogiai, bet reeksportuojant tą pačią produkciją patiekti Rusijai.

Lenkai gali eksportuoti į Baltarusiją, o ten esančios įmonės galbūt perveš į tą pačią Rusiją“, – svarstė verslininkas.

Jis priminė, kad svarbus ir lojalumas: „Jei ilgą laiką dirbi, turi nuolatinių pirkėjų, ar jie norės taip staigiai pakeisti tiekėją?“

Palaiko lietuvių augintojus

Prekybos tinklo „Rimi“ parduotuvių lentynose daugiausia galima rasti lietuviškų vaisių ir daržovių, ypač sezoninių, įsigytų daugiausia iš vietos ūkių ir tiekėjų.

„Nedidelę dalį vaisių ir daržovių įsigyjame iš Lenkijos augintojų. Kol kas nejaučiame iš jų didelio nerimo dėl įvestų sankcijų. Nei produkcijos kiekis, nei kainos kol kas nesikeičia, jokių įspėjimų ar prašymų iš tiekėjų taip pat nesame gavę“, – sakė „Rimi“ atstovė Giedrė Bielskytė.

Pokyčių, susijusių su Rusijos draudimu įvežti lenkiškas daržoves ir vaisius, kol kas nepajuto ir tinklas „Maxima“.

„Draudimas įsigalios tik nuo rugpjūčio 1 dienos, tad kaip šis draudimas paveiks lenkiškų vaisių ir daržovių pasiūlą, spręsti dar anksti. Taip pat kol kas neaišku, koks kiekis vaisių ir daržovių iš Lenkijos bus patiektas Europos rinkai.

Dėl Lenkijoje vyraujančių karščių vietiniai augintojai neturi sukaupę didelio vaisių ir daržovių pertekliaus, nemažai produkcijos dar nenurinkta, tad pasiūlos dydis paaiškės šiek tiek vėliau“, – kalbėjo „Maximos“ atstovė Renata Saulytė.

Nuo kelių iki dešimties procentų „Maximoje“ parduodamų daržovių ir vaisių sudaro atvežtiniai iš Lenkijos. Daugiausia – obuolių.

„Jei Lenkijoje vaisių ir daržovių pasiūla bus didelė, siekiant parduoti jos perteklių galima tikėtis kainų mažėjimo“, – kalbėjo R.Saulytė.

Nors lenkiški vaisiai ir daržovės kainuoja pigiau, R.Saulytės teigimu, lietuviai pirmenybę vis dėlto teikia lietuviškoms gėrybėms ir netgi linkę už jas mokėti daugiau.

V.Putino pykčiui

Rusijos sankcijos sukėlė nerimą, tačiau į rusų draudimą Lenkijoje pažiūrėta ir žaismingai.

Socialiniuose tinkluose pasklido akcija „Valgyk obuolius“. Šia akcija lenkai raginami protestuoti prieš Rusijos draudimą, skanauti lenkiškų obuolių ir įsiamžinti nuotraukoje.

Prie akcijos jau prisidėjo šalies dienraštis „Gazeta Wyborcza“, „Puls Biznesu“, dalis politikų.

„Valgyk obuolius Putino pykčiui“, – skelbiama socialiniuose tinkluose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.