Rusijoje viena po kitos bankrutuoja turizmo agentūros

Rusijoje žlunga turizmo verslas. Vien per pastarąsias dvi savaites

Į užsienį nebegalintiems rusams teliks linksmai šokti ir dainuoti savo šalyje.<br>lrytas.lt nuotr.
Į užsienį nebegalintiems rusams teliks linksmai šokti ir dainuoti savo šalyje.<br>lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka, specialiai lrytas.lt, Maskva

Aug 5, 2014, 7:06 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 12:56 PM

Kol kas oficialiai dėl sankcijų žlugo tik avikompanija „Dobroliot“ - dukterinė „Aeroflot“ įmonė. Ji nuo praėjusio pirmadienio nutraukė visus skrydžius, o keleivius, spėjusius įsigyti bilietus, perleido kitai „Aeroflot“ dukterinei įmonei – Orenburgo oro linijoms.

„Dobroliot“ buvo įsteigta šių metų birželio 10-ąją specialiai skraidinti keleivius į Rusijos okupuotą Krymą. Iki šiol „Dobroliot“ lėktuvai skraidė tik į Simferopolį.

Dabar kalbama apie galimą europietiškų oro kompanijų skrydžių iš Europos į Aziją tranzito per Sibirą draudimą. Tokiu būdu jos maždaug pusantros valandos sutrumpina transatlantinių skrydžių laiką.

Bet Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pasakė: „Reikia atsižvelgti į visus „už“ ir „prieš“, kad netaptume panašūs į amerikiečius ir europiečius, faktiškai daužančius plaktuku sau per galvą“.

Iš tranzitinių oro skrydžių Rusija kasmet uždirba apie 300 milijonų dolerių, tačiau 2014-aisiais sutarties galiojimo laikas baigiasi.

Kita vertus, Žemė apvali, todėl iš Vokietijos į Japoniją galima skristi ne tik virš Rusijos, bet ir į kitą pusę. O jei Europa ir Amerika uždarys savo oro erdvę Rusijai, tai ši turės rūpesčių iki kaklo.

Tuo metu Europoje ir Azijoje į sunkią padėtį pateko tūkstančiai rusų turistų, ketinusių keliauti su agentūromis „Neva“, „Labirint“, „Lanta-tur“, „Roza vetrov mir“, „Expo-tur“ ir „IntAer“.

Užsienyje buvo likę apie 27 tūkstančiai „Labirint“ turistų, „Neva“ nepargabena 7 tūkstančių klientų (dar 16 tūkstančių sumokėjo už keliones, kurios neįvyks), „Lanet-tur“ – 6 tūkstančių, „Capital-tur“ – 8 tūkstančių.

Žinoma, kad Sankt Peterburgo turizmo agentūrą „Neva“ įkūrė KGB papulkininkis Vladimiras Stržalkovskis – artimas V.Putino draugas.

Vėliau pagal Kremliaus rekomendaciją jis tapo „Norilskij nikel“ generaliniu direktoriumi ir pasitraukė iš posto, palikdamas Rusijai rekordinį „auksinį parašiutą“ – 100 milijonų dolerių.

Čekistinė klientūra daugelį metų sudarė turizmo agentūros gerovės pagrindą. Šie žmonės ilsėjosi užsienyje po kelis kartus per metus ir išleisdavo padorias pinigų sumas, sako dabartinis „Neva“ generalinis direktorius Maksimas Pirogovas.

Ir šiais metais rusų valdžios draudimas važiuoti į užsienį kariškiams ir jėgos struktūrų atstovams praktiškai nusmukdė agentūrą „Neva“.

Tokias pat žlugimo priežastis nurodo „Labirint“ ir kai kurios kitos turizmo agentūros.

Savo vaidmenį atliko ir rublio kurso kritimas, dėl kurio poilsis užsienyje šiais metais stipriai pabrango.

Daugiausia nukentėjo europietiškoji kryptis – Graikija, Italija, Ispanija, Kreta. Turizmo agentūrų duomenimis, kelionių į Europą paklausa sumažėjo vidutiniškai 25 proc.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.