Liūdna žinia rūkaliams: cigarečių kainos dar turi kur kopti

Bloga žinia rūkaliams, gera – kontrabandininkams: nuo liepos 0,29–0,5 Lt brangsta tabako gaminiai. Tabako gamintojai teigia, kad jų siūlomos produkcijos kainą ir toliau šokdina didėjantys akcizai tabakui. Iki 2018 m. Lietuva turi pasiekti ES minimalų akcizą - 90 eurų už tūkstantį cigarečių. Todėl 2018 m. vidutinė cigarečių kaina bus apie 10 Lt už pakelį arba 2,9– 3 eurai.

Daugiau nuotraukų (1)

Violeta Bagdanavičiūtė, eversus.lt

Aug 1, 2014, 3:15 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 2:27 PM

Nuo 2011-ųjų kasmet kovo 1 d. didinamas akcizas tabako gaminiams. Dėl to, techniškai skaičiuojant, cigarečių pakelis pabrangsta apie 0,3 lito. Tačiau prekybos vietose tas pabrangimas ne visada įvyksta iš karto.

„Nė vienas tabako gamintojas nenori pirmas pradėti pardavinėti brangesnes cigaretes. Dėl to naujos kainos, atspindinčios akcizo padidėjimą, realiai rinkoje pasirodo tik dabar. Senas kainas laikydamai nuo kovo iki liepos, akcizo padidėjimą gamintojai dengia iš savo maržos“, - „eVersus“ komentuoja JTI Korporacinių reikalų direktorius Baltijos ir Šiaurės šalims Ramūnas Mačius.

Liepą JTI produkcijos kainos padidėjo apie 0,5 lito. Pasak R.Mačiaus, cigaretės brango daugiau nei didėjo akcizas, nes didėja pardavimų sąnaudos ir brangsta žaliavos – tabakas bei pakuotės.

Nuo 2014 m. kovo 1 d. padidėjęs akcizas pabrangino ir tarptautinės tabako kompanijos „Philip Morris Baltic“ cigaretes – pakelio kaina didėjo 0,29–0,31 lito.

„Kainos padidėjo ne iš karto ir ne visų prekės ženklų, nes reikia išparduoti senu akcizo tarifu apmokestintas cigaretes – jų kainos didinti negalima. Kita priežastis - ne visos cigaretės perkamos vienodai greitai – yra plačiau vartojami produktai, o yra ir mažesni, nišiniai prekės ženklai“, - taip dėl liepą padidėjusių kainų kalba „Philip Morris Baltic“ korporatyvinių reikalų vadovas Baltijos šalims Gintautas Dirgėla.

Jis primena, kad minimalų ES akcizą Lietuva turi pasiekti iki 2018 m., todėl nuo to niekur nepabėgsime. Pasak G.Dirgėlos, svarbiausia, kad tas didėjimas nebūtų staigus, kaip tai atsitiko 2009 metais. Dėl šios priežasties 2010 m. tabako rinka susitraukė dvigubai, nes tada kaina kilo ne centais, o dvigubėjo. Pavyzdžiui, „Winston“ cigarečių kaina nuo 3,75 Lt (2008 m.) šoktelėjo iki 7,1 Lt (2009 m.), nes ir akcizas augo daugiau nei 100 procentų.

„Šiais metais cigaretės brangsta 5-7 procentas. Tai santykinai nedidelis kainos augimas, todėl sunku pasakyti, ar tai turės poveikio kontrabandai“, - svarsto G.Dirgėla. Jam antrindamas R.Mačius pritaria, kad iš tikrųjų žmonės kontrabandines cigaretes rūko dėl kainos: ją labiausiai lemia mokesčiai. Akcizas ir pridėtinės vertės mokestis Lietuvoje sudaro apie 80 proc. galutinės rūkalų kainos. Pavyzdžiui, Lietuvoje minimalus akcizas pakeliui yra 5,12 Lt, o Baltarusijoje nesiekia net lito. Mažmeninės prekybos tinklas „Rimi Lietuva“ teigė, kad šiais metais derybų su tabako gamintojais dėl kainų nebuvo, todėl susitarimai liko tokie patys, kaip ir pernai.

„Rimi Lietuva“ Viešųjų ryšių vadovė Giedrė Bielskytė teigia, kad brangsta ne tik tabako gaminiai, bet ir, pavyzdžiui, „Coca - Cola“. Tarp birželį ir liepą ženkliai brangusių produktų yra kava, šokoladas, saldainiai, šiek tiek padidėjo pieno bei kefyro kainos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.