Sankcijos Rusijai jau klupdo Vakarų kompanijas

Euro zonos kompanijos perspėjo, kad krizė Rusijoje ir Ukrainoje jau neigiamai atsiliepia verslui, kadangi griežtų sankcijų įvedimas Maskvai sudavė skaudų smūgį daugeliui Europos kompanijų, rašo britų „The Financial Times“.

„Volkswagen“ jau pranešė apie pardavimo rodiklių Rusijoje sumažėjimą.<br>AP/Scanpix nuotr.
„Volkswagen“ jau pranešė apie pardavimo rodiklių Rusijoje sumažėjimą.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 1, 2014, 6:29 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 2:19 PM

Šis perspėjimas nuskambėjo tuo metu, kai Europos Sąjunga įvedė Rusijai pačias griežčiausias sankcijas nuo šaltojo karo pabaigos. Jos palietė energetikos, finansų ir gynybos sektorius.

Antrojo didžiausio pasaulyje sportinių drabužių, avalynės ir inventoriaus gamintojo - bendrovės „Adidas“ akcijų vertė nukrito 15 procentų po to, kai ji padarė pareiškimą, perspėdama apie pelno sumažėjimą, ir pasakė, kad pagreitintai pradės uždarinėti savo parduotuves Rusijoje dėl padidėjusios rizikos, susijusios su vartojimo išlaidomis tame regione.

Didžiausia Europoje pagal pardavimų skaičių automobilių gamintoja „Volkswagen“ pranešė apie pardavimo rodiklių Rusijoje sumažėjimą 8 procentais pirmajame šių metų pusmetyje lyginant su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu.

Kompanijos „Siemens“ vykdomasis direktorius Joe Kaeseris perspėjo, kad geopolitinė įtampa, taip pat ir Ukrainoje, sudaro „rimtą riziką“ ekonomikos augimui Europoje šiais ir kitais metais.

Antroji didžiausia euro zonoje mažmeninės prekybos bendrovė „Metro“ pareiškė, kad įvykiai Rusijoje kelia jai tam tikrų pavojų, kadangi jos pardavimai Ukrainoje smarkiai sumažėjo. Ši Vokietijos grupė pažymėjo, kad suplanuotas jos padalinio Rusijoje vertybinių popierių priėmimas į fondų biržą yra sustabdytas iki tol, kol nepagerės situacija, kadangi regione tvyro neapibrėžtumas ir krenta Rusijos rublio kursas.

„Royal Dutch Shell“ vadovas Ben van Beurdenas pareiškė, kad drauge su kitomis stambiausiomis naftos kompanijomis Vakaruose jis analizuoja Rusijos energetiniam sektoriui taikomų sankcijų, kurias įvedė JAV ir ES, sugriežtinimo poveikį. „Kol kas dar anksti kalbėti apie tai, kuo visa tai pavirs, kokios bus pasekmės ir kaip mes į visa tai reaguosime“, - sakė jis. Jo naftos bendrovė praėjusį mėnesį sustabdė darbus Juzovsko telkinyje rytinėje Ukrainoje dėl suintensyvėjusių Vyriausybės kariuomenės ir separatistų kovos veiksmų.

„Erste Group“, užimanti trečią vietą pagal pereinamojo laikotarpio ekonomikos šalių kreditavimo apimtis Europoje, perspėjo, kad kilusi sumaištis gali atsiliepti Rytų Europos bankams. „Aš negaliu pasakyti, kad nebus jokių nemalonių siurprizų šiame regione, kuriuos gali pateikti politiniai sprendimai arba įvykiai, - sakė bendrovės vyriausiasis vykdomasis direktorius Andreas Treihlas. – Jeigu krizė sustiprės, tai, žinoma, mes būsime priversti peržiūrėti savo prognozes visoje Europoje 2015 ir 2016 metams“.

Vokietijos mašinų gamintojų sąjunga (VDMA) sumažino savo prognozes dėl pramonės šakos augimo šiais metais, pareiškusi, kad santykiai su Rusija pradeda atsispindėti dvišalei prekybai ir daryti įtaką paklausai svarbiose prekių pardavimo rinkose.

Prancūzijos naftos bendrovė „Total“ trečiadienį pareiškė, kad sustabdė antros didžiausios Rusijos dujų kompanijos „Novatek“ akcijų pirkimą tą dieną, kai danguje virš Ukrainos buvo numuštas Malaizijos lėktuvas, skridęs reisu MH17. „BP“, kuriai priklauso penktadalis Rusijos energetikos kompanijos „Rosneft“, anksčiau pareiškė, kad krizė gali neigiamai atsiliepti jos pelnui.

Amerikos kompanijos taip pat jaučia neigiamą krizės poveikį. „Visa“ ir „MasterCard“ gali susidurti su naujais tarptautininių banko kortelių kompanijų operacijų apribojimais šalyje, kadangi Rusijos vyriausybė pasiryžusi sukurti savą mokėjimų sistemą kaip atsaką į anksčiau pradėtas taikyti sankcijas.

Praėjusią savaitę „Visa“ sumažino savo pardavimų prognozes ketvirtajame ketvirtyje, tai dalinai susiję su tarpvalstybinių banko operacijų sumažėjimu Rusijoje ir Ukrainoje. „Bank of America“ šiais metais bemaž perpus sumažino savo operacijas Rusijoje, pasiekdamas 3,9 milijardo apimtis.

„S&P Dow Jones Indices“ pareiškė peržiūrėsianti Rusijos vertybinius popierius ir savo indeksus, ir dabar kai kuriems licencijų turėtojams teks atsisakyti savo aktyvų kompanijose, kurioms gresia JAV ir ES sankcijos.

„ExxonMobil“, statanti stambų suskystintų dujų terminalą Sachaline, Rusijos Tolimuosiuose Rytuose, sakė, jog laukia išsamesnės informacijos, kad geriau galėtų suprasti, kokį efektą duos sankcijos, kurių tikslas, tarp kitų, yra sutrukdyti perduoti naujas technologijas Rusijos naftos ir dujų kompanijoms.

Bendrovės viceprezidentas ryšiams su investuotojais Davidas Rosenthalis atsisakė pranešti, ar darbai Sachaline yra finansuojami per „ExxonMobil“ šaltinius, kurie jau yra Rusijoje, ar iš užsienio. Šis skirtumas gali turėti didelę reikšmę bendrovei, kadangi ji nustato, galės ar negalės „ExxonMobil“ investuoti galiojančių sankcijų sąlygomis.

Londono Sičio bankininkai perspėjo, kad nėra galimybės registruoti Rusijos kompanijas Londono vertybinių popierių biržoje iki tol, kol krizė nesusilpnės.

„Kol nebus aiškumo ir pozityvių naujienų, rodančių, kad yra savitarpio supratimas, nemanau, kad Rusijos kompanijos galės ateiti į rinką“, - pasakė Rusijos akcinio kapitalo rinkų ekspertas, dirbantis stambiame investicijų banke.

Pasak bankininkų, dviems kitoms Rusijos bendrovėms – privačiai naftos kompanijai „Bašneft“ ir didžiausiam Rusijoje vaikiškų prekių pardavėjui, kompanijai „Dietskij Myr“ („Vaikų pasaulis“) taip pat bus sunku įpiršti savo akcijas Londono biržoje pirminiam viešam siūlymui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.