Maro apimtame vienkiemyje - ir sutrikę šeimininkai, ir policija

„Kiaulių? Seniai nelaikau. Tačiau kaimynę Levutę ištiko bėda“, - Utenos rajono Vyžų kaime užkalbintas vyras mostelėjo į Daunorių mišką – Skroblų vienkiemio, kuris priklauso Levutei Ž. pusėn. Nuo trečiadienio pietų prie šio Skroblų vienkiemio budi policijos ekipažas.

Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė, Aida Murauskaitė

Aug 7, 2014, 10:30 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 12:13 PM

„Pragaras, patikėkite manimi, -- sakė maro ištikto ūkio šeimininkų žentas, vienintelis priėjęs artyn. - Dirbu Airijoje, su žmona atvažiavome atostogų. Užvakar grįžome iš Palangos, ir viskas užvirė. Uošvienė ėmė skųstis, kad kiaulė serga“.

Kaip sakė Utenos apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektorius Audronius Tubys, tikrindami vienkiemį specialistai aptiko tik senų šernienos konservų.

„Pačiame vienkiemyje viską dezinfekavome. O medžioklės įranga tiriama Ignalinoje“, -- sakė inspektorius.

Gaili savo augintines

„Karšta, o šaldytuvas pilnas mėsos. Neseniai paskerdėme didelę kiaulę, bet tvarte du paršeliai“, -- kalbėjo Daunorių kaime gyvenanti Bronislava Bivainienė, mėsa aprūpinanti trijų savo vaikų šeimas.

Daunoriai yra trys kilometrai nuo Skroblų. B.Bivainienė viliasi, kad už išskerstas augintines gaus kompensaciją. Ją šiandien aplankė veterinarijos inspektoriai ir paragino paskersti visas kiaules.

„Blogiau mano kaimynei, kuri augina šešias kiaules, o viena iš jų – paršinga“, -- apgailestavo daunoriškė.

Afrikiniu kiaulių maru sirgo dvi Utenos rajone, Tauragnų seniūnijoje, Skroblų vienkiemio šeimininkų auginamos kiaulės. Nugaišus vienai, buvo atliktas tyrimas, kuris parodė, kad abi kiaulės užsikrėtusios grėsmingu virusu.

Abi kiaulės buvo užsikrėtusios tokiu pat afrikinio maro viruso tipu, koks kirto ir "Idavang" kompleksui prieš savaitę. Toks pat viruso tipas buvo nustatytas ir žiemą, kai Varėnos rajone rasti kritę šernai.

Turi dvi versijas

Aplink maro židinių tapusį vienkiemį nustatyta 3 kilometrų apsauginė zona. Šioje zonoje yra 9 ūkiai, kurie deklaravo 23 auginamas kiaules.

Veterinarijos specialistai turi kelias versijas, kaip afrikinis kiaulių maras persimetė į Skroblų vienkiemį.

Kaip pasakojo Utenos apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Linas Tiškus, pagal pirmąją, šio ūkio šeimininkas yra aktyvus medžiotojas, tad galėjo pats pernešti užkratą.

Kita versija - užkratą pasėjo šernai. Jau sukelti ant kojų Utenos būreliams priklausantys medžiotojai - jie šukuoja miškus ir ieško kritusių šernų.

Trečioji versija - užkratas galėjo išplisti nuo Latvijos ūkių – išsyk buvo paneigta, mat židiniai kaimyninėje šalyje pernelyg toli, arčiau sienos su Estija. Be to, sakė L.Tiškus, juos nuo Lietuvos skiria ir Daugavos upė, kurios užkratą nešiojantys šernai neįveiktų.

Kai afrikinis kiaulių maras buvo nustatytas "Idavang" komplekse Ignalinos rajone, Utenos rajono ekstremalių situacijų valdymo komisija priėmė sprendimą, kad visi didesnių ūkių šeimininkai turi paskersti kiaules arba jas parduoti iki rugpjūčio pabaigos.

Pasak L.Tiškaus, visi tai padarė - augintines pardavė vietos skerdyklai.

Utenos rajone buvo penki didesni augintojai, kurių ūkiuose buvo laikomos 417 kiaulių.

Šiuo metu Utenos rajone yra likę apie mažų augintojų, kurie laiko po dvi tris kiaules. L.Tiškaus skaičiuoja, kad rajone gali būti 10-15 proc. ūkininkų, kurie nedeklaravo auginantys kiaules.

Augintinių net nedeklaravo

Utenos rajone įsiplieskus antrajam afrikinio kiaulių maro židiniui, paaiškėjo, kad mirtina liga susirgusios kiaulės nebuvo registruotos.

Pasak Tauragnų seniūno Alvydo Danausko, Skrobluose nė vienas gyventojas nebuvo deklaravęs auginantis kiaules, nors tai daryti yra privalu. Tauragnų seniūnijoje po kelias kiaules iš viso augina 17 žmonių.

"Šiuo metu renku žinias, ar nėra tokių žmonių, kurie nedeklaravo auginantys kiaules, kurie galvojo: "Ai, savo reikmėms užsiauginsiu porą", - kalbėjo A.Danauskas.

Pasak seniūno, nerimas Tauragnų seniūnijoje buvo justi ir praėjusią savaitę, kai Ignalinos rajone afrikinis kiaulių maras užklupo kompleksą "Idavang".

"Tuomet visus gyventojus raginome paskersti kiaules ir suvartoti. Kai nebeaugini kiaulių, galva rami", - sakė seniūnas.

Akis bado trūkumai

„Paaiškėjo, kad registravimo sistemoje yra spragų - šios kiaulės nebuvo registruotos, jų nėra registre. Atliksime tyrimus ūkio aplinkoje, ieškosime užkrato šaltinio.

Ūkyje lankęsis ir kiaules gydęs veterinarijos gydytojas sudegino savo drabužius, batus ir inventorių, kad užkratas neturėtų galimybių išplisti“, - BNS vakar sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Jonas Milius.

Anto jo, tiriant galimas kiaulių užsikrėtimo versijas, bus tiriama kiaulių laikytojo aplinka, taip pat maisto produktai.

„Tas žmogus, kurio ūkyje aptiktos kiaulės, sirgusios afrikiniu kiaulių maru, yra labai aktyvus medžiotojas ir pastaruoju metu medžiojo ne viename medžioklės plote. Tai galbūt ir paaiškina ligos atėjimą“, - LRT radijui sakė aplinkos viceministras Linas Jonauskas.

Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos Utenos skyrius BNS patvirtino, kad ūkininkas turėjo medžiotojo pažymėjimą, tačiau jis šiame skyriuje nebuvo tęsiamas pastaruosius dvejus metus. Tačiau pažymėjimą galima prasitęsti bet kuriame kitame draugijos skyriuje.

„Idavang“ Rupinskų komplekse afrikinis kiaulių maras patvirtintas liepos 24 dieną. Tai buvo pirmas atvejis, kai Lietuvoje afrikiniu kiaulių maru užsikrėtė kiaulės. Praėjusią savaitę šiame komplekse sunaikintos visos 19 tūkstančių kiaulių.

Afrikinis kiaulių maras, ištyrus kritusius šernus, Lietuvoje aptiktas šių metų sausį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.