Užkratas į „Idavang“ fermas galėjo patekti liepos pradžioje

Gavo atsakymus iš Ispanijos

„Idavang“ Rupinskų komplekse maras nustatytas liepos 24 dieną.<br>D.Umbraso nuotr.
„Idavang“ Rupinskų komplekse maras nustatytas liepos 24 dieną.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Aug 1, 2014, 2:02 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 2:31 PM

„EK ekspertai, įvertinę įvairius niuansus, ligos požymius bei išsivystymą, mano, kad afrikinis kiaulių maras į „Idavang“ kompleksą pateko apie liepos 5 dieną“, - sakė J.Milius.

Pasak jo, jei ši versija pasitvirtintų, būtų svarbu žinoti, ar užkratas buvo paskleistas tyčia.

Laboratorijoje penktadienį baigti tirti iš „Idavang“ Rupinskų komplekso paimti pašarų mėginiai. J.Miliaus teigimu, afrikinio kiaulių maro užkrato juose nerasta.

Anksčiau buvo ištirtas netoli „Idavang“ komplekso rastas nugaišęs šernas, kraujasiurbiai vabzdžiai, tačiau juose mirtino užkrato nerasta.

„Sulaukėme Danijos instituto mokslininkų iniciatyvos - jie atvyksta į Lietuvą, gyvens Ignalinoje, gaudys ir tirs vabzdžius. Danijai taip pat svarbūs afrikinio kiaulių maro tyrimai, kadangi kiaulininkystė yra šios šalies verslo dalis“, - sakė J.Milius.

100 proc. Lietuvos bendrovės „Idavang“, kuri šalyje turi 11 kiaulių kompleksų ir yra didžiausia kiaulių augintoja, akcijų valdo Danijos įmonė „Idavang“.

J.Miliaus teigimu, šią savaitę vėl atlikti tyrimai Šeduvos ir Kėdainių fermose, į kurias iš „Idavang“ komplekso buvo atvežta paršelių.

„Tyrimai neigiami, tačiau atsipalaiduoti negalima, nes inkubacinis periodas dar nėra pasibaigęs“, - sakė tarnybos vadovas.

Gavo atsakymus iš Ispanijos

Ispanijos laboratorija patvirtino, kad didžiausios Lietuvoje kiaulių augintojos - Danijos kapitalo „Idavang“ komplekse Ignalinos rajone kiaulės užsikrėtė iš Rusijos ir Baltarusijos atkeliavusiu afrikiniu kiaulių maru.

„Referencinė Ispanijos laboratorija patvirtino tokį patį afrikinio kiaulių maro genotipą, koks užfiksuotas Gruzijoje, Rusijoje, Baltarusijoje, Latvijoje, Lenkijoje ir kitose šalyse. Tai patvirtina mūsų Nacionalinio rizikos vertinimo instituto išvadą, kuria tikiu 99,999 procento ir kuria rėmėmės, pradėdami veiksmus „Idavang“ komplekse“, - sakė VMVT vadovas Jonas Milius.

Jis teigė neabejojęs Lietuvos laboratorijos tyrimo rezultatais: „Lietuvos nacionalinio rizikos instituto tyrimus pripažįsta net Japonija, nekalbant apie kitas šalis, todėl kitokio atsakymo iš Ispanijos laboratorijos nesitikėjau“, - teigė J.Milius.

„Idavang“ Rupinskų komplekse maras nustatytas liepos 24 d. - po to buvo sunaikintos visos jame laikytos maždaug 19 tūkst. kiaulių.

Nuo pernai spalio, kai dėl maro grėsmės pasienyje su Baltarusija nustatyta apsauginė zona, iki šiol prevenciškai Lietuvoje paskersta apie 12 tūkst. kiaulių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.