Degtinė Rusijoje vėl pabrango, bet rusai geria toliau

Nuo rugpjūčio 1 dienos eilinį kartą Rusijoje padidinta minimali pusės litro degtinės kaina, rašo portalas „news.ru“. Dabar pigiau kaip už 220 rublių (16 Lt) jos nenusipirksi.

Surogatus geria iki 20 mln. rusų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Surogatus geria iki 20 mln. rusų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 3, 2014, 4:26 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 1:49 PM

Tačiau Rusijos piliečiai nepradėjo gerti mažiau – dauguma perėjo prie savos gamybos produkcijos, kurios dalis sudaro 20 procentų legalios rinkos. O įstatymas, draudžiantis gaminti stiprų alkoholį namų sąlygomis, iki šiol nepriimtas.

Apie tai, kad „liaudiškos vodkos Rusijoje neturi būti“ pareiškė Finansų ministro pavaduotojas Sergejus Šatalovas 2011 metų vasarą, kalbėdamas forume Prancūzijos mieste Strasbūre. Tuomet butelis pačios pigiausios „baltukės“ rusams atsiėjo 98 rublius (7,12 Lt.). S. Šatalovas pažadėjo, kad po 2-3 metų dėl akcizų padidinmo pusės litro butelio kaina išaugs dvigubai, rašo „Moskovskij Komsomolec“.

Taip ir įvyko.

2012 metais degtinė pabrango iki 125 rublių (9,1 Lt.), o 2013 metų pradžioje – iki 170 rublių (12,37 Lt.), o šiais metais per svaigintis mėgstančiųjų kišenę buvo smogta du karus: kovą kaina pakilo iki 200 rublių (14,56 Lt.), o rugpjūtį – iki 220 rublių (16 Lt.)

Valdininkai įvardija keletą priežasčių, kodėl jie iš vodkos atima „liaudies“ statusą ir kelia kainas. Tai ir rugių, kviečių ir miežių, naudojamų spiritui varyti, kainos augimas, ir dujų bei elektros energijos tarifų padidinimas. O svarbiausias kaltininkas yra akcizas, taikomas stipresniems kaip 9 laipsnių alkoholiniams gėrimams.

Tačiau mažiau gerti rusai nepradėjo. Gamybos nuosmukis ir neigiama vartojimo dinamika, vertinama pagal pardavimus, susiję su nelegalios produkcijos –„naminukės“- rinkos išaugimu.

„Pastaruoju metu kontrafaktinio (nelegalaus, „pilstuko“ – Red.) pardavimai šalyje įgavo masinį pobūdį“, - įsitikinęs Federalinės ir regioninių alkoholio rinkų tyrimo centro direktorius Vadimas Drobizas.

Jo nuomone, surogatus geria iki 20 mln. rusų. Sovietų Sąjungoje už „samanės“ pardavimą, gaminimą ir laikymą Baudžiamasis kodeksas numatė kalėjimo bausmę nuo 3 iki 5 metų. Rusijoje įstatymas, draudžiantis gaminti stiprų alkoholį namų sąlygomis, iki šiolei nepriimtas, nors įstatymo projektas Dūmai buvo pateiktas svarstyti 2012 metais, teigiama straipsnyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.