Alkani policininkai mašinose ieško sumuštinių? Ne, skerdienos

„Turite sumuštinių su mėsa? - per automobilio langą persisvėręs policininkas išsišiepia iki ausų. - Nėra sumuštinių?“ Keista ir nejauku, net jei toks policininko klausimas – tik pašmaikštavimas.

Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

Aug 5, 2014, 6:20 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 12:57 PM

Išties viskas – daug rimčiau. Antradienis, rugpjūčio 5-oji – paskutinė diena, kai visuose keliuose, vedančiuose iš afrikinio kiaulių maro židinio, esančio Rupinskų kaime, automobilius šukuoja policininkai ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai. Mat išvežti iš maro zonos kiaulienos skerdenas - draudžiama.

„Važiavau iš Visagino link Ignalinos. Pirmąjį policijos postą pravažiavau ties Dūkštu. Bet pravažiavau nestabdė. Tačiau likus maždaug 3 kilometrams iki Ignalinos, mane sustabdė kažkokie pareigūnai. Žinoma, kad buvo nejauku. Nes iš pradžių nesuvokiau, kas vyksta“, - pasakojo Aurimas R.

Mandagius pasisveikinimo žodžius palydėjo pareigūnų klausimas, ar vaikinas nesiveža mėsos. Tačiau vietoj jos galinė automobilio sėdynė buvo nukrauta dokumentų šūsnimis.

„Ne, - patikinau. Ir tik tuomet, kai suvokiau, jog tai patikra dėl kiaulių maro, išgąstis atlėgo, - patirtimi pasidalino Aurimas. - Vis dėlto nejauku, kai vos ne kiekviena kelio sankryža stovi po postą“.

Jo teigimu, poste budėjo du pareigūnai. Tad jie dirbo be perstojo, - stabdė visus pravažiuojančius postą automobilius, - tiek, kiek suspėjo.

Pro policijos pareigūnų akis neprasprūdo ir „Lietuvos ryto“ žurnalistai, važiavę į Ignalinos atominę elektrinę. Ar jie nesiveža skerdienos? Užuot patikėję atsakymu, pareigūnai išžvalgė ir automobilio saloną, ir bagažinę.

Gali prireikti pirkinių čekio

   Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Skubių sprendimų skyriaus vedėjo Mariaus Masiulio, šiuo metu tikrinamas kiekvienas automobilis, išvažiuojantis iš afrikinio kiaulių maro apsaugos ir priežiūros zonos. Ji 10 kilometrų spinduliu supa Ignalinos rajone, Rupinskuose esančias „Idavang“ fermas.

  „Stebėsenos teritorijoje yra 12 kontrolės postų. Juose, kartu su policininkais, dirba mūsų tarnybos teritorinių skyrių veterinarijos inspektoriai. Tikrinamas kiekvienas iš zonos išvažiuojantis automobilis. Nes draudžiama iš jos išvežti kiaulieną, jos produktus, juo labiau – gyvas kiaules“, - sakė M.Masiulis.

  Žmonės, gyvenantys kaimuose, esančiuose aplink zoną 3 km spinduliu, privalėjo išskersti visas kiaules. Jei jų tvarte kriuksėjo trys riestauodegės, o skerdiena nieku gyvu nebetelpa į šaldiklius, kodėl jos nenugabenus giminaičiams ar kam nors nepardavus? Deja, to padaryti – nevalia.

  „10 km spinduliu židinį juosiančioje teritorijoje gyvuliai – stebimi. Mums svarbiausia, kad skerdiena nebūtų išgabenama iš apsaugos ir stebėsenos zonos. Juk tam ši zona ir nustatyta, kad sužinotume, išplito už komplekso ribų maro virusas ar ne. Privalu valdyti situaciją. Laimei, niekur daugiau viruso neaptikome“, - sakė M.Masiulis.

  Per stebėsenos teritoriją traukiant tranzitu, pavyzdžiui, važiuojant iš Vilniaus į Zarasus, leidžiama vežtis tik tą žalią mėsą, kuri yra supakuota parduotuvėje. Todėl pravartu neišmesti ir pirkinių čekio.

Trečiadienį policininkai atsitrauks

   Iš viso maro apsaugos ir priežiūros zonoje kontrolė vyks iki rūgpjūčio 6 dienos. Anot M.Masiulio, kontroliuoti teritoriją buvo privalu ne mažiau savaitę. Tačiau, paprašius policijos pagalbos, stebėsenos laikas buvo pailgintas.

 „Nuo trečiadienio dirbs du policijos kontrolės postai, esantys prie pat maro židinio. Kitų postų nebeliks“, - sakė M.Masiulis.

 Maro užkratas į „Idavang“ fermas Rupinskuose įsimetė liepos 24-ąją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.