Apklausa: amerikiečius erzina atotrūkis nuo turtingųjų

Interviu žurnalui „Economist“ Barackas Obama prieš keletą dienų pasakė, kad nėra ekonominių rodiklių, kurie nekalbėtų apie jo politikos sėkmę: mes sukūrėme 10 mln. naujų darbo vietų, jų skaičius augo 52 mėnesius paeiliui, pareiškė prezidentas. Priešingai, negu rodo džiugūs skaičiai, šiandieninių amerikiečių neužtikrintumas dėl savo vaikų ateities pasiekė rekordinį lygį, rašo „Wall Street Journal“, ir dėl to jie kaltina Vašingtoną.

Ekonomine šalies padėtimi yra nepatenkinti 64 proc. amerikiečių.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ekonomine šalies padėtimi yra nepatenkinti 64 proc. amerikiečių.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 6, 2014, 6:14 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 12:25 PM

Kaip rodo apklausos leidinio drauge su NBC kanalu atliktos apklausos rezultatai, nepaisant naujų darbo vietų atsiradimo, 76 proc. gyventojų nėra užtikrinti, kad jų vaikų laukia geresnė ateitis, negu jų pačių. Tai pats aukščiausias rodiklis per visą apklausų vykdymo istoriją, pažymi „WSJ“. Nerimas dėl būsimosios kartos ateities ypač smarkiai padidėjo per pastaruosius dvejus metus: 2012 metų gegužę šis rodiklis buvo apie 63 procentai.

71 proc. suaugusių šalies gyventojų mano, kad šalis eina neteisingu keliu, o 60 proc. mano, kad JAV išgyvena nuosmukį. Septyni iš dešimties apklaustųjų linkę kaltinti dėl tokios padėties šalies vadovus ir jų nesugebėjimą padaryti tai, ko reikia ekonomikai atgaivinti. Prezidento politikai pritariančiųjų skaičius sumažėjo iki rekordinių 40 procentų. Tiktai 23 proc. sutinka, jog nesvarbu, kas dabar valdžioje – dėl visko kaltos gilesnės ekonominės priežastys.

Ekonomine šalies padėtimi yra nepatenkinti 64 proc. amerikiečių (patenkinti 35 proc. apklaustųjų), 62 proc. nepatinka dabartinis JAV vaidmuo pasaulinėje arenoje, 79 proc. yra nepatenkinti šalies politine sistema. Patenkintų ja skaičius sudaro tik 19 procentų.

Įdomu tai, kad žmonių, manančių, jog uolus darbas gali bet kuriam piliečiui suteikti galimybę prasigyventi, nepriklausomai nuo išsilavinimo ir padėties visuomenėje, buvo mažiau kaip pusė: 44 procentai. O štai 54 proc. suaugusių amerikiečių yra įsitikinę, kad didėjantis atotrūkis tarp turtuolių ir visų kitų griauna pagrindinę valstybės idėją.

Amerikiečiai sako savo išrinktiesiems atstovams, kad dėl ekonominių sunkumų mato tiesioginę jų kaltę, - aiškina vienas iš apklausą atlikusių sociologų.- Panašu, kad žmonės nuo gailaus verksmo „pajuskite mūsų skausmą“ perėjo prie agresyvesnio „tai jūs mums sukėlėte šį skausmą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.