Nuo bado išgelbėti žirgai atsidurs ant italų pietų stalo?

Prieš kiek daugiau nei metus iš Vilniaus rajono ūkininko Algio Alfredo Kaušakio atimtiems badu marintiems žirgams ieškoma naujų šeimininkų, tačiau gyvūnai kol kas domina tik mėsos supirkėjus. Jie arklieną sėkmingai parduoda Italijoje.

Naujų šeimininkų ieškoma 130 žirgų.<br>lrytas.lt nuotr.
Naujų šeimininkų ieškoma 130 žirgų.<br>lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 5, 2014, 12:27 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 1:08 PM

Šiandien A.A. Kaušakio kankinti arkliai atsigavę, jie visiškai paruošti iškeliauti į naujus namus – turi reikalingus dokumentus, sveikatos patikros pažymas.

Nors juos visus metus glaudęs “Lietuvos žirgynas” ir jo darbuotojai stengėsi padėti arkliams atgauti jėgas, šiandien matyti, kad toliau bandoje šie arkliai gyventi negali ir jiems būtina individuali priežiūra.

Viešasis pardavimas vyksta jau dvi savaites, tačiau kol kas rezultatas nedžiuginantis – nupirktos tik dvi kumelės, kai iš viso pirmąjame etape parduodama 60 arklių.

Viešajame pardavime parduodamų arklių kainos per dvi savaites jau sumažintos du kartus.

Šiuo metu jos yra tikrai pakankamai žemos. Po paskutinio kainų sumažinimo kumelės su šių metų gimimo kumeliukais kainuoja po 2500 litų, 2013 m. gimimo kumeliukai ir eržiliukai – po 1200 litų, 2-7 metų amžiaus kumelės – po 2000 litų.

Mažesnė kaina leidžia arklius įsigyti žirgų mylėtojams, tačiau nerimą kelia tai, kad dar labiau atpigus bandos arkliams, jie taps masalu mėsininkams. Jiems tokai kaina labai paranki.

Arklių skerdikai Lietuvoje už arklį žmonėms moka 1600-2000 litų. Už kilogramą gyvo svorio, nelygu arklio dydis ir įmitimas, mokama 3-4 ar 5-6 lito.

Vidutiniškai arklys sveria 400—500 kilogramų. Sunkiųjų veislės arkliai – sunkesni. Jų svoris gali siekti ir 800 kilogramų.

Žirgų globos asociacija (ŽGA) kviečia visus arklių mylėtojus prisidėti prie bandos, kurioje iš viso 130 arklių, išpirkimo.

Kadangi žirgas – ne šuniukas ir jam reikia išskirtinės priežiūros, ŽGA siūlo suvienyti jėgas bendram tikslui: tiems, kas gali nupirkti arklį, bet neturi, kur jo laikyti – ŽGA suteiks vietą savo šiuo metu kuriamoje prieglaudoje arba suras žmones, turinčius galimybes, tiems, kas turi galimybes arklį laikyti, bet neturi pinigų jam įsigyti, ŽGA ieškos žmonių galinčių padėti išpirkti žirgą, o už tų, kurie gali finansiškai prisidėti, pinigus bus įsigyta tiek arklių, kiek bus surinkta lėšų.

Daugumai išpirktų arklių bus surasti nauji šeimininkai, likusiems bus suteiktas ŽGA prieglobstis.

Šiuo metu žirgai gauna pakankamai pašaro ir jiems suteikiamos, kiek įmanoma geresnės gyvenimo sąlygos. Tačiau pasirūpinti individualiai kiekvienu arkliu žirgyno darbuotojai nespėja fiziškai: žirgus reikia socializuoti, pratinti prie žmonių, darbo, tvarkyti jų kanopas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.