Miškų urėdijoms gaisrų stebėjimo sistema - jau atsirūgo

Kasmet Lietuvoje kyla 600–800 miško gaisrų, kurie pažeidžia apie 300 hektarus valstybinių ir privačių miškų. Vidutinė 1 hektaro miško vertė yra per 7,5 tūkst. litų, o jam, išdegusiam atkurti, reikia maždaug 3 tūkst. litų. Tačiau vietoj sargų į bokštus priešgaisrinės gaisrų stebėjimo sistemos kameras sukėlusios urėdijos, ko gero, neišsisuks nuo sankcijų.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2014-08-04 10:38, atnaujinta 2018-02-11 13:36

Miško gaisrų aptikimo sistema iš viso kainavo 44 mln. litų. Jai įrengti urėdijos skyrė 17 mln. litų, ES fondų parama sudarė 27 mln. litų.

O štai dabar Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) pradėjo jas šukuoti. Už netinkamai įdiegtą miško gaisrų stebėjimo sistemą ji kol kas siūlo taikyti sankcijas dviem urėdijoms - Ignalinos miškų urėdija turėtų grąžinti beveik 330 tūkst. litų, Zarasų - beveik 260 tūkst. litų.

Ministerija Nacionalinei mokėjimų agentūrai (NMA) perduos išvadą, kad Ignalinos ir Zarasų urėdijos turėtų grąžinti 25 proc. išmokėtosios paramos sumos, o likusių 22 miškų urėdijų ir Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijos veiksmai įgyvendinant projektus turėtų būti įvertinami atskirai.

Anot ministerijos, atsižvelgiant į tai, kad visose miškų urėdijose buvo įdiegta iš esmės analogiška sistema, 25 proc. sankcija gali būti taikoma nustačius tokius pačius ar panašius pažeidimus ir kitose urėdijose.

NMA, siūlydama, kad visi paramos gavėjai grąžintų 25 proc. išmokėtos paramos, rėmėsi Viešųjų pirkimų tarnybos tyrimo išvadomis, kad įdiegta antžeminė automatinė miškų gaisrų stebėjimo sistema neatitinka sutartyse numatytų techninės specifikacijos sąlygų.

Sistema nefiksuoja gaisrų nakties metu, atskiri bokštai ir stebėjimo centrai nėra sujungti į bendrą tinklą, šviesiu paros metu reaguoja į su gaisro židiniais nesusijusius aplinkos veiksnius.

„Pažeidimai buvo nustatyti atlikus atsitiktine tvarka atrinktų dviejų, t.y. Ignalinos ir Zarasų miškų urėdijų teritorijoje įrengtų antžeminių automatinių miško gaisrų stebėjimo sistemų patikrą. Tuo tarpu dėl likusių urėdijų įtariamų pažeidimų remtasi tik prielaidomis“, - konstatuoja ministerija, įpareigojanti NMA atskirai išnagrinėti kiekvienos urėdijos projektą.

Iš viso projektams dėl antžeminės automatinės miško gaisrų stebėjimo sistemos diegimo įgyvendinti buvo išmokėta 27 mln. litų paramos.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.