Iš verslo pasityčiojusiai valdžiai – sąskaita

755 tūkstančiai litų. Tiek mokesčių mokėtojams kainuos Šiaulių valdžios bandymai keršyti verslininkams, kurie prispaudė uodegą korumpuotiems politikams.

Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys

Aug 5, 2014, 6:55 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 1:16 PM

Šiaulių apygardos administracinis teismas baigė nagrinėti bankrutavusios bendrovės „Elektropolis“ bylą ir iš dalies patenkino jos pateiktą ieškinį Šiaulių miesto savivaldybei.

Verslininkams per daugiau kaip dvejus metus trukusį teismo procesą pavyko įrodyti, jog aklas šiauliečių politikų užsispyrimas nelaiminti komercinio statybų projekto buvo neteisėtas, rašo „Lietuvos rytas“.

Manoma, jog taip kerštauta už bendradarbiavimą su specialiosiomis tarnybomis – verslininkai pranešė pareigūnams apie duoklės reikalavusius korumpuotus politikus.

Siekė pasipinigauti

Didžiuliu skandalu virtusi istorija prasidėjo prieš septynerius metus, kai „Elektropolis“ sumanė Šiaulių pakraštyje, Pavasario gatvėje, pastatyti keliolika kotedžų.

Iš tuomečio Ūkio banko kreditą paėmę verslininkai įsigijo apleistą buvusios vandenvietės teritoriją. Viskas klojosi sėkmingai, kol jie nepabandė keisti žemės paskirties.

Kai projektas ėmė strigti, į pagalbą atskubėjo tarybos narių pora – konservatorius Igoris Strupeikis ir partijos „Tvarka ir teisingumas“ narys Romanas Čokovas.

Verslininkams buvo pasakyta, kad palankaus sprendimo gali tikėtis tik sumokėję 200 tūkst. litų duoklę. Vieno tarybos nario balsas buvo įvertintas 10 tūkst. litų, o tuomečio mero Genadijaus Mikšio – dukart didesne suma.

Tiesa, per derybas suma sumenko iki 120 tūkst. litų.

Buvo nuteisti kalėti

Bet apie pasipinigauti bandančius politikus buvo pranešta Specialiųjų tyrimų tarnybai, o įrodymus surinkę agentai 2008 metų birželio 30-ąją sulaikė I.Strupeikį ir R.Čokovą.

Ikiteisminiame tyrime įtarimai dėl melagingų parodymų buvo pateikti dar keturiems Šiaulių politikams, tačiau pristigo įrodymų ir jiems bylos buvo nutrauktos.

Bet I.Strupeikį ir R.Čokovą teismas pripažino kaltais dėl dėl didelės vertės kyšio reikalavimo ir nuteisė po ketverius metus kalėti.

Projekto vis tiek netvirtino

Kilęs skandalas turėjo ir kitokių padarinių. Specialiųjų tyrimų tarnyboje pagalbos ieškojusiems verslininkams buvo neoficialiai perduota, kad iki kadencijos pabaigos net nebandytų kreiptis dėl to paties komercinio projekto – niekas jo netvirtins.

Kerštaujantys politikai laikėsi žodžio – iki kadencijos pabaigos netvirtino projekto, nors teismas net keturis kartus naikino tokius jų sprendimus.

Apskaičiavo milijoninę žalą

Naujos kadencijos taryba „Elektropolio“ prašymą palaimino jau pirmajame posėdyje.

Bet tai neišgelbėjo įmonės, kuri buvo įsiskolinusi bankams ir kitiems kreditoriams – per krizę nekilnojamojo turto kaina smuko pernelyg smarkiai.

„Elektropolio“ vadovai ir akcininkai apskaičiavo, kad vien turtinė žala siekia per milijoną litų, todėl nutarta pateikti savivaldybei 1,7 mln. litų ieškinį.

Didžiąją žalos dalį sudarė per ketverius metus net 1,17 mln. litų sumažėjusi žemės kaina. Be to, laiku su banku atsiskaityti negalėjusi įmonė patyrė dar per 150 tūkst. litų nuotolių. Neturtinė žala įvertinta 350 tūkstančių litų.

Per bylinėjimosi procesą ieškinys buvo patikslintas ir sumenko daugiau kaip perpus.

Šiaulių apygardos administracinis teismas vis dėlto konstatavo, kad sprendžiant klausimą dėl detaliojo plano tvirtinimo nepaisyta teisės aktų, peržengtos diskrecijos ribos.

Savivaldybė pinigų nemokės

Šiaulių savivaldybei šis teismo sprendimas patenkinti politikų sprendimais sužlugdyto „Elektropolio“ ieškinį – smūgis žemiau juostos.

Mat finansinė miesto padėtis nepavydėtina – skolos siekia kone 100 milijonų litų.

Pasiekta tokia riba, kad pinigų nepakanka prisidėti prie ES fondų finansuojamų projektų vykdymo, iš dalies mokyklų atleistos net maistą mokiniams gaminusios darbuotojos.

Atostogaujantis Šiaulių miesto savivaldybės direktorius Gedeminas Vyšniauskas „Lietuvos rytui“ pripažino, kad biudžete tokios sumos nėra: „Manau, pasinaudosime teise ir apskųsime šį teismo sprendimą Vyriausiajam administraciniam teismui.“

Nuteistieji tęsia kovą teismuose

* Mandatą praradę Šiaulių tarybos nariai R.Čokovas ir I.Strupeikis 2010 m. lapkritį pripažinti kaltais dėl didelės vertės kyšio reikalavimo ir nuteisti po 4 metus kalėti.

* Užpernai Lietuvos apeliacinis teismas išnagrinėjo nuteistųjų skundą ir panaikino Šiaulių apygardos teismo nuosprendį. Šiauliečiai buvo išteisinti, nes teismas pripažino, kad jie tapo teisėsaugininkų provokacijos auka.

* Bet prokuratūros pateiktą kasacinį skundą gavęs Aukščiausiasis teismas nutarė, jog teisėjai nepakankamai patikrino byloje esančius įrodymus, neišsamiai išnagrinėjo esmines ir reikšmingas bylos aplinkybes.

* Byla sugrąžinta nagrinėti Apeliaciniam teismui. Jis dar nepaskelbė sprendimo dėl į politiką nebegrįžusių gydytojo I.Strupeikio ir statybininko R.Čokovo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.